Rusija pažljivo prati vojnu vježbu "Brzi odgovor 21"

Ruska novinska agencija Sputnjik opširno izvještaja o NATO vježbi "Branilac Evrope 2021" u okviru koje su počeli manevri "Brzi odgovor 21" (Immediate Response 21) u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i drugim zemljama.

Bosna i Hercegovina 18.05.2021 | 22:02
Rusija pažljivo prati vojnu vježbu "Brzi odgovor 21"

Prema navodima Ministarstva odbrane BiH, u vježbama će učestvovati oko 500 bosanskih vojnika i oko 700 američkih, a biće uključeni i helikopteri UH-60 "black hawk" i borbena vozila "bradley". 

S tim u vezi, vojni ekspert Jurij Knutov rekao je za Sputnjik da se tehnika koja je uključena u te manevre, uključujući helikoptere UH-60 "black hawk", koristi, po pravilu, u ofanzivnim operacijama.

„'Black hawk' (crni jastreb) je u osnovi potreban za desant, isporuku borbenih vozila, premještanje pješadije. Koriste se za izvođenje ofanzive. Generalno, većina operacija u okviru 'Braonioca Evrope 2021' je ofanzivna. Snage najprije prebacuju, a zatim one prelaze u kontra-napad", izjavio je ekspert, prenosi Sputnjik.

Sličnog stava je i vojni ekspert Aleksej Leonkov koji je skrenuo pažnju na to da se tokom manevara koriste ofanzivni sistemi naoružanja, a pored toga, i na iskrcavanje desantnih snaga.

NATO naročito Rusiju naziva prijetnjom i ispostavlja se da je Alijansa riješila da se štiti od nje, ali iz nekog razloga kroz ofanzivu, smatra analitičar.

Akcenat na balkanske zemlje

Sa svoje strane, Knutov je primijetio da su, među odlikama „Branioca Evrope 2021" - izvođenje manevara na južnom krilu NATO-a, saradnja sa sjevernoafričkom komandom bloka i „akcenat na zemlje Balkanskog poluostrva".

„Alijansa uvlači te države u svoju agresivnu politiku, čini ih saučesnicima u borbi protiv prijetnji koje je izmislio NATO, uključujući famoznu 'opasnost' koja dolazi iz Rusije", izjavio je analitičar.

Prema riječima Knutova, rukovodstvu NATO-a odgovara da BiH, Bugarska, Rumunija i druge balkanske zemlje daju svoju infrastrukturu za vježbe, „iako nemaju ozbiljan vojni potencijal".

- Sa logističkog stanovništa, Alijansi odgovara da koristi aerodrome, luke, željezničke pruge i auto-puteve tih malih zemalja za prebacivanje snaga, u Evropu, naročito američkih - zaključio je vojni ekspert.

Što se tiče BiH, iako zemlja nije NATO članica već samo učestvuje u programu bloka „Partnerstvo radi mira" i „svim snagama nastoji da se pridruži Alijansi", ta zemlja je uključena u najvažnije obuke, kaže Knutov. On dodaje da je cilj toga „testiranje njenog potencijala".

- Bez obzira na to što je BiH mala zemlja koja ne igra nikakvu ulogu za NATO, on tokom manevara želi da sagleda mogućnosti te države da zadovolji potrebe Alijanse. Na osnovu te provjere biće donijeta odluka o njenom ulasku u NATO - smatra on.

Istovremeno, ekspert je skrenuo pažnju na razmjeru vježbi „Branilac Evrope 2021".

- To su najveći NATO manevri u Evropi u posljednjih 25 godina. Hiljade američkih vojnika biće prebačeno brodovima i avionima preko okeana iz Amerike, nakon čega će formacijski kretati neposredno ka granici sa Rusijom. To ne može da ne izaziva zabrinutost Moskve, iako je Rusija spremna na moguće provokacije - zaključio je ekspert.

Trenutni odgovor 21

U saopštenju za štampu na sajtu američkih Kopnenih snaga u Evropi i Africi navedeno je da će vrhunac vježbi „Momentalni odgovor" biti zajednička međunarodna pokazna paljba uz pomoć vojnih granata pod nazivom „Hrvatski bedem 1991 - 2021" (Croatian Rampart 1991-2021), u čast 30. godišnjice nastanka Oružanih snaga Hrvatske koja se obilježava krajem maja.

Sa svoje strane, Pentagon je saopštio da će tokom vježbi „Brzi odgovor 21" više od pet hiljada vojnika osam država „izvoditi borbene paljbe" u 12 različitih zemalja.

S tim u vezi, Sputnjik precizira da u pomenute države, pored Bosne i Hercegovine i Hrvatske, spadaju između ostalog i Crna Gora, Albanija, SAD, Velika Britanija, Kanada, Grčka, Severna Makedonija i Slovenija.

OD „Brzog odgovora" do „Zvjezdanog viteza"

Treba pomenuti da se u okviru vježbi „Branilac Evrope 2021" već odvijaju manevri integrisane PVO i PRO odbrane „Zvjezdani vitez" (Astral Knight) na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama. Počele su 13. maja, a završiće se do 22. maja.

Na sajtu NATO-a je precizirano da se „Zvjezdani vitez" ne odvija samo u Hrvatskoj, već i u Grčkoj, Italiji i Sloveniji, kao i da će te zemlje rasporediti na svojoj teritoriji međunarodne snage iz šest država Alijanse.

