Hrvatska: Povučeni sladoledi, jogurt, krekeri...

Nakon što je Dukat objavio da povlači dva jogurta, zbog pesticida sa tržišta je povučen i niz sladoleda.

Region 31.07.2021 | 16:00
Hrvatska: Povučeni sladoledi, jogurt, krekeri...

Ministarstvo poljoprivrede juče je izvijestilo potrošače o opozivu četiri vrste sladoleda. 

Ministarstvo navodi da je dobavljač, Mars Hrvatska d.o.o., iz opreza opozvao proizvode Snickers Xtra ice cream bar 66 g - single, Snickers ice cream bar 48 g - 6 pack box, Twix ice cream bar 47 g - single, Twix ice cream bar 34.2 g - 6 pack box, Bounty ice cream bar 39.1 g - 6 pack box i M&Ms peanut ice cream stick 62 g - single.

Iz Sparovih supermarketa povučeno je pet okusa sladoleda austrijskog proizvođača Froneri

Zbog postojanja pesticida etilen oksida u sjemenkama sezama koje se koriste u proizvodnji krekera, s tržišta je povučen proizvod Gustoni Cracker Sesam mit Rosmarin

Što se jogurta tiče, zbog utvrđenoga pesticida etilen oksida u aditivu koji se koristi u procesu proizvodnje, opoziva svoje proizvode Dukatos jogurt crni ribiz 150 g i Dukatos jogurt naranča cimet 150 g određenih rokova trajanja.

Što je etilen oksid? 

Etilen oksid je zapaljivi bezbojni plin slatkastog okusa koji se koristi prvenstveno u proizvodnji hemikalija, među ostalim i antifriza. U manjim količinama koristi se kao pesticid i sterilizator.

Budući da može oštetiti DNK vrlo je efikasan za ubijanje bakterija, virusa i gljivica, ali studije su dokazla i njegova kancerogena svojstva.

Etilen oksida praktički nema u masovnom opticaju. Slučajevi trovanja ovim spojem uglavnom su ograničeni na proizvodne pogone u kojima se on proizvodi, određeni broj ljudi mu je izložen kroz udisanje cigaretnog dima ili kroz medicinske i kozmetičke proizvode u kojima se on koristi kao sterilizator.

Etilen oksid se često koristi u kemijskoj, ali je zabranjen u prehrambenoj industriji. 

Hrana kontaminirana ovim spojem dosad je u EU najčešće dolazila iz Indije, gdje je korištenje etilen oksida u prehrambenoj industriji dopušteno.

Španjolska agencija za hranu ovog je ljeta zatražila da sve članice EU odmah zabrane bilo kakvu prisutnost etilen oksida u hrani jer je opasan i u najmanjim količinama.

Nakon savjetovanja sa stručnjacima i članicama, Evropska komisija odlučila se na "usklađeni pristup" u provjerama i uklanjanju ovog rizika, piše Kult Plave Kamenice.

(BUKA)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

damir

31.07.2021 16:54

svim nas truju one keksovi iz gornjeg milanovca 80 feningi i sve ono smece sto nam komsije uvoze dabi se njima digao

ODGOVORITE
Name

Komsija

31.07.2021 17:48

Ne moras jesti keks jedi sto hoces,mozda ce ti bit sladje.

Name

re

31.07.2021 18:22

Dukat-G.Milanovac??

Name

Edge

31.07.2021 17:24

Ovog unesete kroz cigarete kao pušači ili kad uđete u zadimljenu prostoriju za jedan dan više nego sto ćete ikad pojesti kroz twix i ostalo

ODGOVORITE
Name

Vaske

31.07.2021 17:39

Sad će u kort marketima akcija sladoleda i još platiš jedan dobiješ dva...

ODGOVORITE