Za novi kredit MMF-a vlasti BiH treba da ispune uslove

„MMF treba insistirati na onim suštinskim reformama u društvu, boljem zdravstvu, ekonomskoj poziciji, poslovnom ambijentu, efikasnijoj javnoj upravi, javnim preduzećima i svim tim stvarima.“, smatra predsjednik Ekonomskog-savjeta PDP-a Jelena Trivić.

Bosna i Hercegovina 24.07.2021 | 16:09
Za novi kredit MMF-a vlasti BiH treba da ispune uslove

BiH se otvorila mogućnost nove saradnje sa MMF-om. Ova svjetska finansijska organizacija spremna je da razgovara sa predstavnicima BiH o načinima efikasnijeg ekonomskog oporavka i odgovora na krizu koja je pogodila čitav svijet. Ipak, iz MMF-a ističu da na tom putu, vlast u BiH prvo mora odgovoriti na brojne izazove.

“Vlasti bi trebale ubrzati imunizaciju kako bi se zaštitile od budućih talasa pandemije, obezbjediti više ciljanu podršku preduzećima i građanima kako bi obezbjedili ekonomski oporavak, proveli politike i strukturalne reforme koje će ubrzati rast i osnažiti otpornost ekonomije. MMF je spreman da nastavi podržavati BiH savjetima u pogledu politika, tehničke pomoći i, po potrebi, finansijskom podrškom”, poručila je Alina Iancu, šefica Misije MMF-a u BiH.

Finansijska podrška je ono što u ovom trenutku najviše zanima predstavnike BiH. Ali, priča o reformama, da li ekonomskim ili političkim, koje od BiH traži međunarodna administracija, za sada nailazi na žestoke otpore političkih organizacija. 

Upravo zbog toga, prije nekoliko mjeseci propali su i pregovori sa MMF-om o kreditnom aranžmanu od 1,5 milijardi KM. Funkcioneri u BIH tada nisu prihvatili uslove koji su od njih traženi, kao što je registar računa fizičkih lica pri Centralnoj banci BiH, ili novi Zakon o električnoj energiji i plinu.

Ipak, i u BiH spremni su na razgovor o novom kreditu. Međutim, ne po starim uslovima, poručuje predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija.

„Priča o tome da li ćemo na starim osnovama postići dogovor, mislim da ne možemo postići taj dogovor jer nije to lično pitanje odnosa između šefova misije i recimo predsjednika Vlade Republike Srpske, već je to pitanje politika. Ja se nadam se da će misija biti spremna da razgovara o ciljevima“, rekao je Tegeltija.

Međusobna uslovljavanja oko kreditnog zaduženja, bez kojih očigledno neće moći ni ovoga puta, ponovo bi BiH mogla dovesti u nezavidnu situaciju, upozoravaju stručnjaci. Ekonomista Zoran Pavlović smatra da će u pregovorima prije popustiti nadležni u BiH, nego MMF.

„Posebno kada se u obzir uzme šira slika, a to su izjave američke administracije o korumpiranosti i problemima koji su prepoznati u BiH. Tako da ja lično mislim da MMF neće pristati na promjenu već definisanih uslova. To je kao što naši istaknuti političari žele da postanemo dio Evropske unije, a da se ne prilagodimo uslovima koji su za to propisani.“, ističe Pavlović.

Koliko god novca BIH bude obezbijedila putem MMF-a, to vlastima u BiH neće biti dovoljno jer nema političke volje za reformama, kategorični su u opoziciji. Pojašnjavaju da BiH više nedostaju reforme koje se tiču obezbjeđivanja boljih uslova života za njene građane i da na takvim stvarima treba da insistira i Međunarodni monetarni fond. 

„Prije bi trebali insistirati na onim suštinskim reformama u društvu, boljem zdravstvu, ekonomskoj poziciji, poslovnom ambijentu, efikasnijoj javnoj upravi, javnim preduzećima i svim tim stvarima.“, smatra predsjednik Ekonomskog-savjeta PDP-a Jelena Trivić.

Da dobijanje novca od MMF-a zavisi od propisanih uslova pokazala je i dosadašnja praksa. Tako je 2016. u okviru proširenog fonda EEF-a, BiH doznačeno samo 150 miliona evra, umjesto dogovorenih 550 miliona, iz razloga jer vlast u BIH ni tada nije provela sve dogovorene reforme.

Bosna i Hercegovina Međunarodnom monetarnom fondu trenutno duguje oko 460 miliona evra, odnosno više oko 900 miliona maraka. Plan je da ovaj dug bude otplaćen do 2028. godine.

(BN) 

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

Penzioner

24.07.2021 14:25

Ko troši toliki novac? Imal neko uvid. Hićemo regres, zimnicu i povećanje penzija 50 %.

ODGOVORITE
Name

Re

24.07.2021 16:30

Kako ko pa prointer igor gorica i ostala bagra srodna mili ronhilu..

Name

Re

24.07.2021 16:54

Imaju stranci za svaki njihov pfening, gdje je potrosen i ko je potrosio. Pa nisu oni bogati zato sto ih moze neki duduk preveslati. Zato crna lista i uslovi. Bice tog jos, pa ce duduk biti ono sto jeste cijelo vrijeme, obicni duduk.

Name

Borac

24.07.2021 18:31

Sve sto znaju to je zaduzenje,laz,pljacka i svadja.

Name

Borac

24.07.2021 14:29

Vlasti BiH moraju "ubrzati imunizaciju stanovništva" i raditi po instrukcijama SZO jer je to uslov finansijske pomoci MMF-a!!! Znaci ucjena zivotima gradjana a nasi korumpirani politicari spremni su na sve.... Strasno !!!

