Upućen prijedlog Sudu BiH za pritvor Darka Eleza

Postupajući tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine uputio je Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora osumnjičenom Darku Elezu. Ročište bi, ukoliko Sud ne odluči drugačije, trebalo biti održano sutra.

Bosna i Hercegovina 04.03.2021 | 20:39
Upućen prijedlog Sudu BiH za pritvor Darka Eleza

Podsjetimo, osumnjičeni Darko Elez juče je izručen u Bosnu i Hercegovinu. Uz jake bezbjednosne mjere sa sarajevskog aerodroma prebačen je u zgradu Suda i Tužilaštva BiH. Darko Elez je jedan od optuženih u predmetu “Lutka”. Tereti se za organizovani kriminal i više teških krivičnih djela među kojima ubistva, pokušaj ubistva, pljačke transporta novca i druga krivična djela počinjena u periodu od 2005. do 2009. godine. Sud Bosne i Hercegovine 4. septembra 2013. godine potvrdio je optužnicu u predmetu Darko Elez i dr.

Tužilaštvo BiH potražuje Eleza i zbog istrage više teških krivičnih djela, među kojima i dva ubistva u Istočnom Sarajevu počinjena metodama mafijaških likvidacija, planiranja i pokušaji ubistva na području Istočnog Sarajeva i Bijeljine, te iznude, zastrašivanja i druga krivična djela. Podsjetimo, riječ je o ubistvu Siniše Miličevića zvanog Tigar krajem maja 2018. i Miloša Ostojića početkom 2019. godine.

Senad Kreho, advokat Darka Eleza, rekao je za N1 da je osumnjičeni Elez sinoć negirao umiješanost i povezanost sa ovim krvičnim djelima.

“On je sinoć dao izjavu o novim djelima, negirao je sve. Osobe koje su oštećene i koje se navode on ne poznaje. Negirao je izvršenje krivičnih djela. Ono što je specifično je da je Republika Srbija u odnosu na ta nova djela ukazala da se ne može suditi jer ne ispunjavaju kvotu predviđenu ugovorom. Elezu je sedam tačaka stavljeno na teret. Od tih sedam, tri tačke se odnose na ugrožavanje sigurnosti zvaničnika iz Republike Srpske – i za te tačke je Republika Srbija rekla da se to ne može suditi”, kaže Kreho za N1.

Kreho tvrdi da se Elezu ne može suditi za krivična djela iz predmeta “Lutka”.

“Imali smo sinoć dilemu – da li Bosna i Hercegovina može suditi Darku Elezu u predmetu “Lutka”. Ne može. Potpisan je ugovor između Srbije i BiH 2013., koji je potvrđen 2014. godine, u kojem je jasno naznačeno da nema suđenja za djela koja su nastala prije potpisivanja tog sporazuma”, dodao je Kreho.

Darko Elez je uhapšen 21. decembra 2020. godine po nalogu Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu, a po potjernici Interpola Sarajevo na zahtjev Tužilaštva BiH.

Prvobitno je Viši sud u Beogradu u januaru odbacio molbu pravosudnih organa Bosne i Hercegovine za izručenje Darka Eleza uz obrazloženje da su djela za koja je optužen izvršena (od 2005. do 2009.) prije zaključenja ugovora između Srbije i BiH o izručenju zaključenog – 2013. godine. Apelacioni sud u Beogradu 23. februara donio je pravosnažnu odluku o ispunjenim uslovima za izručenje Darka Eleza Bosni i Hercegovini, a konačnu odluku o izručenju ministarka pravde Srbije.

„Mi smo utvrdili da za određena dela mogu da mu sude i zbog toga ga izručujemo, a za određena dela nalazimo da nisu ispunjene zakonske pretpostavke. Ali, on će biti izručen, što se tiče suda“, izjavila je tada medijima Mirjana Piljić, portparolka Apelacionog suda u Beogradu.

Nakon hapšenja Eleza u beogradskom naselju Batajnica ministar unutrašnjih poslova Srbije rekao je da se u obračunu sa kriminalom neće se stati samo na Darku Elezu.

„Brojna krivična dela koja su “kavčani” činili ovde rađena su uz njegovu saglasnost i aktivnu pomoć. U pitanju su najteža krivična dela – ubistva, dilovanje, reket. Oni jako dobro sarađuju, njima je potpuno svejedno odakle ko dolazi. Oni sarađuju u Republici Srpskoj, u Crnoj Gori, u Bosni i Hercegovini, sarađuju u Srbiji“, izjavio je Aleksandar Vulin za RTS 23. decembra.

Podsjećamo, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, 19. oktobra 2020. godine, objavio je na svom Instagram profilu izjavu u kojoj najavljuje borbu protiv organizovanog kriminala uz potpis – “Pobedićemo mafiju. Garantujem!”.

Hapšenje Darka Eleza u Beogradu prethodilo je hapšenju Veljka Belivuka zvanog Velja Nevolja i Marka Miljkovića 4. februara 2021. godine.

“Darko Elez i Belivuk-Miljković jesu povezani slučajevi, oni su planirali da osnuju savezništvo i to bi bila ozbiljna stvar. Morali smo prvo da rešimo Eleza, njegov kriminalni klan, a zatim i Belivuk klan. Oni nisu smeli da budu u isto vreme na istom prostoru”, izjavio je u međuvremenu ministar unutrašnjih poslova Srbije za TV Vesti.

Inače, Darko Elez je 2012. godine u Beogradu pravosnažno osuđen na devet godina zatvora kao organizator kriminalne grupe koja je 2009. na teritoriji Srbije i BiH trgovala drogom, vršila iznude i druga krivična djela.

(N1)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Driugauvugla

04.03.2021 21:35

Zanima me jedno,koliko kosta poreske obveznike BiH vodanje ovog kriminalca,divizija policije,pola voznog parka Mup-BiH ,2 helikoptera ??

ODGOVORITE
Name

DOKTOR

05.03.2021 02:51

Ma najbolje ga pustite da se brani sa slobode, nemojte mu uzimati njegova ljudska prava hahahaaa

ODGOVORITE