MMF: Neizvjesnost umanjuje izglede za oporavak BiH

Privredni rast Bosne i Hercegovine u ovoj godini će se oporaviti, iako neizvjesnost u vezi s vakcinacijom umanjuje izglede.

Bosna i Hercegovina 28.02.2021 | 10:07
MMF: Neizvjesnost umanjuje izglede za oporavak BiH

Ovo navodi Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koji je 24. februara 2021. godine zaključio konsultacije s Bosnom i Hercegovinom, objavljeno je u petak na stranici ove institucije.

Za ovu godinu MMF prognozira ekonomski rast BiH od 3,5 odsto, nakon pada od 5,5 prošle godine.

Iz MMF-a dodaju da su na ekonomsku aktivnost ozbiljno uticala zdravstvena ograničenja koja su postavljena radi suzbijanja pandemije, što je dovelo do znatnog smanjenja potražnje. Turizam je zaustavljen, a doznake iz inostranstva su se strmoglavile.

"Fiskalne rezerve nakupljene posljednjih godina omogućile su brz i snažan odgovor na pandemiju i njene posljedice. Povezane mjere uključivale su značajnu podršku zdravstvenom sektoru, podršku teško pogođenim firmama i povećanu potrošnju za nezaposlenost", navode, između ostalog, iz MMF-a.

Uz to, uvedeni su moratoriji na zajmove kako bi se ublažila ograničenja likvidnosti, a uspostavljene su i kreditne garancije.

Vlasti su postigle određeni napredak u poboljšanju poslovnog okruženja i poboljšanju funkcioniranja tržišta rada.

"Međutim, institucionalne slabosti, posebno na državnom nivou, slaba vladavina zakona, loš kvalitet javne infrastrukture i kašnjenja u provođenju ključnih projekata regionalne povezanosti i dalje su ključni faktori koji podrivaju privlačnost zemlje za razvoj privatnog sektora i strana ulaganja", navode iz MMF-a.

Izvršni direktori MMF-a pohvalili su vlasti zbog njihovog političkog odgovora na suzbijanju pandemije i ublažavanju krize podržavanjem domaćinstava i kompanija.

"Očekuje se da će se privredni rast ove godine oporaviti, iako neizvjesnost u vezi s vakcinacijom umanjuje izglede. U narednom periodu, odlučni napori u reformama i politički konsenzus biće presudni za podsticanje održivog oporavka", zaključuju izvršni direktori MMF-a.

Direktori su ukazali na potrebu jačanja jedinstvenog ekonomskog prostora, napominjući važnost razvoja kapaciteta i jačanja institucija.

Usvajanje zakona o nabavkama i elektronskoj identifikaciji i poboljšanju upravljanja javnim finansijama pomoći će u postizanju ciljeva. Direktori su takođe naglasili potrebu za jačanjem nadzora i upravljanja javnim preduzećima.

Pozvali su vlasti da pokrenu prelaz na ekološki prihvatljivu ekonomiju primjenom politika i zakona koji su u skladu s onima u EU.

Takođe su potakli ubrzanje reformi za rješavanje strukturne nezaposlenosti i povećanje učešća u radnoj snazi, posebno među ženama i mladima.

(Indikator)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Mihajlo

28.02.2021 09:45

Pa kad se mrtvac oporavio??

ODGOVORITE
Name

Skeptik

28.02.2021 10:05

O KAKVOM PRIVREDNOM RASTU VI PRICATE?! NASA PRIVREDA JE ODAVNO NA KOLJENIMA, I VI TO DOBRO ZNATE, LIHVARI BJELOSVJETSKI!!!

ODGOVORITE
Name

sta cete sad

28.02.2021 10:14

nema kredita

ODGOVORITE
Name

Medika

28.02.2021 10:53

Uvjek kriv onaj ko nije kriv, a to je narod..

ODGOVORITE
Name

Ognjen

28.02.2021 14:44

Možda.

Name

Jaffa

28.02.2021 11:02

Pa ovi iz MMF-a godinama daju pare lopovima na vlasti...ne treba bar da misle da smo glupi, ako smo nemoćni.

ODGOVORITE
Name

Naravno

28.02.2021 11:14

Dobice se krediti koji se novom osmisljenom taktikom(vakcine) nece moci vracati i sta ce ispasti iz svega toga.....

ODGOVORITE
Name

MMF

28.02.2021 11:15

Najvaznijr da se u minusu pa i 2%....

ODGOVORITE
Name

Hahaha

28.02.2021 13:45

Nista nama ne fali al bi rokfelerova povezana preduzeca mmf, wb i szo voljela da fali. Mrs od nas smecari.

ODGOVORITE
Name

Intelektualac

28.02.2021 14:20

Zar je tako lose kod nas? od kad to?

ODGOVORITE