ODGOVORITE
Name

Haha

24.07.2021 14:31

Dobiće Dodik kredit ako mu bude traga do Nove godine!

ODGOVORITE
Name

Ana

24.07.2021 16:08

GOTOV JE ON NJEGA JE INCKO SATRO KO PJAN KANTU NJEMU SAMO ROBIJA DOBRO DOSLA JER OVO O CEMU INCKO PRICA SU DJELA DODIKA MILORADA--

Name

Fenix

24.07.2021 14:36

Čovjek da pane sa Marsa i prvi put vidi troglavo predsjedništvo rekao bi :,ti vode gradjane BIH.A kavi li su tek gradjani kad su ovakve birali. Nerazumijem

ODGOVORITE
Name

Direkt

24.07.2021 14:51

Nema ništa džabe, naročito ne kod MMF-a. Vlast bi da primi, a da joj ne uđe. Ako hoćeš njihove kredite, moraš da prihvatiš njihova pravila. To je tako svugdje, a naročito kod MMF-a.

ODGOVORITE
Name

A posle te stanice

24.07.2021 14:54

I u toku te stanice je i raspad BH, koji je predvidjen i izvornim Dejtonskim sporazumom, ali i situacijom na terenu, Bosnjacima je potrebna pomoc da se urazume i dekriminalizuju od pirsustva NATO i SAD, ali i zabluda iz vrijeme Otomanskog carstva, koje je genocidno djelovalo u Grckoj, Jermeniji sto je priznato, ali i u Srbiji i Bosni kroz sisteme odvodjenja novorodjencadi u njihvoe vojske, tzv. janjicari, jako duzi period nego sto same americke drzave kao demokratske postoje ili relativno priblizan period, razlike nekh stotina godina. Dakle, samo postojanje Bosnjaka je produkt tog janjicarenja. Srbi su pravoslavlje primili od Grka, i Hrvati hriscanstvo, kasnije su oni uzeli katolicku vjeru, a sto se tice Bosnjaka, islam su primili od Turaka i to na ovaj nacin. Sada za sitne novce od vas koji zelite kriminalna iskrista, a rekao bi da ne znate sta zelite, pa sijete zlo, najvise sebi, vrsite neke satanizacije, mislite se osreciti. Bosnjaci su spektralno zbunjen i neznan narod, ali i vi u Americi imate problema sa civilizovanim aktivnostima, i uzdanjem u zlo. Evropa je nesto starija od vas, ali i ona je ugrozena time, neka i greske. Ovo je digitalno vrijeme usled vasih i nasih radova, Srba i Amerikanaca, ali tesko cete ovdo moci da se ne odricete svojih greska, u odnosu na ovo vrijeme. A tesko cete i od talasa, jer postoje i sami smo jedna dosta starija civilizacija od vas. Vi ste nastali uglavnom od Engleza koji su mogli da se presele na novi kontinent prije 400 i kusur godina, ali sada se morate brinuti o sebi, i morate prevazici stvari sto smo mi u Evropi, pa i Aziji presli prije 1000 i vise godina. BH je unistena od strane Turaka Osmanlija. Ostale zemlje postoje. (Kotromanic, Pravoslavlje, Razlike od Kosovskog boja 1389, cijene)

ODGOVORITE
Name

Alal vera

24.07.2021 15:39

Jos kad bito mogao objasniti Nijemcima,Englezima,Austrijancima i inim ali sta ces kad su svi glupi.

Name

re

24.07.2021 15:52

Prrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrdd.Mogu zamisliti kakav je tvoj zivot kad ti nije zao potrositi ovoliko vremena na tekst koji niko nece procitati...jadnice, nadji sebi zivot.

Name

Dakle, rad

24.07.2021 14:57

Na referendumu o nezavisnosti Republike Srpske, prvenstveno sa Kinom Rusijom, Korejom, Vietnamom, Grckom, Japanom, ali i drugim zemljama koje mogu obuzdati prvenstveno Americki i Bosnjacki nerazum, ali i zapadni i domaci.

ODGOVORITE
Name

re

24.07.2021 15:18

To drugo poluvreme moze da pocne .

Name

De

24.07.2021 15:03

Jedinstveni racun. To ako bude sva ce prljavstina na povrsinu.

ODGOVORITE
Name

BL

24.07.2021 15:18

Za gradjane je bolje da se ostvare uslovi.

ODGOVORITE
Name

Vremenski rad na

24.07.2021 15:41

Perestrojci mediaaktivitetu (Yatospace Streemka) i na referendumu o nezavisnosti republike srpske (2021 trebalo bi videti s Rusima, Kineziam, o strategijama vojno-medijskog obuzdavanja promasaja Amrikre, ne zma, mozda linije Skotska, Japan, Grcka, Aljaska, Teksas, Balkan). Uglavno posvetiti se kristalizaciono-distribiranim medijima.

ODGOVORITE
Name

Cinjenica

24.07.2021 22:15

Prosli put uslovi su bili slicni, samo umjesto povecanja cijena el.energije i plina, bila je aktuelna akciza na gorivo, plin, naftne derivate...a druga opcija smanjenje javne potrosnje. Oni su povecali i uveli akcize, to je bilo dovoljno medjunarodnim livarima, sad ce preuzeti trziste el.energijom i dici cijenu, boli njih briga za socijalni status gradjana, zdravstvenu zastitu, imovinu pojedinaca...samo kolateral i pristup trzistu, da oni mogu prodavati sve nama...to je taj klasicni agresivni pristup banke koju finansira velikim dijelom EU drzave...

ODGOVORITE