NA OPTUŽNICI 31 IME: Ovo su članovi grupe Velje Nevolje

Protiv Veljka Belivuka, Marka Miljkovića i još 29 pripadnika njihove ekipe danas je u Tužilaštvu za organizovani kriminal podignuta optužnica, a ovo su imena svih članova njihove kriminalne grupe koji čekaju suđenje i njihova zlodela.

Srbija 31.07.2021 | 08:48
NA OPTUŽNICI 31 IME: Ovo su članovi grupe Velje Nevolje

Na optužnici je, u ovom trenutku, 31 ime. Okrivljeni su Veljko Belivuk (35), Marko Miljković (30), Miloš Budimir (36), Marko Budimir (32), Vladimir Grek (36), Milovan Tadić (33), Filip Ivanovski (29), Srđan Lalić (35), Boris Karapandžić (33), Nemanja Đurić (35), Vlado Draganić (46), Aleksandar Vučeljić (39), Dejan Tešić (38), Nikola Stefanović (33), Nemanja Lakićević (41), Nikola Spasojević (29), Željko Kodžić (41), Nebojša Janković (50), Vlado Georgijev (38), Slađana Sekulić (39), Vuk Vučinić (29), Marko Andrić, Bojan Hrvatin i Aleksandar Š. Svi su u pritvoru osim Vučinića, koji se brani sa slobode, pišu "Novosti".

Pored njih, na optužnici su i kasnije uhapšeni Vojislav Đorđević (19), Slobodan Mitić (40), Aleksa Dunjić (24), Miloš Selak Lukić (21), Aleksa Stošić (22), Filip Ivanovski i Mijat S. (22). Oni se sumnjiče za otmicu i silovanje, koje su počinili po Belivukovom nalogu. Reč je o neposlušnom "vojniku" - I. S., koji je sada pod zaštitom policije i ima status oštećenog.

Kako navode Novosti, više od 322 strana sa dokazima i ostalim optužbama upućeno je u sud na potvrđivanje.

Uz podizanje optužnice očekuje se da će tužilaštvo tražiti od suda da produži pritvor optuženima, kojima pritvor ističe u ponedeljak, 2. avgusta.

Vikendica u Ritopeku dala krucijalne dokaze

Kako prenosi "Kurir", jedan os svedoka u ovim monstruoznim slučajevima, govorio je o tome kako je Belivukova kriminalna grupa imala posebne procedure kada je reč o mučenji i na kraju ubistvima svojih žrtava.

Kako je naveo, oni su koristili hiruške uniforme, ali to je bio samo deo priče.

Kako bi prikrili tragove, posle svakog ubistva u kući u Ritopeku mašina za mlevenje mesa, u kojoj su mleli žrtve, kao i bunker u kome se ona nalazima, prali su sonom kiselinom i varakinom.

Prema rečima svedoka, kao i informacijama koje su dospele do javnosti, ova kriminalna grupa je mamila na podmukao način pripadnike suparničnikih klanova u vikendicu u Ritopeku.

U vikendici je postojala posebnu, tajnu prostoriju za mučenje i ubijanje žrtava. Belivukova grupa, uključujući i njega samog, prebijali su i mučili na najsurovije načine svoje žrtve. Potom su ih komadali i delove njihovog tela su ubacivali u industrijsku mašinu za mlevenje mesa. Kese sa ostacima žrtava su bacali u Dunav.

Posle svakog ubistva, prema rečima svedoka, tajna prostoriju koju su još nazivali i "klanicom", detaljno bi bila preribana dezinfekcionim sredstvima kao i mašina za mlevenje mesa. Ipak, prilikom istrage, policija je uspela da izvuče delove tragova žrtava i tako da valjane dokaze tužilaštvu.

Između ostalog, kao zaštitu prilikom ubistava da ne bi ostajali biološki tragovi žrtava, Belivukova grupa je koristila i najlon kojim bi obložila prostoriju za mučenje. Ipak dokaze su ostavljali i na posebnoj aplikaciji Skaj jer su svoje žrtve unakažane slikali i snimali, a neretko su i pozirali sa iskasapljenim i obezglavljenim telima.

