Vlasti tvrde da štede, a kupuju nove automobile

Dok se RS sve više zadužuje, a građani jedva spajaju kraj s krajem, vlast  ne zna za krizu. Ako je suditi po količini novca izdvojenog za nabavku novih automobila, zaključuje se da se u institucijama Srpske luksuza teško odriču.  

Republika Srpska 28.02.2021 | 19:35
Vlasti tvrde da štede, a kupuju nove automobile

Godina ušteda - tako je po prošlogodišnjim najavama premijera Srpske trebala izgledati 2021. Jasnu poruku Radovan Višković na kraju prošle godine uputio je jedinicama lokalne samouprave, institucijama Srpske, a posebno javnim preduzećima koje je pozivao da smanje troškove poslovanja za 10%. 

“Vlada je opredjeljenja da 2021. bude godina u kojoj će sve institucije u Republici Srpskoj funkcionisati na principu racionalizacije poslovanja i štednje, u pogledu raspodjele finansijskih sredstava, što je jasno iskazano kroz planiranje Budžeta Republike Srpske za 2021. godinu”, izjavio je za Srnu predsjednik Vlade RS Radovan Višković u decembru prošle godine.  

U javnim preduzećima se planiralo, ali se na riječi predsjednika Vlade malo ko osvrnuo. Milionski dugovi „Željeznica“ Republike Srpske, upravu očigledno ne zabrinjavaju, budući da je za novu limuzinu nedavno izdvojeno preko 70 hiljada maraka. Postavlja se pitanje koliku težinu imaju premijerove riječi, te sluša li uopšte neko Radovana Viškovića?

“Radovan `Nejaki` Višković je stvarno takozvani premijer koji se ne pita ništa o ključnim stvarima koje su vezane za rad Vlade RS, iako se on formalno vodi kao premijer. Jasno je da iz sjenke sa njim kao sa šahovskom figurom igra se Milorad Dodik koji ga je tu i postavio upravo zbog toga da bude samo poslušan i da izvršava  njegova naređenja. Poznato je da on stalno priča o tome kako će izvršiti nekakve reforme, smanjiti troškove, uvesti mjere štednje, a sa druge strane vidimo da niko ga ne poštuje ni 5 % i da se baca ogroman novac, kako na kupovinu luksuznih automobila, namještaja ili nabavku preskupe IT opreme, kako bi se izvuklo i ovo malo para iz javnih preduzeća”, navodi poslanik SDS-a u NS Republike Srpske Nebojša Vukanović. 

Negativni ekonomski efekti pandemije nisu uplašili ni rukovodstvo Narodne skupštine RS. Iako su, kako ističu, još prošle godine napravljene značajne uštede i brojni finansijski rezovi, planom javnih nabavki u ovoj godini ipak predviđena je kupovina putničkih vozila, za šta će biti izdvojeno najmanje 70 hiljada maraka. 

“NS RS se potpuno uklopila u mjere koje Vlada preporučuje svim javnim institucijama. U ovu godinu ulazimo veoma restriktivno, odustalo se od nekih stvari, ali ne može život da stane. Imate nešto što je neophodno, nešto što mora da radite“, ističe Čubrilović.

 Za nove limuzine izdvojen je novac i iz Kabineta predsjednice Republike Srpske. U decembru prošle godine za tri nova automobila izdvojeno je skoro 270 hiljada maraka, dok je u posljednje tri godine na održavanje voznog parka i kupovinu automobila potrošeno gotovo milion i po maraka.

Da poziv na štednju nisu svi shvatili ozbiljno, pokazuju i primjeri iz brojnih lokalnih zajednica u Srpskoj.

Vozni park je prioritet i u onim nerazvijenim opštinama. Zbog toga, postavlja se pitanje, koliko su iskreni pozivi na štednju kada se novac građana rasipa na luksuz. 

(BN TV)

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

ja

28.02.2021 18:52

i sta je tu cudno... prvo ja pa onda ostali...

