Koliko je "Fajzer" zaradio ove godine od vakcina?

Prošle godine, trkajući se da razviju vakcinu u rekordnom vremenu, "Fajzer" je donio veliku odluku. Za razliku od svojih rivala, koji su se zakleli da će odustati od profitiranja na sopstvenim vakcinama tokom pandemije virusa korona, "Fajzer" je planirao upravo suprotno, piše "Njujork Tajms".

Svijet 04.05.2021 | 15:31
Koliko je "Fajzer" zaradio ove godine od vakcina?

Kompanija je sada objavila koliko je njihova vakcina zaradila novca.

Vakcina je donijela prihod od oko 3, 5 milijarde dolara, gotovo četvrtinu njihovog ukupnog prihoda, saopštio je "Fajzer". Vakcina je definitivno bila njihov najveći izvor prihoda.

Kompanija nije objelodanila dobit koju je ostvarila od vakcine, ali je ponovila svoja prethodna predviđanja da će njene profitne marže na vakcini biti visoke oko 20 procenata.

To bi značilo da su u prvom tromesječju profitirali otprilike 900 miliona dolara od vakcine prije poreza.

Za razliku od, na primjer, "Moderne", "Fajzerova" vakcina nije ključna za poslovanje ove kompanije. Prošle godine "Fajzer" je zaradio 9,6 milijardi dolara profita, prije nego što je vakcina protiv virusa korona imala bilo kakav uticaj na njene rezultate, piše "Njujork Tajms".

"Fajzer" je, takođe, mistifikovao mnoge poteze vezane za profitabilnost od prodaje svojih vakcina. Tako im recimo, SAD plaćaju oko 19,5 dolara za svaku dozu njihove vakcine, dok su sa Izraelom dogovoriili kupoprodajnu cijenu od oko 30 dolara po dozi.

U nekim slučajevima, kao u skorašnjem dogovoru sa Evropskom unijom o prodaji 1,8 milijardi doza svoje vakcine, kompanija uopšte nije otkrila cijene.

(Blic)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Nole

04.05.2021 15:38

I sad me neko krene ubijedjivati da testovi nisu bar 20-30 puta jeftiniji od vakcine...

ODGOVORITE
Name

Zlaja

04.05.2021 16:37

Nije bolan Fajzer. Izgovara se i on P ispred.

ODGOVORITE