Novi nameti: Struja će u BiH tri puta poskupljivati?!

Novi zakon o akcizama, sve izvjesnije takse na emisiju CO2, ali i najave koji pristižu iz entitetskih Elektrodistribucija dovode do ogromnog straha da ćemo struju papreno plaćati.

Bosna i Hercegovina 18.05.2021 | 17:45
Novi nameti: Struja će u BiH tri puta poskupljivati?!

PRVO POSKUPLJENJE VEĆ NAJAVLJENO

Poskupljenje struje je danas najavljeno u Federaciji BiH i to za minimalno 15 posto.

Kako su naveli u Elektroprivrede BiH na ovaj korak će biti primorani ako se prihvate zahtjevi rudara za restruktuiranjem rudnika uglja na planu ljudskih resursa.

Reagovao je odmah i Sinan Husić, predsjednik Sindikata radnika rudnika FBiH poručivši da ne vidi nikakvih dodirnih tačaka između zahtjeva rudara i cijene električne energije. Istakao je i da nije daleko 20. maj i 7 sati kada će biti realizovane odluke Upravnog odbora Sindikata radnika rudnika Federacije BiH o generalnom štrajku sedam rudnika u sastavu Koncerna.

U Republici Srpskoj je još u februaru mjesecu iz Elektroprivrede poručeno da će na proljeće struja poskupiti u “malom” procentu.  Tada je direktor ove kompanije Luka Petrović objasnio da bi potrošačima koji imaju račun od 50 KM povećanje iznosilo manje od dve marke, ali i da bi neki potrošači bili izuzeti od poskupljenja.

Samo mjesec dana kasnije je izjavio da od poskupljenja neće biti ništa dok ne prođe pandemija.

DRUGO POSKUPLJENJE- ZAKON O AKCIZAMA

Drugo poskupljenje struje donijeće novi Zakon o akcizama u Bosni i Hercegovini čiji je nacrt trenutno u pripremi.

Nacrt  donosi nove akcizne proizvode, poput električne energije, čime će direktno biti pogođeni preduzetnici, a indirektno, uvjereni su ekonomisti, i individulana domaćinstva.

Predsjednik Odbora za privredu i finansije SDS-a Slaviša Raković je jasan- slijedeći evropske direktive, BiH mora uvesti ovu vrstu akciza. Evropskim propisima je, pojašnjava za BUKU, predviđeno da 50% naplaćenog iznosa akcize (najmanje) mora da se koristi za razvoj i investicije u sektoru energetike, dok preostali iznos može biti prihod budžeta.  

Ovo kod nas automatski postavlja pitanje o održivosti naknade za obnovljive izvore energije koju već plaćamo. 

Kao i u svemu, naglašava Raković, akcizna politika BiH je po namjeri dobra a u praksi naopaka. “Očekujem da celokupan iznos padne na teret građana, a uz to ne treba misliti da neće doći i do poskupljenja zbog pritiska proizvođača. Ovaj problem, ako bude parcijalno rješavan ne može donijeti ništa dobro građanima, jer bez sveobuhvatne fiskalne reforme možemo očekivati samo rast poreskog tereta, a samo simboličan rast primanja građan”, zaključuje Raković.

Ratko Kovačević, potparol Uprave za indirektno oporezivanje za BUKU kaže da je još uvijek prerano o svemu govoriti jer će tek nakon izrade samog nacrta Zakona o akcizama, isti krenuti u proceduru usvajanja prvo pred Upravni odbor Uprave za UIO, nakon toga u Savjet ministara BiH i Parlament BiH.

"Tek će u samom procesu usvajanja, vladajuće političke strukture odrediti koji su to akcizni proizvodi i koje stope akciza će biti u novom zakonu”, kaže za BUKU Kovačević. Mišljenja je da ne treba sve gledati tako crno podsjećajući ujedno i na slučaj susjedne Hrvatske koja je i kao članica EU dobila tri godine da uskladi akcize na duvan kako bi u konačnici zadovoljila direktive Evropske unije.

TREĆE POSKUPLJENJE-TAKSA ZBOG C02

Ali najveći udar na cijenu električne energije mogao bi da bude ostavarivanje najava EU da će zapadnobalkanskoj šestorki (ZB6) uvesti takse zbog emisija ugljen-dioksida.

O ovoj taksi se priče već dvije godine, a sada je njeno uvođenje sasvim izvjesno.

“Sredinom ove godine očekuje se regulacija takse, ali mislim da će stupiti na snagu 2023. godine, no vidjećemo”, rekoa je za BUKU ekonomista Vjekoslav Domljan.

Podsjetimo, Evropska unija planira dekarbonizovati cijelu privredu do 2050. godine zbog CO2 emisija.

To znači da će termoelektrane u Evropi biti zatvorene najmanje do 2035. ili eventualno 2040. godine.

Bosna i Hercegovina, koja je u novembru 2020. godine potpisala Deklaraciju o Zelenoj agendi za Zapadni Balkan, koja između ostalog podrazumijeva podsticanje takse na emisiju ugljen-dioksida, istovremeno ulaže u gradnju termoelektrana. Tako će se, uprkos ovom potpisu, ali i protivljenju predstavnika Evropske unije, stručnjaka iz energetskog sektora, Energetske zajednice i ekologa, graditi Blok 7 u Tuzli.

