Snažna podrška Francuske ambasade gradu Bijeljina

Ambasador Francuske u BiH Kristin Tudik posjetila je danas Bijeljinu i u razgovoru sa  rukovodstvom Gradske uprave najavila saradnju u oblasti ekonomije, privrede, kulture, kao i u brojnim drugim sferama.

Republika Srpska 18.05.2021 | 16:56
Snažna podrška Francuske ambasade gradu Bijeljina

„Grad Bijeljina je šampion u izučavanju francuskog jezika i izuzetno se radujem zbog toga. To je  velika šansa za ovaj grad i budućnost mladih, jer mogu da studiraju na ovom jeziku. Francuski nije samo jezik književnosti,  to je jezik poslovnog svijeta, interneta i 300 miliona ljudi govori ga na 5 kontinenata.

Upravo zahvaljujući ovom mjestu šampiona, kada jer riječ o broju učenika koji uče francuski, mi ćemo započeti saradnju sa gradom“, istakla je ambasador Francuske i dodala da je sa gradonačelnikom LJubišom Petrovićem razgovarala o brojnim mogućnostima saradnje, na kojoj će se, kako je istakla, raditi sa velikim entuzijazmom.

Gradonačelnik Petrović izrazio je veliku zahvalnost Tudikovoj na posjeti, ocijenivši da je na ovan način Bijeljina dobila snažnu podršu Francuske ambasade.

„Ta saradnja će u narednom periodu biti sve snažnija kroz konkretne projekte koji se odnose na popularizaciju francuskog jezika i kulture, te stvaranje boljeg privrednog ambijenta. Zamolili smo francuskog ambasadora da svojim autoritetom, zajedno sa resornim odjeljenjima Gradske uprave i francuskom ambasadom u BiH, osnažimo tu saradnju“, naglasio je Petrović i najavio da će se u Bijeljini dozvole za pokretanje privrednih aktivnosti dobijati za kraće vrijeme nego do sada.

„Naše potencijalne investitore dočekaće nove poslovno-industrijske zone. Bijeljina posjeduje potencijale obradivog poljoprivrednog zemljišta i rijeka, a ono gdje je neophodno uložiti dodatne napore jeste rješavanje pitanja izvorišta geotermalnih voda u Banji Dvorovi, od koje želimo da napravimo moderan zdravstveno-turistički centar“, ukazao je gradonačelnik.

 On je upozorio i na nužnost smanjenja broja nezaposlenih.

„Broj nezaposlenih sa Biroa za zapošljavanje u Bijeljini želimo da smanjujemo. Imamo obećanje Ambasade Francuske da ćemo kroz saradnju sa gradskim resornim odjeljenjima učiniti mnogo zajedničkih iskoraka na poljima ekonomije i kulture, te učiniti sve ono što će našim mladim ljudima koji uče francuski jezik omogućiti da ostanu na području grada, dočekaju svoje mlade kolege iz Francuske i njihove privrednike koji će ovdje ulagati“ , poručio je Petrović, navodeći da već naredne godine očekuje i konkretne rezultate dogovorene saradnje.

(BN)

Komentari / 0

Ostavite komentar