Verbalni sukob Vučića i Osmani na Brdu kod Kranja

Verbalni sukob između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Vjose Osmani, predsednice Kosova, obeležio je prvi plenarni sastanak lidera zemalja Zapadnog Balkana u okviru procesa Brdo - Brioni koji se održava danas na Brdu kod Kranja.

Region 17.05.2021 | 14:11
Verbalni sukob Vučića i Osmani na Brdu kod Kranja

- Probajte dogovor da postignete, kompromis, a to što ćete tužbama da pretite pala muva na medveda, što bi se u našem narodu reklo - poručio je Vučić Vjosi Osmani tokom napetog dijaloga, a prenosi izvor "Blica".

Osmani je najpre protestovala jer se u zajedničkom dokumentu, koji bi trebalo da bude usvojen, ne pominje pojam država, a zatim je optužila Srbiju da idejama menjanja granica "ruši kosovsku nezavisnost".

Vučić je odgovorio da se Srbija "ne slaže da vas zovemo countries - evo ja da vam kažem, ako je druge sramota da vam kažu".

- Što se tiče promene granica, vi ste ih promenili otcepljenjem delova teritorije suverene države. Niste primljeni ni u UN. Mi smo tražili da ne bude promene granica, ali onih zemalja koje su pravno i međunarodno priznate. A ne princip kad se Srbija cepa onda može, kad neko drugi pita onda ne može - odgovorio je Vučić.

Osmani je ponovo optužila Srbiju za genocid nad kosovskim Albancima tokom sukoba na Kosovu i širenje "malignog uticaja na Kosovo", a zatim je zatražila da se pokrene proces o nestalima. Vučić je na to odgovorio da "ne sme ni da kaže koliko srpskih porodica traži pravdu".

- Rekao sam na sastanku sa evropskim institucijama da vi ukažete na bilo koje mesto u Srbiji, jer mi Kosovo smatramo Srbijom, kao i u centralnoj Srbiji, gde se nalazi bilo koje mesto gde je moguće naći nestale, odmah ćemo da ih iskopamo. Ali brutalno se albanska strana suprotstavila našoj ideji jer bi to značilo da i mi možemo da pokažemo mesta, kao na primer u Đakovici. Jer se plašite da otvorite, plašite se šta biste mogli da nađete - rekao je Vučić.

Vučić je optužio Vjosu Osmani da pričom o pravdi i genocidu šalje poruku da ne želi kompromis i dijalog, jer se nada da će se Beograd uplašiti pretnji.

E, neće biti ništa od toga. Maligni uticaj, a to je prva reč koju na engleskom naučite, imaju oni koji su hteli da razaraju suverene države. Probajte dogovor da postignete, kompromis, a to što ćete tužbama da pretite pala muva na medveda, što bi se u našem narodu reklo - rekao je Vučić.

Prvi plenarni sastanak lidera zemalja Zapadnog Balkana u okviru procesa Brdo - Brioni, koji se održava danas na Brdu kod Kranja, počeo je u kongresnom centru. Prema ranijim najavama, na njemu će se razgovarati o zajedničkim zaključcima, možda i deklaraciji, o nepromenjivosti granica na Zapadnom Balkanu, a biće reči i o posledicama pandemije korona virusa i ekonomskom oporavku regiona.

Sastanku koji se odvija iza zatvorenih vrata prisustvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Hrvatske Zoran Milanović, predsednik Albanije Ilir Meta, predsednik Crne Gore Milo Đukanović, članovi Predsedništva BiH Milorad Dodik, Željko Komšić i Šefik Džaferović, predsednik Makedonije Stevo Pendarovski i predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani.

(Blic)

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

dsc

17.05.2021 14:28

Тако је!

ODGOVORITE
Name

IMT

18.05.2021 07:23

Neka si joj se nagovorio.

Name

Zaga

17.05.2021 14:54

Ovaj cirkus ce trajati sve dok zapad ne pokaze ozbiljnu namjeru da se donese i usvoji konacno resenje. Kosovo nikako ne predati, pa makar i po cijenu mira. Neka oni sto prave red u tudjoj kuci, prvo srede stanje u vlastitoj!

ODGOVORITE
Name

Kun'-fu Panda

18.05.2021 11:29

Tacno....

Name

Realno

17.05.2021 15:52

Gdje je problem, kako je Džaferović kulturno pričao sa Vučićem.

ODGOVORITE
Name

Sasa

17.05.2021 16:12

Kosovo je drzava i treba je pod hitno priznati da bude sutra svima bolje a ne gore.

ODGOVORITE
Name

Samo malo

17.05.2021 17:52

Hajde Saša, izađi ti iz tvoje kuće ili stana, pokloni ga meni, a ti izađi na ulici da živiš.

Name

Sasa

17.05.2021 18:31

Je li to sve što si dostigao sa svojim mozgićem?

Name

Đuka

18.05.2021 07:41

Lako je tuđe dati i priznati , a kad mu pomeneš njegovo onda njegov plitki mozak ispliva . Saša kad si darovit pokloni sve svoje što imaš da bi ti bilo bolje.

Name

Srbija

17.05.2021 16:14

Ne smije nikad priznati Kosovo, samo biti strpljiv i čekati vrijeme za reintegraciju.

ODGOVORITE
Name

S

17.05.2021 16:24

Nisam obozavalac Vucica, ali skidam mu kapu, svaka cast

ODGOVORITE
Name

Skeptik

17.05.2021 16:26

Sastanak iza zatvorenih vrata?! Znači, nešto se skriva od očiju javnosti. Nije dobro...

ODGOVORITE
Name

re

17.05.2021 20:11

kako tebe zaboraviše,sramota.

Name

re

17.05.2021 20:52

a koliko se 'sastanaka' odrzi preko tel da mi ne znamo?

Name

Sonja

18.05.2021 14:30

Po cijenu mira, ne treba dati Kosovo.Samo oštro dosta je njohovog bezobrazluka, uzeli našu zemlju pa sad da oni komanduju. Oni su najveće zlo.

ODGOVORITE