Radovi bi trebalo da počnu u novembru, a riječ je o jednom od dva posljednja projekta termoelektrana u široj Evropi.

Napominje da ćemo tada doći u scenarij da Elektropivreda neće biti u mogućnosti da vraća kredit i onda se pokreće garancija, a tada će građani vraćati kredit za koji su ovi naši političari digli ruku. 

(Buka)

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

borac

18.05.2021 16:04

Kave akcize to nasi neznaju potrose prodano i jos uzmu kredite.

ODGOVORITE
Name

re

19.05.2021 07:52

Elektrpriveda umesto da gradi hidroelektrane na Drini osniva fantomske firme tj. tu Direkciju za isporuku električne energije, da bi se zapolisli stranački likovi, što će dovesti do poskupljenja struje. Neka elektrprivreda poskupljuje struju, ali mora da se kao u Srbiji uvedu jeftiniji kilovatčasovi za potrošnju do 300kWh, napraviti nižu tarifu za elementaru potrošnju. A ne da bude ista cena za one koji imaju da troše 1000 i viš kWh kao za one što troše minimalno.

Name

Marko

18.05.2021 16:11

Dobio sam novi racun za struju i nema prazne rubrike za upis iznosa koji zelite da platite. Npr. Racun iznosi 72,36 KM e toliko je elektronski upisano na uplatnici. A ranije bih platio 70 ili 75, 80 KM. Ili 50 KM ako taj mjesec nemam, a sa novim racunima nemamo tu mogucnost.

ODGOVORITE
Name

Re Marko

19.05.2021 11:27

Popunite obicnu uplatnicu sa podacima sa racuna i upisite iznos koji zelite.

Name

re

18.05.2021 16:14

Ide se na to da se cene struje izjednače sa evrospkim, sada je u Nemačkoj cena kilovatčasa 30 centi=0,6KM, a kod nas 0,12Km.

ODGOVORITE
Name

Странац

19.05.2021 01:33

Значи исти стандард,може радник зарадити за 5000 КWh. за плату од 1500 €ура као и код нас за 600 КМ.

Name

Re re

19.05.2021 06:20

Eh, kada bi plate izjednačili, moglo bi se.

Name

Zoran

19.05.2021 06:38

Kod nas će biti problem da se naši gradjani naviknu na štednju odnosno da smanje potrosnju. Odgovorno tvrdim da se kod nas troši i do 50% struje više nego što je potrebno iz razloga samo što nije skupa.

Name

Hahaha

18.05.2021 16:21

Akcize.....treba para da se plate mogu parlamentarcima isplatiti na vrijeme,a fala bogu ima ih kao miševa...

ODGOVORITE
Name

Op

18.05.2021 16:28

Hoce li reagovati iko na ovo sad, hoce li se buniti iko pa ovo se ne moze vise tolerisati, podizu svake godine namete a nikom pomogli nisu samo obecanja i lazi i sa jedne i druge strane. Milorad i Bakir se moraju protjerati iz drzavnih organa, ovako zacepljaju rupe u budzetima i srivaju kriminal koi su napravili, pokradose sve drzavne resurse i imovinu prepisase na fizicka lica, ovo ni jedan sistem ne moze izdrzati a kamo li nas ovaj bjedni.

ODGOVORITE
Name

KWH

18.05.2021 16:37

Meni je Aprilski račun došao po zimskoj tarifi. Obzirom da od 1. Aprila počinje ljetnja, jeftinija tarifa. Baš me zanima šta će reći.

ODGOVORITE
Name

Strajk poskupljenjima

18.05.2021 16:52

Mile evo ti moja plata ako ti moze sta pomoci da izgubis izbore. Dosta ti vise necete nista u grob ponijeti sve Bog vidi a udara po onima koje volis. Mozda ne volis ni svoje moj Mile i vi iz sekte crvene. Dupelizci

ODGOVORITE
Name

Pljačkaši

18.05.2021 17:49

Dobio sam danas račun za struju 7 maraka i 10 feninga nije bilo potrošnje interesuje me kome se toliko plaća do sada je bila stavka paušal 3.59 što je nezakonita pljačka, a sada su ovo novi Petrovici i Čavići dodali stavku Naknada za uslugu snabdijevanja kakvo crno snabdijevanje ma da nisam ništa potrošio a i da jesam još jedan nezakonit namet ... dokle će ove pljaćke imamo li mi ikakve zakone ili radi ko šta hoće ...

ODGOVORITE
Name

re

18.05.2021 19:33

Kako isporucuju nove racune, a nisam potpisao nikakav ugovor? Jel to realno moguce da rade?

Name

OO7

18.05.2021 18:08

Ova priča traje 4 god.vreme je i da poskupi,kada to prizivamo.

ODGOVORITE
Name

Realista

18.05.2021 18:22

U svemu vidim samo pljačku.

ODGOVORITE
Name

Ma ja

18.05.2021 18:47

Moramju se krediti nekako vracati

ODGOVORITE
Name

A sta kazu...

18.05.2021 19:30

...zakoni i akcize o redovnom povecanju primanja? Mislim na radnike i penzionere.

ODGOVORITE