Otkriven novi simptom korone vezan za novi soj

Indija je trenutno najpogođenija zemlja korona virusom, a doktori iz Bengalura (država Karnataka, Indija) veruju da su otkrili nekoliko novih simptoma infekcije, koji su najverovatnije vezani za indijski soj virusa.

Zdravlje 17.05.2021 | 22:59
Otkriven novi simptom korone vezan za novi soj

Simptomi korone koji se inače najčešće javljaju su uporni kašalj, visoka telesna temperatura i gubitak čula ukusa i mirisa. Kod nekih zaraženih se takođe javljaju umor, glavobolje i dijareja, ali ti simptomi su prepoznati nešto kasnije tokom pandemije.

Doktori iz Bengalura sada veruju i da ekstremno suva usta mogu da budu novi simptom infekcije. Takođe, iritacija, svrab ili čudan osećaj na jeziku, kao i čirevi i ustima, javljaju se nešto ređe, ali takođe mogu biti znak infekcije.

Dr Satur lečio je muškarca (55) koji je imao osećaj ekstremne suvoće u ustima i konjuktivitis kada je primljen u bolnicu.

"Pročitao sam da konjuktivitis može da bude jedan od simptoma kovida. Iako nije imao groznicu, rekao je da se oseća umorno", rekao je doktor, dodajući da je čovek kasnije dobio pozitivan test na koronu.

Dr Satur savetovao je svima koji osete bilo kakve simptome koji se tiču usta i jezika, kao i opšti umor, osećaj slabosti, da se testiraju na kovid-19.

On smatra da je moguće da su se novi simptomi pojavili zbog mutacija, te poručuje i doktorima da "ne ignorišu nikakve promene na jeziku".

Inače, nešto slično tome ranije su opisali i britanski lekari kao "kovid jezik".

"Simptomi u ustima već neko vreme se povezuju sa kovidom-19", potvrdila je stručnjak za javno zdravlje epidemiolog dr Garbijel Skali.

(MONDO)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Mrkva

17.05.2021 23:53

Ne vidim apsolutno niti jedan simptom razlicit nego kod simptoma obicne gripe !!

ODGOVORITE
Name

DOKTOR

18.05.2021 00:12

Koje ste vi budale Bože dragi, pa nabraja sve simptime klasične gripe heehhehehee staće se i vama satanistima jednog dana.

ODGOVORITE