ODGOVORITE
Name

Borac

28.02.2021 19:42

Ck skj tako odlucio.

Name

Људи.

28.02.2021 18:53

Не знају шта раде. А ти због тога мрзиш или ...

ODGOVORITE
Name

Privatno preduzeće RS

28.02.2021 18:55

Nema vlasti, nema institucija ima Komitet SNSD i njih se pita sve!

ODGOVORITE
Name

Vaske

28.02.2021 18:58

Ma nije ni do sada bilo nikakvih sankcija,kavane i kafići,naročito vlasnika koji su u spregu s vlastima,su puni i rade normalno. Koje to inspekcije i kontrole,nikoga ni na vidiku vec danima,mjesecima? To su price za javnost a inace sve radi normalno. Cjene malo veće no obično,dobro se radi,jede i pije i ko te pita... Ne glupirajtese,no nas narod nema para pa i ne zalazi po lokalima gdjese ždere i uživa u hrani i piću . Posjetite udarne restorane u BL ne mozes naći slobodnog mjesta. I dosta vise o krizi, Juce svratim u pivari u pivnici,mrtva glava,ždere se i pije a nemos mjesta nać...

ODGOVORITE
Name

NOVI SAD

28.02.2021 20:28

JOS MALO IH SE PITA.STRANKA I UJEDINJE NA SROSKA UCENJUJE DODIKA I UZIMA POLAKO SVE FUNKCIJE IAKO UVNARODU NEMAJU PODRSKU NI 10 POSTO.ALI INTERESI SU NESTO DRUGO.

Name

Sreten

28.02.2021 19:06

Kad bi srbski politicari u istinu progovorili i pozvali na referendum bilo koji ili bilo koje pitanje.otvorila bi se pandorina kutija .vijerujem da bi narod duhovno potonu jos dublje nego sto je sad.

ODGOVORITE
Name

TEŠKO NAMA

28.02.2021 19:50

JEDNE PRILIKE SRETNEM LIKA U SEVISU KOJI VOZA TADAŠNJEG MINISTRA SA AUDIJEM I ONAKO IZ RADOZNALOSTI PITAM GA ,,KAKO IDE MAŠINA" A ON MI OGOVARA ,,MA TO JE VEĆ STARO, PREŠAO JE 200 000 AL NARUČILI SMO NOVI"

ODGOVORITE
Name

Za banja luku

28.02.2021 20:10

Bolje vozila nego konje...

ODGOVORITE
Name

!

28.02.2021 20:24

Štede oni, ali na narodu, niste valjda mislili da će na sebi da štede. Višković se ništa ne pita, to je već stara i poznata priča. A ovo da su se "uklopili" i u ovaj "štedni budžet", a sa novim autima, je dokaz da i u najgoroj opštini u RS, onaj što je na čelu, radije će biti gladan, ali da ga građani vide u "jakom" autu. Ex - Yu mentalitet.

ODGOVORITE
Name

Predator

28.02.2021 20:35

Ma stede nase glavonje samo to narod neceni!? Sta ako svaka susa pocne kupovati za sebe majbah ko sto je don milo.....

ODGOVORITE
Name

M

28.02.2021 22:11

Jel' Biserka dobila blindirabog merdžu?

ODGOVORITE
Name

BL

01.03.2021 06:34

Pa naravno da stede, na narodu, ne na sebi.

ODGOVORITE
Name

Boris

01.03.2021 07:07

Vlast mnogo toga govori itvrdi što nije istinito. Zahvaljujući obmanama, vladaju već 22 godine. Zbog vlasti počinjem sumnjati da se trud i poštenje isplati. Za sada se u BiH najviše isplati biti kriminalac ili političar. Mnogo kradeš, nikome ne odgovaraš ni za šta i budeš gospodin. A pošten ode u zatvor jer je ukazao na kriminal

ODGOVORITE