General Ratko Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora

Sudsko vijeće potvrdilo je doživotnu kaznu zatvora generalu Ratku Mladiću.

Republika Srpska 08.06.2021 | 15:02
General Ratko Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora

Sudsko vijeće u Hagu odbilo je žalbe tima odbrane generala Ratka Mladića po više tačaka optužnice, uz suprotno mišljenje sudije Nijambe.

General Ratko Mladić poručio je neposredno pred izricanje drugostepene presude u Hagu da će biti dobro i da će biti oslobođen ako bude po Božijoj pravdi, a ako bude po Bramercovoj onda to nije pravda.

Ovu poruku je beogradskim medijima u Hagu prenio njegov sin Darko Mladić, koji je uživo slušao presudu.

"Čuo sam se sa Ratkom . Nismo se vidjeli prijepodne. Dozvoljeno mi je da oca posjetim danas od 18.00 do 19.30 časova. Jedva čekamo da se vidimo, jer ga niko od porodice nije mogao posjetiti u proteklih godinu i po dana", rekao je on.

Prvostepenom presudom Haškog tribunala, čiji je rad naslijedio Mehanizam, Mladić je u novembru 2017. godine osuđen na doživotni zatvor, nakon čega su i odbrana i tužilaštvo izjavili žalbe na tu odluku.

Suđenje generalu Vojske Republike Srpske počelo je u maju 2012. godine, a okončano 15. decembra 2016. godine. Mladić je uhapšen u maju 2011. godine, nakon 12 godina skrivanja, u mjestu Lazarevo u Srbiji i izručen je Hagu. Haško tužilaštvo je 25. jula 1995. godine Tribunalu podnijelo prvu optužnicu protiv Ratka Mladića na kojoj je bio zajedno sa prvim predsjednikom Republike Srpske Radovanom Karadžićem.

Optužnica je više puta proširivana, a konačno je precizirana 2002. godine. Budući da su u razmaku od tri godine uhapšeni, da im je suđenje počelo u različitim periodima, optužnice protiv njih su razvojene i sudilo im se u odvojenim postupcima.

(BN/Agencije)