Prema navodima pres-službe američke vojske u Evropi i Africi, svrha tih vježbi je „jačanje odnosa sa saveznicima i partnerima putem formiranja zajedničkog međunarodnog potencijala protivvazduhoplovne odbrane".

Vježbe "Brzi odgovor" već su održane u maju na teritoriji Estonije, Bugarske i Rumunije. S tim u vezi, Združene jedinice NATO snaga u Estoniji saopštile su ranije da je u manevrima, pored estonske vojske, učestovalo više od dvije hiljade vojnika iz SAD i Velike Britanije.

Pored Immediate Response, Swift Response i Astral Knight, vježbe Defender Evrope 2021 organizaciono su povezane i sa drugim vježbama: Saber Guardian, Command Post Exercise, African Lion i Steadfast Defender.

(Agencije)

Komentari / 20

Ostavite komentar
Name

Propaganda

18.05.2021 21:17

Amerika tjera svu boraniju u Evropi na pripreme za okršaj sa Rusijom kad dođje vrijeme. Svi ćute i maštaju kako su neko i nešto i oni a ustvari sve je to topovsko meso NATO . Mislim da se i Rusija sprema i to tako da se osveti prvog dana ili sata napada Evropi i da je poravna pa tek onda da se bori sa Amerima.Taj treći pokušaj osvajanja Rusije i kradje njenog prirodnog bogatstva završiće katastrofalno po Evropu a pogotovu Balticke zemlje. Mislim da će doći do totalnog uništenja jer Rusija je dvaput oprastala kolaboriranje mnogih protiv nje i Putin je bio veoma jasan ovoga puta.

ODGOVORITE
Name

Frfljo-Savjetnik

19.05.2021 05:09

A kada ce Lesi da se vrati kuci?

Name

General

19.05.2021 05:41

Strategija je promijenjena nakon rata u Afganistanu i Iraku zato sto Amerikanci ne podrzavaju vise ratove i sada se radi na drugi nacin. Oni cekaju Putinov kraj koji ce se eventualno desiti kao prirodna stvar kako covjek stari i onda ce podijeliti Rusiju. Kina ce rado da uzme dio teritorije na istoku kako raste potraznja ze resursima.

Name

Zenica

19.05.2021 06:57

Druže "Propaganda",na čemu si,ali onako iskreno...

Name

RE

19.05.2021 07:13

Propaganda RE, hahahhahaha u kojem ti svijetu živiš, blago tebi i tvojoj pameti

Name

Re General

19.05.2021 08:22

Generale ne seri matere ti.

Name

075

19.05.2021 14:21

Rusija i može samo da gleda !!

Name

Ipe

18.05.2021 21:20

Ono će nas da uči ratovanju,možda i mogu novim tehnikama,ali Balkan ratuje od postojanja,nas na Balkanu treba učiti kako da se više volimo,što da nam Amer,Rus,Nijemac budu bliži od nas sami. Ta resocijalizacija će biti posao za nekog ko ima mu*a ko kante od "jupola",ako se takvi i pojave u društvu

ODGOVORITE
Name

tako je

19.05.2021 04:09

dobar komentar ali mnogi su protiv.

Name

Idealno

18.05.2021 23:13

Kako li prate? Sigurno preko OPTIMA GRUPA B. Luka...

ODGOVORITE
Name

OTAN

19.05.2021 01:17

Sad će Rusija okupiti svoje saveznike, RS, Bjelorusija, Sjeverna Koreja, Kina, Iran, Sirija, Kuba pa da se vidi ko je onda jači.

ODGOVORITE
Name

@Otan

19.05.2021 05:42

Zaboravio si Sjevernu Osetiju, Abhaziju i mnoge dr.

Name

borac

19.05.2021 04:11

Ma to ti je onlajn vjezba snimaju crtani kaze baja a njemu glupaci vjeruju koji je nazalost najvise.

ODGOVORITE
Name

bb

19.05.2021 05:35

-----Rusi nadgledaju sa Stricica,offline

ODGOVORITE
Name

sasa

19.05.2021 06:26

A hocemo li i mi sada postati legitimna meta za Ruske rakete kao i ostali Evropski kolaboracionisti? Ili ce nas pak Igor i Prointer zastititi mislim virtuelno?

Name

Demobilisani bijednik

19.05.2021 05:47

Ko sta pita rusiju.dosta mi je price i tih sranja o ruskoj braci.vidio sam sve devedesetih.rusija je ogrezla u kriminalu kao i BURLISTAN.Ogromna zemlja,ogromno bogatstvo ali i ogroman broj oligarha i otimaca resursa i pljacka od ko zna koliko stotina i hiljada milijardi.oni vide i gledaju samo sebe i svoje opljackane milijarde kao npr RUDONJA dzelat RSa

ODGOVORITE
Name

Odgovori Baja

19.05.2021 06:30

Ko IZDA bracu RUSE

ODGOVORITE
Name

Ko

19.05.2021 10:46

Ko izda PIZDA 'A''!!!!!?!!!!!!!!!??.

Name

mrga

19.05.2021 07:03

Čuj, Rusija ih pažjivo prati, pa ima svoje ljude unutra ?

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

19.05.2021 08:43

Sta ima Rusi da prate sve to Baja drzi pod kontrolom.On kada kaze ptekinite vjezbu i podigne svoj helikopter ima ovi Natovci da bjeze ko hijene.

ODGOVORITE