Direktor Zavoda strahuje od unutrašnje kontrole

U Zavodu za zapošljavanje Republike Srpske u toku prošle godine nisu vršene interne revizije jer je osoba koja je raspoređena na to mjesto uslove za radno mjesto revizora ispunila tek u novembru.

Republika Srpska 18.06.2021 | 23:21
Direktor Zavoda strahuje od unutrašnje kontrole

„U kabinetu direktora Zavoda uspostavljena je jedinica za internu reviziju u kojoj su sistematizovana dva radna mjesta za tri izvršioca i to rukovodilac jedinice za internu reviziju i dva interna revizora. Popunjeno je samo radno mjesto revizora, na koje je raspoređeno lice koje je ispunilo uslove u novembru prošle godine, tako da lani nisu vršene revizijske aktivnosti, što nije u skladu sa Zakonom o sistemu internih finansijskih kontrola“, istaknuto je u revizijskom izvještaju.

Takođe, nakon stupanja na snagu Zakona o posredovanju u zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti, Zavod nije donio Pravilnik o pravima nezaposlenih lica na naknadu troškova, niti je uskladio Pravilnik o uslovima i načinu ostvarivanja prava nezaposlenih osoba.

Revizori su još utvrdili da je Planom javnih nabavki Zavod u 2020. godini planirao nabavke u ukupnoj vrijednosti od 1,2 miliona KM sa PDV-om, što nije u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, kojim je predviđeno da se u procijenjenu vrijednost javne nabavke ne uključuje PDV.

Kontrolom je još utvrđeno, da kod nabavke „Business inteligence“ sistema u vrijednosti od 214.992 KM, nije dokumentovano na osnovu kojih parametara je izvršena procjena vrijednosti nabavke.

Revizor je Zavodu skrenuo pažnju i na imenovanje članova Upravnog odbora (UO) ove institucije ističući da je Zakonom o posredovanju u zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti definisano da upravni odbor Zavoda ima pet članova, od kojih tri imenuje i razrješava Vlada Republike Srpske, nakon provedene konkursne procedure.

„Po jednog člana odbora imenuju reprezentativni sindikati i organizacija poslodavaca RS. Procedura imenovanja članova UO koje imenuju reprezentativni sindikati i organizacija poslodavaca RS nije definisana važećom regulativom“, upozorio je revizor.

(Capital)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Stana

19.06.2021 05:52

Raspad, kriminal, pljačka, haos na sve strane. Niko sa strane ne mora rušiti RS, ova vlast će uništiti i opljačkati sve. Zar je moguće da srpski narod vode najgore lopuže i prodane duše? Zar je moguće da gledamo svoju propast i ćutimo?

ODGOVORITE
Name

Re

19.06.2021 06:53

Moguce je.

Name

Zaposlenik

19.06.2021 06:13

Kao Direktor Zavoda je covjek koji vrsi mobing zaposlenih , salju se upute o nacinu glasanja na Izborima, novine su o njemu nasiroko pisale koliko je samo clanova uze i sire porodice zaposlio preko Snsd . To je takva nula od covjeka koji zaposljava samo clanove stranke i svoju porodicu sto je klasican primjer krsenja svih mogucih Zakona. Toliko jadno nastupa da je cak i svoje ljude u Snsd izvarao na nacin da je obecao radno mjesto suprugi drugog covjeka u Rogatici ( izvesni Prelic) da mu Snsd u Rogatici da glasove sto su ovi i ucinili i tako nasamarili Ljuba Mrdu nekadasnje g Direktora Elektrodistribucije. Naravno ženu Prelic su zaposlili u Zavod iako je bilo desetine precih za zaposljavanje. U Zavodu sve ide preko " veze " i osim mobinga zaposljenih Zakoni se ocito krse na vise nacina. Takodje pomoci koje Zavod za Zaposljavanje dodjeljuje vracaju se glasovima i onda je nas Miko Vujicic kojem nie bilo malo direktorsko mesto , prosao i za narodnog odbornika ! Sve placeno i sve " legalno "!! Jadna je ova drzava i ovaj sistem jer sve ovo receno i napisano je lako ustvrditi a posla ima i za Sipu. Ovde nie potrebna Unutrasnja kontrola vec Sipina kontrola i ovog uhljeba i neljudsku hijenu strpati u zatvor!! Opet ponavljam lako je sve provjerljivo i samo treba pokrenut proceduru i odnekle krenuti jer ovako ne ide , ovo je ogledalo sistema.

ODGOVORITE
Name

Re zaposlenik

19.06.2021 07:03

BRAVO, SVE SI U PRAVU NAROČITO ZA KONTROLU SIPE KOJA ĆE DOĆI KAD TAD.

Name

Tako je

19.06.2021 09:25

Slusam u ljetnoj basti "samo da ga proguramo", s obzirom da doticna radi u zavodu povezah stvari.

Name

Leglo

19.06.2021 09:27

Kriminala, korupcije i nepotizma sa stradnim posledicama za citave porodice nezaposlenih....

Name

Btw

19.06.2021 15:28

Zavod za zapošljavanje zatvoriti jer nema baš nikakvu svrhu ! Kome je zavod našao posao? A gospodin Vujičić i stranačke kolege nek rade posao za koji su se školovali.

Name

Tik tak

19.06.2021 09:21

Kada ce kontrola u ad grad

ODGOVORITE