Tužilac

Tužilac za organizovani kriminal Mladen Nenadić je najavio šta će se sve naći na optužnici protiv organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

- Istraga se vodi protiv 31 okrivljenog. Obavljena su veštačenja po 300 naredbi i prikupljeni su brojni materijalni dokazi sa lokacija za koje postoji sumnja da su mesta izvršenja krivičnih dela. Pripadnici grupe terete se za zločinačko udruživanje, pet teških ubistava, trgovinu drogom i oružjem, jednu otmicu i jedno silovanje. Osim fotografija tu su i audio i video zapisi koji ukazuju na događaje i osumnjičena lica. Ovaj dokazni materijal je putem međunarodne pravne pomoći pribavljen od jedne zapadnoevropske države, a odnosi se na osumnjičene pripadnike Belivukove gurpe u periodu izvršenja krivičnih dela koja im se stavljaju na teret - rekao je Nenadić prošlog petka.

Tužilac Nenadić je juče na zatvorenoj konferenciji za medije novinarima prikazao slike unakaženih tela žrtava klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića. Pre prikazivanja fotografija okupljene novinare je zamolio samo da "pišu realno".

Prikazane su fotografije ubijenih Aleksandra Gligorijevića Pukija, Gorana Veličkovića Goksija, Milana Ljepoje i Zdravka Radojevića dok fotografije ubijenog Lazara Vukićevića, za koje je tužilac rekao da su verovatno najstrašnije, nisu prikazane jer ih njegov otac još nije video.

Neki spremni i na saradnju?
Prošle sedmice iz pritvora je pušten Vuk Vučinić protiv kojeg se vodila istraga, ali i njegovo ime se našlo na optužnici s tim da će se on braniti sa slobode.

Pored imena Belivuka i Miljkovića očekivano se našlo i ime Srđana Lalića za kog se spominjalo da bi želeo da sarađuje sa tužilaštvo kao i još dvojica "vojnika" Belivukovog klana.

- Srđan je sve prvo negirao, ali kad je video dokaze odnosno snimke i fotografije na kojima lično muči, kolje i kasapi žrtve, naglo je promenio priču. Čak mu je u jednom momentu pozlilo odnosno povraćao je kad je gledao snimke na kojima se nalaz - kaže izvor iz istrage.

Navodi se da Lalić prema zakonu može da bude svedok saradnik bez obzira na to što je lično činio zločine pošto je spreman na potpunu saradnju. Zakon kaže da je sve na odluci tužioca dok saradnik ne može da bude vođa organizovane grupe što Lalić nije bio.

- Njemu ne može kao ranije da bude oproštena čitava kazna već samo umanjena i da recimo umesto doživotne dobije 20 ili 30 godina - objašnjava izvor iz istrage i dodaje da još dvojica mafijaša takođe pregovaraju sa tužilaštvom o uslovima pod kojim bi to postali svedoci saradnici.

(Blic Foto: RAS KOMBO)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Svima

31.07.2021 09:33

Ako se dokažu najrigoroznije kazne , ali i nekima iz vlasti , ako su sa njima sarađivali .

ODGOVORITE
Name

re

31.07.2021 11:12

Za takve je smrtna kazna, neće poreski obveznici i država da plaćaju njihovo doživotno izdržavanje u zatvoru.

Name

92

31.07.2021 11:58

Kad su ovo svojima radili………

Name

Re

31.07.2021 15:32

Dal ce biti hapsenja u Zvorniku i Palama?

Name

Direktor

31.07.2021 09:50

Imamo i mi u Doboju vladu nevolju uporno se slika sa pistoljima, a niko ne reaguje policija nece, ludnica puna.

ODGOVORITE
Name

Strasno!

31.07.2021 12:32

Za ovako nesto nisam nikada ni pomislio da moze da bude realnost!

ODGOVORITE
Name

Starčevica

31.07.2021 16:05

Mašina za mljevenje mesa to je mnogo gadan izum

ODGOVORITE
Name

Mljevenje

31.07.2021 18:46

Pa zar nisu Albanci gori, izdajniče! Svaki Albanac je 100 puta gori od najgoreg Srbina. Svaki Srbin je zlata vrijedan pa bio on najveći monstrum! Svaki Srbin je Srbin i ne smije se pljuvati, hapsiti i vrijeđati!

Name

Re

31.07.2021 20:59

@Mljevenje tebe treba hapsiti po hitno.

Name

Re Mljevenje

31.07.2021 21:15

Koji si ti bolesnik!