Otkazana sjednica, moguć upad ekstremista

Predstavnički dom američkog Kongresa otkazao je sjednicu planiranu za danas, poslije upozorenja policije Kapitol hila da je moguć upad militantne grupe u zgradu, po scenariju nereda u Kongresu 6. januara.

Svijet 04.03.2021 | 10:36
Otkazana sjednica, moguć upad ekstremista

Predstavnički dom je trebalo da raspravlja o prijedlogu zakona o reformi policije. Jedan od članova tog tijela je rekao da upozorenje policije, bazirano na podacima obavještajnih službi, predstavlja veliki rizik i da su zato izmjenjeni planovi, piše Glas Amerike.

Nadležni su saopštili da desni ekstremisti, koji su planirali upad u Kongres, pripadaju grupi pristalica bivšeg predsjednika Donalda Trampa, koji su 6. januara upali u Kongres kako bi spriječili potvrdu pobjede Džoa Bajdena na predsjedničkim izborima.

Policija Kapitol hila nije imenovala organizaciju, već ju je nazvala neidentifikovana militatna grupa.

Datum 4. mart se pominje u desničarskim teorijama zavjere kao dan kada će bivši predsjednik Donald Tramp, koji je poražen na izborima 3. novembra, položiti zakletvu za drugi mandat.

U saopštenju policije Kapitola ističe se da je već uvela značajne promjene i pojačala mjere bezbijednosti u Kapitolu, gdje su smješteni Predstavnički dom i Senat.

Još se ne zna da li su te promjene uvedene povodom najnovije prijetnje, ili su u pitanju mjere koje su već na snazi poslije nereda 6. januara.

U utorak, šef protokola Predstavničkog doma Timoti Blodžet obavijestio je sve članove Kongresa o mogućoj bezbijednosnoj prijetnji od četvrtka do subote, koja se odnosi na potencijalne proteste i demonstracije u vezi sa događajem koji neki opisuju kao pravi dan inauguracije.

Gotovo cijeli vijek inauguracija američkih predsjednika se održava 20. januara, što je bio slučaj i sa Bajdenom. U prošlosti je datum polaganja predsjednikove zakletve bio 4. mart.

(Tanjug)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

JEL OPET BEJHA

04.03.2021 09:50

JESU OPET KRENULI IZ BEJHA.

ODGOVORITE
Name

!

04.03.2021 10:34

Imamo i mi PUNO TRAMPICA za kojih je mala maca Tramp (on Tramp bar za sad nije plaćao porez) ovi “naši specijalci” su “BOLJI” oni pokradu pare koje narod uplati kao porez ako još koja IKONA BUDE PLUS NEMA VEZE!!

ODGOVORITE
Name

Kukac

04.03.2021 17:07

Svijet može da odahne. Ameri će se o svom jadu zabaviti.

ODGOVORITE