Sud u Hagu odbio Tačijev zahtjev za puštanje na slobodu

 Sud u Hagu odbio je zahtjev bivšeg komandanta terorističke OVК Hašima Tačija za puštanje na slobodu, saopšteno je iz suda, čiji je zvaničan naziv Specijalizovana vijeća za Кosovo.

Svijet 26.07.2021 | 14:43
Sud u Hagu odbio Tačijev zahtjev za puštanje na slobodu

U saopštenju se navodi da Tači može najkasnije do 31. avgusta da podnese zahtjev za sljedeće preispitivanje pritvora.

Iz suda ističu da, ukoliko Tači do tada ne preda zahtjev, to može učiniti Specijalno tužilaštvo najkasnije do 6. septembra.

Ukoliko Tači ne preda zahtjev u prvom roku, to može učiniti najkasnije do 16. septembra.

Tači, koji je optužen za zločine na Кosovu i u Albaniji, zatražio je ranije da bude pušten u jednu od dvije države koje su dale garancije i da sud odredi uslove pod kojima će bivši komandant terorističke OVК biti u kućnom pritvoru.

Odbijajući taj zahtjev, sudija za prethodni postupak Nikola Giju saglasio se sa argumentom tužilaštva da garancije trećih država ne mogu na adekvatan način smanjiti rizike koje bi donijelo Tačijevo puštanje iz pritvora.

Iako je prihvatio da bi rizik od Tačijevog bjekstva iz kućnog pritvora u trećoj zemlji mogao biti smanjen, sudija Giju je zaključio da se ne bi mogao ograničiti rizik da će optuženi opstruisati rad suda, uticati na svjedoke ili ponoviti krivično djelo.

Ponovo naglašavajući da na Кosovu "preovlađuje klima zastrašivanja svjedoka", sudija Giju je ocijenio da prethodni pokušaji da se sud i tužilaštvo opstruišu "pokazuju da postoji vjerovatnoća da će Tači ponovo počiniti krivična djela", tim prije što je sada upoznat sa velikim djelom dokaza protiv sebe.

Tači će, kako je ranije najavio njegov branilac Greg Кiho, uložiti žalbu na sudijinu odluku o produženju pritvora.

Optužnica tereti Tačija, kao i Кadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Кrasnićija tereti za zlodjela počinjena od marta 1998. do septembra 1999. godine u 42 nelegalna pritvora terorističke OVК na Кosovu i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno.

Četvorica optuženih uhapšena su na Кosovu 4. i 5. novembra prošle godine.

U prvom pojavljivanju pred sudom, od 9. do 11. novembra, svi su se izjasnili da nisu krivi za zločine iz optužnice.

Tužilaštvo je najavilo da će za početak suđenja biti spremno u januaru, a branioci traže da proces ne počne prije polovine sljedeće godine. 

(Srna) 

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

hehehe

26.07.2021 13:07

sad nam pase Haski sud

ODGOVORITE
Name

Skoja

26.07.2021 13:21

E sad imam jedno pitanje, ako tacija osude hoce li srbi priznavati presudu haskog tribunala ili ce tvrditi da je taci nepravedno osuden i da je haski sud nepravedan…pitam za jarana?

ODGOVORITE
Name

Hvala

26.07.2021 15:02

Sto pitas. Jaran

Name

Princip

26.07.2021 18:51

Nećemo. Mi ćemo njemu suditi.

Name

Bravo za Hag!

26.07.2021 19:34

Svaka čast! To je pravda. L

ODGOVORITE