Terete ih da su iz slovenačkih firmi izvukli 12 mil. €

- Međunarodnom akcijom "Zajam", koju su pripadnici MUP-a Republike Srpske izveli u saradnji s kolegama iz Hrvatske i Slovenije, obuhvaćeno je više osoba, a sumnja se da su omogućili izvlačenje više od 12 miliona evra iz slovenačkih firmi, potvrdili su izvori "Nezavisnih novina".

Republika Srpska 03.03.2021 | 22:15
Terete ih da su iz slovenačkih firmi izvukli 12 mil. €

Naši sagovornici dodaju da je akcijom obuhvaćena i firma "Moj pravnik", čiji je osnivač, prema dostupnim informacijama, Rok Snežič, kontroverzni slovenački biznismen koji stoji iza masovnog otvaranja fantomskih preduzeća u Banjaluci.

"Pod lupom istražilaca je i javnosti odlično poznata Prijedorčanka Dijana Đuđić. Njih dvoje su povezani. Podsjetiću vas da je Snežič ranije spominjan kao ključna osoba u aferi o pozajmici 450.000 evra koje je stranka slovenačkog premijera Janeza Janše dobila preko Đuđićeve", ističu naši izvori.

Sagovornici "Nezavisnih" dodaju da su na meti istražilaca, osim firme "Moj pravnik" i Đuđićeve, još i Zoran Stakić, Lidija Zrnić, Jelena Sladojević, Edin Vehabović, Bojan Sava Ivić, te Tanja Subotić Došen i Žana Braunović.

Iz MUP-a Srpske naveli su da je cilj akcije "Zajam" dokumentovanje krivičnih djela koja se odnose na privredni kriminalitet te da su izvršeni pretresi na osam lokacija na području Banjaluke i dvije lokacije u Prijedoru. Kako dodaju, pretresi lokacija izvedeni su kod osam lica i jednog preduzeća u Banjaluci.

"Ta lica sumnjiče da su krivična djela izvršila na području Slovenije tako što su preko svojih žiro računa otvorenih u Sloveniji, Mađarskoj i Austriji, kao i preko računa njihovih preduzeća, omogućili izvlačenje novca iz više preduzeća iz Slovenije u iznosu od više miliona evra", naveli su iz MUP-a Srpske.

Snežič i Đuđićeva su, podsjetimo, odranije pod lupom medija kako u BiH, tako i u Sloveniji. O Đuđićevoj se, recimo, pisalo da je istraga protiv nje počela još 2016. i to na inicijativu austrijske Kancelarije za pranje novca, koja je, kako se dodaje, uočila da se na računima koji su se vodili na njeno ime u Austriji sakupljaju i odlijevaju velike sume novca čije porijeklo nije bilo najjasnije.

S druge strane, kada je riječ o Snežiču, portal Capital pisao je da je Srpska postala offshore destinacija i da su Slovenci u Banjaluci otvorili 200 fantomskih firmi, kao i da najveću ulogu u tome ima upravo taj kontroverzni Slovenac.

Objavljeno je i da posrednici u otvaranju firmi u Banjaluci, preko kojih državljani Slovenije izbjegavaju plaćanje visokih poreza u svojoj državi, vode pravi mali rat za svakog klijenta, te je, pored Snežiča, još nekoliko organizatora i posrednika uočilo Banjaluku kao atraktivnu destinaciju.

Snežič je ranije u izjavi za Capital potvrdio da je preko svojih firmi posredovao u brojnim slučajevima u kojima su državljani Slovenije odlučili da preko Banjaluke sačuvaju novac zarađen iz poslovanja u Sloveniji, ali i dodao da je sve u skladu sa zakonom, odnosno da se ne radi o poreskoj utaji.

Podsjetimo, prema dostupnim informacijama, zbog svojih sumnjivih poslova Snežič je bio na meti istražnih organa kako ovdje, tako i u svojoj zemlji. Štaviše, slovenački mediji javili su juče da je istragom navodno obuhvaćen i sam Snežič, za kojeg se ranije pisalo da je prijatelj Janše.

Kako javljaju slovenački mediji, pod lupom je navodno i Miran Vuk iz Zavrča, bivši gradonačelnik ovog mjesta. Snežič je, dodaje se, u prošlosti bio poreski savjetnik porodice Vuk.

