U Australiji otkriven dinosaurus veliki kao košarkaški teren!

Naučnici su potvrdili otkriće nove vrste dinosaurusa u Australiji, jedne od najvećih na svetu pronađeni dinosurus je veličine košarkaškog terena. Otkriću su pomogli i lokalni stočari koji su pronašli ogromne kosti izumrle životinje..

Zanimljivosti 10.06.2021 | 15:28
U Australiji otkriven dinosaurus veliki kao košarkaški teren!

Fosil dinosaurusa, naučnici su dali ime "Cooper", pronađen je na jugozapadu Kvinslanda 2007. godine, u reci Cooper Creek. No kostur je godinama ostao misterij te je tek sada naučno je kategorizovan piše CNN.

Potvrda da je reč o novoj vrsti dinosaurusa dolazi nakon 17 godina iskopavanja ostataka, analiza, poređenja. izučavanja…

Sauropod koji je bio biljojed, živeo je u doba krede, u periodu pre 92 do 96 miliona godina kada je Australija bila pripojena Antarktiku, navodi se u nedavno objavljenom istraživačkom radu.

Stručnjaci muzeja Eromanga Natural History Museum (ENHM) i muzeja Kvinsland objavili svoja otkriće u naučnom časopisu PeerJ.

Paleontolozi su sauropoda nazvali lat. Australotitan cooperensis. Ovaj dinosaurus hodao Zemljom pre više od 90 miliona godina. Radi se o titanosauru - ogromnom biljojedu koja pripada oporodici sauropoda, najvećoj vrsti dinosaurrusa na svetu

Paleontolozi su procenili da je dinosaurus imao visinu od pet do 6,5 metara, i dužinu 25 do 30 metara – bio je dug kao košarkaško igralište i visok kao dvospratna zgrada.


Tim iz Prirodnjačkog muzeja Eromanga i Muzeja Kvinslenda prvi put je koristio novu digitalnu tehnologiju za tri-D skeniranje svake kosti radi poređenja.

Robin Makenzi, koja je sa svojim suprugom Stjuartom čuvala stoku na njihovom imanju kada su otkrili kosti, osnovala je Prirodnjački muzej Eromanga kako bi pronađene kosti bile ispravno skladištene.

"Komadići su bili prilično veliki i krupni Uspeli smo da izmerimo kosti i uporedimo ih sa drugim vrstama u Australiji i ostatku sveta.", rekla je Robin Mackenzie

Nekoliko velikih komada, uključujući lopatice dinosaurusa, karlične kosti i udove, uglavnom je bilo netaknuto. Međutim, istraživači su se suočili sa kašnjenjem u identifikaciji vrste zbog izazova u skladištenju njenim velikim i krhkim kostima. Ogromne kosti dinosaurusa su čuvane u muzejima često stotinama kilometara udaljene jedna od druge. Tako je tim koristio 3D tehnologiju za skeniranje svake kosti titanosaurusa, što im je omogućilo da digitalno uporede kosti sa kostima sličnih vrsta.

Utvrđeno je da je Australotitan u bliskoj vezi sa još tri australijska sauropoda koja su otkrivena severnije u gradu Vinton. Studija takođe ukazuje na otvorenu knjigu daljih otkrića dinosaurusa koja bi mogla biti napravljena u Australiji.

Ovi nalazi su stavili Australiju na kartu i omogućili joj da se pridruži drugim zemljama koje prednjače na području paleontologije", rekla je Mackenzie.

Ovakve vrste "džinova dinosaurusa“ do sada su uglavnom pronađene u Južnoj Americi - što čini ovo otkriće još retkim.
"Ovo je samo vrh ledenog brega za otkrića u Australiji.!

(Zanimljivostidana.com)

Komentari / 0

Ostavite komentar