Slučaj propalih vakcina: Utvrđuje se odgovornost

Kada je u pitanju slučaj propalih vakcina Mladen Mitrović, glavni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Prijedor rekao nam je da su istražne aktivnosti i dalje u toku.

Republika Srpska 15.04.2021 | 14:08
Slučaj propalih vakcina: Utvrđuje se odgovornost

„Formiran je predmet. Policijski službenici Policijske uprave ušli su u Dom zdravlja da utvrde činjenično stanje, odnosno da prikupe dokumentaciju, da se uradi uviđaj na licu mjesta, da utvrdimo šta se desilo. To još uvijek traje.

Mi smo kontaktirali Institut za javno zdravstvo RS i njihovi stručnjaci doći će danas u Dom zdravlja kako bi se te vakcine izlovale i na pravi način uskladištile, jer je riječ o biološkom materijalu sa kojim treba oprezno postupati“, rekao je za BUKU Mitrović.

Dodao je da će se saslušavati određena lica kao svjedoci da se utvrdi odgovornost onih koji su bili zaduženi da se brinu o vakcinama i da ih adekvatno skladište.

„Sutra bismo mogli imati čistu sliku šta se desilo i ko je odgovoran. Mi utvrđujemo činjenično stanje i odgovornost konkretnih lica koji su u tom lancu, počevši od direktora Doma zdravlja pa naniže da vidimo ko je u tom lancu koji je bio zadužen za vakcine eventualno napravio taj propust“, istakao je Mitrović.

Ističe da kad se utvrdi ko je napravio proput i kakva je vrsta propusta onda se procjenjuje da li se radi o krivičnom djelu ili se ne radi o krivičnom djelu.

„Ako se radi o krivičnom djelu Tužilaštvo će tim licima odmah dodijeliti status osumnjičenih lica u postupku i dalja procedura ide da se ta lica ispituju i na kraju će se po tom pitanju donijeti tužilačka odluka koja može biti na kraju i optužnica.

Ako se utvrdi da nije krivično djelo to podliježe nekoj drugoj odgovornosti, eventualno disciplinskoj odgovornosti ili možda i nikakvoj odgovornosti. Ne govorim za ovaj slučaj, ali zna se desiti da je viša sila u pitanju, da niko nije mogao uticati na to“, pojašnjava Mitrović.

On dodaje da ako je neko na čelu institucije on odgovara za sve u toj instituciji.

„Kad su konkretno ove vakcine u pitanju. Ako su vakcine dostavljene od strane Instituta za vakcinisanje građana u Prijedoru postoji određena medicinska dokumentacija, imaju određena uputstva kako se te vakcine skladište. Po tim uputstvima i toj dokuemntaciji svako ko dobije te vakcine mora postupiti po tome, uputstva su jasna i tačno stoji kako se te vakcine skladište i gdje se skladište, na kojoj temperaturi se čuvaju, kako se prate i održavaju.

Sve je propisano. Mi sad utvrđujemo da li je, od momenta kad su te vakcine došle u Dom zdravlja, svako u okviru svojih poslova postupio u skladu sa tim uputstvima i pravilnicima. Ako utvrdimo tu propust utvrdićemo da li je u pitanju krivično djelo, ako je krivično djelo, idemo dalje na dokumentovanju slučaja i na kraju podizanja optužnice“, pojasnio je Mitrović i napomenuo je da je ovaj predmet prioritetan da bi se što prije došlo do određenih odgovora.

Iz Elektrokrajine su nam potvrdili da nestanak struje u Prijedoru nije bio planiran, odnosno da se desio kvar i da struje nije bilo u periodu od 4.55 do 6.10 minuta.

U Prijedoru je zbog nestanka struje propalo oko 1.300 vakcina protiv koronavirusa. Na konferenciji za novinare predstavnici Doma zdravlja Prijedor u utorak su rekli da vakcine ne smiju biti upotrebljene jer je zbog nestanka električne energije više puta prekinut hladni lanac, ne navodeći o kojoj količini vakcina se radi.

U Prijedoru je za vakcinaciju prijavljeno oko 2.200 građana iznad 65 godina, 1.500 je primilo prvu dozu, a drugu je u ponedjeljak, kada je počela revakcinacija, primilo njih 140.

Informacije o ovom slučaju obiše su regiju, a imajući u vidu da je u RS stigao mali broj vakcina javnost je šokirana zbog ovog propusta u Prijedoru.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković zatražio je juče od ministra zdravlja Alena Šeranića i gradonačelnika Prijedora Dalibora Pavlovića da se pod hitno ispita kako je došlo do propadanja i uništavanja 1.300 doza vakcine Sputnjik V u Domu zdravlja u Prijedoru.

