U Dubaiju stvaraju sopstvenu kišu ako nema prave!

Među najsuvlje zemlje sveta spada Ujedinjeni Arapski Emirati Zbog kako svi znamo gotovo užarenih tropskih dana nadležni u Dubaiju smislili su sopstveni način da stvore kišu, dok se bore sa temperaturom od 50 stepeni.

Zanimljivosti 22.07.2021 | 15:21
U Dubaiju stvaraju sopstvenu kišu ako nema prave!

Ovaj grad u Ujedinjenim Arapskim Emiratima osmislio je dron tehnologiju koja šokovima u oblacima izaziva kišu, piše  Mirror.


Reč je o višemilionskim pokušajima borbe sa nepovoljnim vremenskim prilikama. Ujedinjeni Arapski Emirati su inače jedna od zemalja na svetu sa najmanje padavina, a njeni stanovnici se trenutno svakodnevno "peku" na temperaturi od 50 stepeni

 

Nacionalni meteorološki centar počeo je zato da koristi dronove koji u oblake ispuštaju električna pražnjenja. Metoda, poznata kao "sejanje oblaka" primorava oblake da se grupišu i formiraju padavine.

Jer UAE imaju dovoljno oblaka da stvore uslove pogodne za kišu.

Fotografije koje je objavio Nacionalni meteorološki centar prikazuju padavine nalik monsunskim dok se automobili bore sa padavinama na auto-putu u scenama koji bi pre odgovarali jugoistočnim zemljama Azije, ali definitivno ne i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

(Zanimljivostidana.com)

Komentari / 0

Ostavite komentar