Za siromašne vakcina tri puta skuplja

Distribucija anti-kovid vakcina je senzacionalni neuspjeh slobodnog tržišta primjenjen na zdravlje, piše italijanski list Il Manifesto, u tekstu u kojem analizira ponašanje velikih farmaceutskih kompanija u vrijeme pandemije kovida19.

Svijet 04.03.2021 | 11:22
Za siromašne vakcina tri puta skuplja

List podsjeća da je direktor englesko-švedskog proizvođača vakcine “AstraZeneka”, Paskal Soriot, obećao da će njihov lijek biti jednako dostupan svima.

Ali umjesto toga, navodi se, vakcina se siromašnim zemljama prodaje po dva ili tri puta većoj cijeni nego bogatim zemljama.

Ugovor između Evropske unije i proizvodača vakcina je tajna, ali je jedna Tviter poruka belgijske ministarke otkrila da EU vakcinu AstraZeneka plaća 1,78 evra.

Međutim, Uganda, čiji je bruto nacionalni dohodak 40 puta manji od evropskog, jednu dozu iste vakcine plaća tri puta skuplje, to jest 5,8 evra.

Da situacija bude gora utvrđeno je da vakcina AstraZeneka nije efikasna protiv sojeva koji cirkulišu u toj afričkoj zemlji, pise italijanski list.

Navodi se da slučaj Ugande nije usamljen i da Južnoafrička Republika, gdje je dohodak po glavi stanovnika pet puta niži nego u Italiji, plaća vakcinu 4,32 evra, a jednaka cijena je i za Brazil.

– Ako ekonomske nejednakosti i pohlepa farmaceutskih kompanija nastave da ometaju borbu protiv pandemije, zbog višestruke mutacije virusa, čak bi se i bogate i vakcinisane zemlje uskoro mogle naći nezaštićene i osuđene na stalno vanredno stanje zbog pandemije – zaključuje list Il Manifesto.

(Tanjug)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Ja iz Posavine

04.03.2021 10:27

Nisam siromasan, niti bolestan, i poznavajuci ovu situaciju, niti planiram biti, a vama u Semberiji nek je Bog na pomoci, mediji i ljudi sigurno nece jer nema vas.

ODGOVORITE
Name

Ddd

04.03.2021 11:24

Boze. Boze. A možda su upravu. Neka neo izvrne. Džepove.

ODGOVORITE
Name

Joksim

04.03.2021 13:40

Cuj oni znaju koji je soj u Ugandi,i da vakcina ne djeluje bas na taj soj,a na ostale djeluje....hahahah,ne mogu se prestati smijati,ali ozbiljno.

ODGOVORITE
Name

Munja

04.03.2021 15:25

Postoji li mogućnost da je umanjena cijena umanjena zbog ulaganja EU u razvoj vakcine? Iako su radile privatne firme na zapadu, bilo je dosta novca iz državnih fondova upumpano u razvoj.

ODGOVORITE
Name

TEŠKO NAMA

04.03.2021 18:16

PA ZAR COVID NIJE NASTAO ZBOG BIZNISA.

ODGOVORITE
Name

Intelektualac

04.03.2021 21:44

Za neupucene, AstraZeneca je probala i EU da proda za puno vise ali se EU nije dala i uspjela je drásticno smanjiti cijenu. Ali Uganda ili druge manje bogate i utjecajne zemlje ocigledno nemaju neke posebne adute za pregovaranje pa time nisu ni uspjele da nesto posebno smanje cijenu. Znaci ko na pijaci, jedan uspije dok drugi ne...

ODGOVORITE
Name

Re intelektualac

05.03.2021 21:16

Svako ima vise izbora.Evo recimo te siromasne zemlje imaju Indiju, Kinu i Rusiju.Nema boljih aduta.Mozda je problem mito ili sta vec. Ko ce ga znati.