Snežič je, podsjećanja radi, od bezbjedonosnih službi BiH označen kao prijetnja po nacionalnu i ekonomsku bezbjedost zemlje, te je 31. decembra 2020. napustio BiH.

"Nejasno je gdje se Snežič sada nalazi. Nema ga ni u Sloveniji ni u BiH", rekli su juče izvori "Nezavisnih".

Policija u Sloveniji saopštila je juče da su u toku 23 pretresa kuća u toj državi te da u tome učestvuje čak 100 istražilaca.

(Nezavisne)

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

...

03.03.2021 21:26

Svaka im čast! ❤️??

ODGOVORITE
Name

Sve legalno....

03.03.2021 21:29

Da otvorite firmu u BL, trebate bar 1000 maraka uplatiti u budzet, plus mjesecne obaveze,takse, knjigovodja itd....a covjek je otvorio 200 firmi...Mozete onda misliti koliko he para otislo u budzet grada. Poenta je u tome da je porez na dobit u BIH manji nego u Sloveniji. Podizuci novac sa racuna firmi on je ovdje platio I porez na dobit,.koji je isto otisao u budzet...mi smo tu debelo izgubili cineci uslugu Sloveniji...Svajcarska of toga zivi...wtf.

ODGOVORITE
Name

Slovenac

03.03.2021 23:16

Tako je.

Name

Ivan

03.03.2021 23:25

Lupaš gluposti, raspitaj se malo

Name

All clear

04.03.2021 07:54

Pojedincima (gazdama iz SLO) je dobro došlo da plate manje poreza, njima više ostalo, budžet RS (znači Miletova ekipa) je imala više prihoda, budžet SLO je zakinut, i sve je legalno. Nikom ništa, malo provlačenja kroz novine i idemo dalje.

Name

Ko dan

04.03.2021 07:56

Zasmetali ljudi nekim austrijskim lihvarima sto nisu kod njih ostavili par miliona eura... Svaka cast na decidnom objasnjenju :-)

Name

Mirkan

04.03.2021 05:56

Naši perači i lopovi sa parama ukradenim iz naše zemlje budu dobro primljeni od okruženja pa do Amerike i Australije.Šta mi to i kome mi to činimo ove usluge ili se naših vlasti koji ih hvataju i ne pita ništa?

ODGOVORITE
Name

Лаж

04.03.2021 06:02

Није истина то су туристи кои воле БЛ, тако бар каже наш бивши градоначелник Радоичић.

ODGOVORITE
Name

Tajnica

04.03.2021 06:26

Kako to Draško nije otkrio,a "češlja" knjige budžeta grada cijeli tim vrhunskih stručnjaka?Baš me razočarao.

ODGOVORITE
Name

Froj

04.03.2021 15:19

Tanjice pokrij se i spavaj od kad je to posao gradonacelnika da ostrazuje organizovani kriminal na nivou BIH stoga vase frustracije ostavite sebi kometara nivoa seoske snajke nas postedite ili izvolite se vi pozabaviti slucajem pozzzz

Name

Birač Glinica

04.03.2021 21:03

Ko mu je omogućio da otvori tolike firme šta je radila policija sve vrijeme šta je radila poreska uprava srpske !!

Name

Zaga

04.03.2021 06:31

PROSTO JE NEMOGUCE DA NADLEZNE STRUKTURE NISU ZNALE ZA KRIMINALNE RADNJE SNJEZICA U BiH. JEDINI LOGICAN ZAKLJUCAK JE DA SU SE DOBRO UGRADILE U NJEGOV"PROJEKAT", PA SAMIM TIM BI MORALI BITI PRIMJERENO SANKCIONISANI.

ODGOVORITE
Name

Joksim

04.03.2021 07:17

Meni nije jasno cije su to pare,otkud njima tolike pare na racunima,ko im je sta platio pa da prebacuju pare tek tako,je li imaju neku robu,ne kapiram...

ODGOVORITE
Name

Re

04.03.2021 07:55

Sverc komerc druze.danas ako nisi lopov i kriminalac nemozes da prezivis je od normalne zarade nemozes zivjeti ni tri dana.

Name

Opet

04.03.2021 18:45

Bratstvo i jedinstvo na djelu. Bravo.

ODGOVORITE
Name

Rezu

04.03.2021 20:28

Ništa mu neće i pre je imao aferu sa osuguravajucim Društvom prevare i utaje !

ODGOVORITE