(Buka)

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

Potkivac

15.04.2021 12:15

Formiran je "predmet", a istraga je u "toku" - pojedinosti ne smiju biti saopstene zbog zastite "svjedoka". Zades.

ODGOVORITE
Name

Stanisavljevic

15.04.2021 13:56

Tzv.gradonacelnik Pavlovic sekta Snsd,direktor doma zdravlja Sekta Snsd,Direktor Elektra Snsd sekta cak i dispecer u Elektru Snsd sekta.....ko je kriv prosudite sami....

Name

Total Damage

16.04.2021 05:18

SNSD je grupa potkusurenih i neukhh sluzbenika po zadatku lopourde Dodika!

Name

Guzouvlakacu Pavlovic-u

17.04.2021 06:20

Da se stara direktorica odmah vrati na posao!

Name

Podrška Javoru

15.04.2021 12:36

Momče, Svaka čast na ponuđenoj ostavci, ipak nisi ti tu ništa kriv. Dug je hladni lanac...

ODGOVORITE
Name

kiza

15.04.2021 12:42

Ma nisu vakcine propale. Propala destilovana voda. Vakcine su već unovčene. Nije ni prvi ni poslednji put da baja pijačar radi to što radi. Kada kažem baja mislim i na njega, ali još više na ove njegove poltrone, poltrone i poltrončiće, neobrazovene, neškolovane i naravno primitivčiće i primitivce. Dovoljno je pogledati jučerašnji snimak skupštine grada Banja Luke pa videti kako se ovi njegovi sa diplomatskim primitivizmom obraćaju i šta govore. Ljudi ovo je propast

ODGOVORITE
Name

Neopoziva ostavka

15.04.2021 15:15

Ponudio ostavku Skupštini u kojoj on glasa! Licemjerstvo preko svake mjere.

Name

Laktaši

15.04.2021 12:55

Ostavka nepismenog direktora sa kupljenom diplomom i krivična prijava za kretena.

ODGOVORITE
Name

Kriva Ljeposava

15.04.2021 13:29

Moja baba Ljeoosava ima malu pemziju. Stalno isključuje sve iz struje. Taj dan bila kod doktora vidjela kabal u utičnicu i isključi kaže ovi ništa ne štede. Baba Ljeoosava isključila frižider. Oprostite joj. Hahaha

Name

Re Laktaši

15.04.2021 13:29

Kriv je onaj koji ga je postavio za direktora. Ima više nesposobnih u tom hladnom lancu.

Name

Dragan MD

15.04.2021 13:12

Pravac zatvor, pa tamo pričaj . Znao si kakve uslove treba stvoriti, vakcine si primio, nisi se brinuo za skladistenje i tačka. Da je struje nestajali svakih 5 minuta nije se smjelo desiti sta se desiilo.

ODGOVORITE
Name

Ilija

15.04.2021 13:36

Ma daj ne lupetajte čija odgovornost. Tri dana priče i ćao ßto bi rekao Šojić..

ODGOVORITE
Name

Sasa 54

15.04.2021 14:20

Covjek zavrsio cuveni novosadski pravni fakultet

Name

Херцеговац

15.04.2021 13:58

Можда су криви директор ЕРС- Лука Петровић и Драган Чавић? Отпустили су (дали им отпремнине) свима који знају нешто о струји, а довели подобне кадрове. А можда је и неки портир или сестра направила грешку. Све је могуће у земљи чудовишта!

ODGOVORITE
Name

Pero

15.04.2021 14:05

To je kada je direktor politički a ne stručno podoban. To je RS. Nažalost.

ODGOVORITE
Name

Skromnitito

15.04.2021 15:51

Pa ko je i za sta odgovarao u ovoj zemlji Zato i jesu odvazni u pljacci drzave u svim segmentima.uzas Masu puta sam rekao gadi mi se sve ovo Uzas.najpametni je onaj koji je odavde otisao 90 tih A mi ovde koji smo ostali nagledacemo se i gorih stvari

ODGOVORITE
Name

hehe

15.04.2021 16:01

U citavom Prijedoru nisu mogli naci jedan agregat, pa nece temperatura u frizideru odmah skociti na plus dvadeset. smrdi smrdi

ODGOVORITE
Name

MD

15.04.2021 16:36

Pa te su vakcine ionako bile mufte, da ih možda nismo platili. Đavo donio, đavo odnio. Toliko toga je ovdje uništeno i pokradeno, sad treba da se trzamo zbog vakcina.

ODGOVORITE