Rim: Prva žena saobraćajac „diriguje“ sa čuvenog podijuma! (VIDEO)

Italijani se rado sećaju vremena kada je na trgovima njihovih gradova stajao policajac koji bi, poput nekog dirigenta, podizao i spuštao ruke, i tako regulisao saobraćaj.

Zanimljivosti 30.03.2021 | 16:33
Rim: Prva žena saobraćajac „diriguje“ sa čuvenog podijuma! (VIDEO)

Nekada je u Rimu, na poznatoj Pjaca Venecija, u legendarnom filmu Saobraćajac glumac Alberto Sordi stajao na podijumu i zahvaljujući njemu je figura saobraćajca ušla u legendu, a ta scena postala antologijska. Glumac se nakon tog filma popeo na podijum još jednom – kada je napunio 80 godina i kada je na jedan dan postao i gradonačelnik Rima.

To nije jedini film u kome se vidi ovaj simbol Rima. Srećemo ga i u filmu Rimu s ljubavlju Vudija Alena, gde smo imali prilike da se upoznamo s Pjerluiđijem Markionom, pravim saobraćajcem koji je bio na svom radnom mestu za vreme snimanja filma.

Platforma, kao simbol Rima 

Godinama, još od 1920, simbol glavnog grada Italije je platforma, na kojoj su se menjali "pizzardoni", što je popularan naziv za saobraćajce kojima su deca mahala i koji se rado sećanju tog perioda.

Danas se platforma vratila, u punom jeku trećeg talasa epidemije koronavirusa, podsećajući Rimljane na neka lakša i lepša vremena baš poput 1960. godine, kada je i snimljen film sa Alberto Sordijem nazvan Saobraćajac, u režiji Luiđija Zampe.

Ali ovoga puta saobraćajac je žena. Njeno ime je Kristina Korbuči i osvojila je Rimljane od prvog radnog dana. Rimljanka po rođenju, naučila je kako da diriguje komplikovanim i haotičnim saobraćajem u ovoj metropoli od Fabija Grila, koji sve saobraćajce uči kako da se pomeraju i koji su to pokreti koji, u ovom slučaju, postaju prava umetnost.

„Uživam! U centru ovog divnog trga mogu se videti Rimljani, turisti, svi mi. A ja odavde vidim sve“, izjavila je Kristina za italijanske medije.

Plavuša crnih očiju, voli „Led cepeline“ i „Pink flojd“, ali na poslu je koncentrisana jer nije lako „dirigovati orkestrom“ (kako ovde često kažu opisujući njihov posao) haotičnog saobraćaja u Rimu.

I saobraćajci su se uželeli podijuma

Zadatak rimskih saobraćajaca je da usklade saobraćaj između Trga Venecija i okolnih ulica.

I sam Fabio Grilo se popeo na podijum rekavši da mu je izuzetno nedostajao.

„Svaki put kada bih se popeo ovde, ljudi su se šalili sa mnom i zvali me Albertone, po glumcu koji je proslavio ovaj trg. Mi imamo i simboličnu ulogu, stojimo u središtu trga koji je važna raskrsnica u svakom smislu. Odavde se vide i zgrade važne za našu prošlost i politiku“, kaže Grilo.

Na pitanje novinara čega se najradije seća, odgovorio je: „Deca koja su prolazila preko Trga Venecija kada su išla u školu i pozdravljala me. Danas su oni odrasli ljudi, ali me i dalje pozdravljaju. Saobraćajci su deo njihovog života, ali i deo istorije ovog grada“.

Podijum je dvadesetih godina bio napravljen od drveta i svaki put su ga saobraćajci (popularni „viđili“) na početku smene nosili na trg, a na kraju smene vraćali u kancelariju. Danas, pošto su se vremena promenila, dovoljno je da jednim pritiskom na dugme ona nestane u asfaltu i isto tako se podigne.

Rimljani oduševljeni što im je vraćen podijum

„Koliko divnih sećanja, koliko nostalgije za tim divnim vremenom!“, „Lepo je ponovo videti podijum, vratila sam se u prošlost, u divna vremena za nas Rimljane“, „Sećam se kako su Rimljani ostavljali poklone oko podijuma za saobraćajce za praznike“, neki su od komentara građana.

Kristina se nada da će biti još žena koje će se popeti na slavni podijum, koji je do sada pripadao samo muškarcima.

(RTS)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Milicionar

30.03.2021 15:50

To u B. Luci niko od policije više ne zna raditi a osnovni zadatak saobraćajne policije je kontrola i bezbednost saobraćaja. Oni se samo uhvatili kontrole ali vozača.!!!

ODGOVORITE