Koliko je opasna delta - varijanta COVID virusa?

Delta-varijanta korona-virusa mnogo je zaraznija. Glavobolja, curenje iz nosa i upala grla – to su simptomi delta-varijante po kojima se ona razlikuje od ostalih mutacija. Šta je do sada poznato?

Svijet 18.06.2021 | 16:29
Koliko je opasna delta - varijanta COVID virusa?

Delta-varijanta (poznata i kao indijska varijanta) korona-virusa mnogo je zaraznija od mutacija koje su se do sada širile, pa i od alfa-tipa (dosadašnje britanske varijante). Prema analizi Britanske zdravstvene službe (PHE), rizik od zaraze članova domaćinstva je, procenjuje se, za 60 odsto veći.

To povećava opasnost za ljude koji su prethodno samo jednom vakcinisani. Laboratorijski testovi ukazuju na to da se ta vrsta virusa brže umnožava u telu.

Ono što je važno znati za predstojeće letnje nedelje je sledeće: sezona mnogo više utiče na delta-varijantu nego što se u početku pretpostavljalo, izjavio je političar nemačkog SPD-a koji se bavi zdravstvom Karl Lauterbach, pozivajući se na istraživanje Univerziteta u Oksfordu. To znači da je leti rizik od zaraze mnogo manji.

Koji su simptomi delta-varijante?

Delta-varijanta se takođe smatra rizičnom zato što izaziva nešto drugačije simptome od ranije poznatih varijanti korona-virusa. Obolele osobe žale se na glavobolju, curenje nosa i upalu grla.

Temperatura je i kod ove varijante prisutna, ali ne i gubitak čula mirisa i okusa, uočava se u prijavama inficiranih osoba putem britanske aplikacije za praćenje simptoma korona-virusa.

To znači da se kovid 19 kod mlađe populacije više manifestuje kao prehlada, rekao je Tim Spektor sa Kings koledža u Londonu koji je analizirao rezultate studije.

Kojom brzinom se širi?

Delta-varijanta se širi veoma brzo. To se pokazalo u Velikoj Britaniji, gde je oko 58 odsto odraslih već primilo dve doze vakcine potrebne za potpunu zaštitu. „Trenutno beležimo rast od oko 50 odsto svake sedmice“, rekla je Sandra Ciesek, šefica Instituta za medicinsku virologiju pri Univerzitetskoj klinici u Frankfurtu na Majni.

Sedmodnevna incidencija u Velikoj Britaniji, koja je početkom maja pala na ispod 20, sada se ponovo povećala na preko 70 novih zaraza na 100.000 stanovnika u roku od sedam dana. Zbog toga je premijer Boris Džonson za četiri nedelje odložio ukidanje svih mera protiv širenja korona-virusa u Engleskoj, što je bilo planirano za 21. jun.

Koliko vakcina štiti od delta-varijante?

Prema analizi podataka britanskog PHE, osobe koje su u potpunosti vakcinisane Bajontek/Fajzerom ili AstraZenekom vrlo dobro su zaštićene od teškog oblika bolesti. Efikasnost vakcina je, kako se ističe, otprilike isto tako visoka kao i kod alfa-varijante. Rizik od hospitalizacije smanjen je za više od 90 procenata u poređenju s ljudima koji nisu vakcinisani.

Oni koji su primili samo jednu dozu vakcine su značajno manje zaštićeni. Naročito kod vakcine AstraZeneka, koje inače dobro štiti, nakon prve vakcine, kako je pokazala analiza, učinak zaštite bio je primetno niži.

(DW)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Eeee

18.06.2021 14:36

E MAJKO MILA..SAD KAO I OVO...E BOGO DRAGI

ODGOVORITE
Name

RASPUCHIN

18.06.2021 14:40

Ова "Делта" иста или бар личи на "обични" грип.

ODGOVORITE
Name

Upit

18.06.2021 16:04

Hoce li uskoro i “ušće” varijanta??!!

Name

Skeptik

18.06.2021 14:53

Nove mutacije znači i nove vakcine. A u praksi nije tako. Uvjeravaju nas da su vakcine univerzalne protiv svih mutacija i sojeva. Naravno, to je priča za Teletabise.

ODGOVORITE
Name

Nit je kad

18.06.2021 15:04

Ko ovome znao i izvan prostor-vremena niti cek ko znati o ovome. Dimenzije sandbox MT2. Smrt mediaaktivitetu sloboda narodu.

ODGOVORITE
Name

Milojko

18.06.2021 16:05

Kako će se zvati ovaj Ruski soj korona virusa koji hara u Rusiji? U Rusiji se vakcinisati samo 9,% stanovništva. Neće Rusi da se vakcinišu.

ODGOVORITE
Name

sta to pada

18.06.2021 17:18

Sta to pada sa neba?? Da li se uopšte ljudi zapitaju.. ili ih je uhvatila apatija pa ih se vise nista ne dotiče.. zdrava životna sredina..virusi..hemijski .otrovi..svejedno..sve moze da pada!!

ODGOVORITE
Name

Провјера

18.06.2021 17:24

Узмите ментални новац и ставите на мјесто гдје сте вакцинисани.

ODGOVORITE
Name

Bombaš

18.06.2021 20:01

Manje opasnija od SNSD a

ODGOVORITE
Name

Anonimus

19.06.2021 05:26

Glavobolja, curenje iz nosa i upala grla ..Pa grip bre ....Oni stvarno misle da smo tolike ovce samo da vakcine ne stanu ..Videcemo za 7 meseci sta znace vakcine .....

ODGOVORITE