Napravljene pametne cipele koje pomažu slepima pri hodanju!

Austrijska kompanija Tec-Innovation je nedavno predstavila a ujedno i prodaju (AI) pametne cipele koje koriste ultrazvučne senzore koje bi pomogle pri hodanju slepim i slabovidim osobama da otkriju prepreke udaljene i do četiri metra.

Zanimljivosti 18.05.2021 | 15:29
Napravljene pametne cipele koje pomažu slepima pri hodanju!

Poznata pod nazivom InnoMake, pametne cipele imaju za cilj da postane moderna alternativa decenijama starim štapovima za hodanje od kojih zavise milioni slepih i slabovidih ljudi širom sveta da bi se što bezbednije kretali.

Trenutno dostupan model oslanja se na senzore za otkrivanje prepreka i upozorava korisnika putem vibracija i zvučnog upozorenja preko Bluetooth veze i mobilnog telefona.

To zvuči dovoljno impresivno, ali kompanija već radi na mnogo naprednijoj verziji koja uključuje kamere i veštačku inteligenciju kako bi otkrila ne samo prepreke već i njihovu prirodu.

Tec-Innovation udružio se sa austrijskim Univerzitetom za tehnologiju u Gracu kako bi razvio najsavremenije algoritme za duboko učenje po uzoru na neuronske mreže, koji mogu analizirati informacije koje pružaju senzori i kamere ugrađene u cipelu InnoMake kako bi utvrdili da li je neko područje slobodno, ima li prepreke i na kojima možete bezbedno hodati, a takođe pravi razliku između različitih vrsta prepreka.

"Ne samo da je relevantno upozorenje da se slepa osoba suočava sa preprekom, već i informacija o tome sa kakvom se preprekom suočava. Jer ima veliku razliku da li je to zid, automobil ili stepenište “, rekao je Markus Raffer, jedan od osnivača Tec-Innovation

"Ultrazvučni senzori na nožnom delu cipele otkrivaju prepreke udaljene i do četiri metra. Korisnik se zatim upozorava vibracijama i / ili zvučnim signalima. Ovo vrlo dobro funkcioniše i meni je već lično od velike pomoći “, dodao je Raffer, koji je i sam slabovid.

Trenutna verzija (AI) pametnih cipela InnoMake već je dostupna za kupovinu na veb lokaciji Tec-Innovation po ceni od 3.200 evra (ili oko 3.850 američkih dolara) po paru.  Čak i bez funkcije kamere, koja je još uvek u toku, cipele su impresivna tehnologija koja sadrži napredne režime i algoritme.

Kako to izgleda kada se upotrebe pametne cipele za slepe pogledajte na ovom linku ovde.

(Zanimljivostidana.com)

Komentari / 0

Ostavite komentar