Ne jedete voće? Evo kako to djeluje na organizam

Ako ne jedete voće možda ćete razmisliti o tome kada pročitate što to čini organizmu i kolika je zapravo korist jedenja voća.

Zdravlje 12.05.2021 | 19:38
Ne jedete voće? Evo kako to djeluje na organizam

Ako ne jedete voće propuštate u tijelo unijeti bitne nutrijente poput vitamina, minerala, flavonoida, polifenola i ostalih spojeva koji su bitni za normalnu funkciju organizma. Osim toga, možete iskusiti neke neugodne posljedice ako ne konzumirate voće.

Debljanje
Voće može zamijeniti nezdravi fast food za kojim mnogi posežu u trenutku gladi. Voće je bogato vodom i vlaknima što poaže da se osjećamo sito i može spriječiti prejedanje.

Studija objavljena u časopisu Appetite pokazala je kako su ljudi, koji su prije obroka pojeli jabuku, pojeli manje i unijeli u prosjeku 187 kalorija manje. Oni koji su pili bistri sok i jeli kašu od jabuke prije obroka, nisu imali takav efekt, a sve zbog količine vlakana u svježoj voćki.

Bolni mišići
Ako ne jedete voće, a trenirate, upale mišića nakon treninga mogu biti puno bolnije. Kako bi manje boljelo najbolje je jesti bobičasto voće. Jedna studija je pokazala kako borovnice značajno smanjuju upalne procese i upale mišića nakon treninga. Jednostavan smoothie od borovnica može značajno ubrzati oporavak mišića jer smanjuje oksidativni stres nakon treninga. Osim toga, sok od višnje značajno smanjuje bolove u mišićima nakon trčanja i potiče oporavak mišića.

Hipoglikemija
Umor i vrtoglavica su uobičajeni simptomi niske razine šećera u krvi, odnosno hipoglikemije tijekom treninga. Izbjegavanjem voća propuštate  jedan od najlakših i najbržih načina da tijelo opskrbite “gorivom”, tičnije glikogenom koji vam je potreban da završite trening.

Voće je dobar izvor zdravih ugljikohidrata, što ih čini odličnim i brzinskim izvorom energije zbog kojeg neće biti napuhnuti prije treninga. Osim toga, kako je voće bogato vlaknima ono neće uzrokovati nagli rast i pad šećera u krvi.

Snažne žudnje za slatkim
Žudnja za slatkim često sezanemaruje kao nuspojava izbjegavanja voća. “Najveći primjer toga je želja za čokoladom”, rekla je dijetetičarka Trista Best. “Čokolada sadrži značajnu količinu magnezija baš kao i banane te avokado. Kada tijelu nedostaje magnezija, žudite za čokoladoma, dodaje.

Voće sadrži mikronutrijente i spojeve koji su tijelu potrebni kako bi normalno funkcioniralo. “Kada te nutrijente ne unosimo voćem, možemo biti u deficitu”, kaže Best i dodajte kako to može dovesti grickanja ne tako zdrave hrane.

Respiratorni problemi uzorkovani treningom
Sportaši koji ograničavaju unos voća mogu imati više respiratornih problema. Istraživanja sugeriraju da su sportaši koji su na dijeti s puno oksidansa zaštićeni od respiratornih problema koje uzrokuje treniranje i zagađenje. Naravno, te antiupalne nutrijente može se dobiti i iz povrća, ali stručnjaci preporučaju raznoliku dijetu koja sadrži i voće i povrće.

Problemi s probavnim traktom
Bez vlakana i nutrijenata iz biljaka koji se zovu polifenoli, koji se nalaze u voću i povrću, mikrobiomu probavnom sustavu može ispasti iz ravnoteže. Znanstvenici vjeruju da to igra veliku ulogu u pojavi bolesti uključujući alergije, kardiovaskularne bolesti, dijabetes i pretilost. Dobra vijest je što je probavu lako vratiti u ravnotežu.

Jedna studija je pokazala kako su žene koje su jele dvije jabuke dnevno povećale količinu dobrih bakterija u crijevima u samo dva tjedna. Istraživači to pripisuju pektinu koji se nalazi u kori jabuke.

Vjetrovi, napuhnutost, zatvor…
Ovo je još jedan potencijalni simptom neuravnoteženog mikrobioma u crijevima. Vlakna u voću djeluju kao prirodni probiotici koji hrane dobre bakterije. Previše loših bakterija rezultira vjetrovima, napuhnutosti, zatvorom pa čak i kroničnom upalom u tijelu koja može utjecati na imunosni sustav i kardiovaskularno zdravlje. No, jedenje samo dvije porcije voća dnevno može spriječiti ove brojen probleme.

Grčevi mišića i visok pritisak
Iako se čini da ova dva problema nisu povezana, oba se mogu pogoršati zbog nedostatka kalija u tijelu. Kalij opušta krvne žile što spušta tlak, smanjuje rizik od moždanog udara i ublažava grčeve mišića. Voće je izvrstan izvor kalija. Najviše ga ima u bananama, narančama, dinjama, grejpu i suhom voću poput suhih šljiva i datulja.

Starenje kože
Izbjegavanje voća izbjegavate i antioksidanse, vitamine i minerale koji su ključniza zdravlje kože. Primjerice, bobičasto voće je puno vitamina C koji potiče stvaranje kolagena i jačanje imuniteta, piše Eat this.

(Agencije)

Komentari / 0

Ostavite komentar