U čijem interesu radi Dodik?

Kada postavimo klasično pitanje koje su nam ostavili stari Rimljani “Cui bono?” ( Ko ima koristi?) da bi lakše prepoznali na čiju vodenicu ide voda, u slučaju Dodika izlazi nekoliko pretpostavki i jedan precizan odgovor: niko ne ugrožava tako snažno Republiku Srpsku kao Milorad Dodik, ekonomski, politički, institucionalno i sa međunarodne tačke gledišta.

Republika Srpska 19.09.2021 | 09:21
U čijem interesu radi Dodik?

Piše: Željko Pantelić

Nema mnogo sumnji da član predsedništva BiH i neprikosnoveni gospodar Republike Srpske, već 15 godina, Milorad Dodik radi za svoj račun, ali i dalje nije jasno u čijem interesu.

Kada postavimo klasično pitanje koje su nam ostavili stari Rimljani “Cui bono?”  (Ko ima koristi?) da bi lakše prepoznali na čiju vodenicu ide voda, u slučaju Dodika izlazi nekoliko pretpostavki i jedan precizan odgovor: niko ne ugrožava tako snažno Republiku Srpsku kao Milorad Dodik, ekonomski, politički, institucionalno i sa međunarodne tačke gledišta.

Političke krize koje inicira Dodik mnogo više odgovaraju Hrvatima i Bošnjacima nego Srbima jer dovode u pitanje Dejtonski sporazum koji za Srbe zapadno od Drine predviđa najbolja moguća rešenja i zaštitu nacionalnih interesa u ovom istorijskom periodu.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je provela na vlasti par meseci više od Dodika (računajući drugi dolazak na vlast) i otići će iz Bundeskanzleramt-a sa, više-manje, istom imovinom koju je imala i 2005. godine, stan od 80 kvadrata u Berlinu i vikendicom u okolini glavnog grada Nemačke, nešto ušteđevine i pored toga što je imala platu veću od 20.000 evra mesečno.

Ni njen suprug, a ni njeni pastorci, kao ni bliža famlija se nisu obogatili, nisu dobili nijedno nameštenje, tender ili bilo kakav posao sa državom u prethodnih 16 godina. To što su Dodik i njegovo najbliže okruženje drastično uvećali imetak nije toliko problematično koliko činjenica da niko ne zna koliko to bogatstvo iznosi. Nemački birači tačno znaju šta i koliko ima Merkelova dok je imovina Dodikovog klana jedna od bolje čuvanih tajni u BiH.

Obrnuto proporcionalno porastu lične ekonomske moći Dodikove kleptokratske hobotnice Republika Srpska gubi ekonomski potencijal i zadužuje se u ritmu koji je vodi ka sve izvesnijem bankrotu sa nesagledivim posledicama. Paralelno, srpski entitet u BiH u galopirajućem tempu gubi stanovništvo. Istočni deo, ako izuzmemo par gradskih sredina, Bjeljina, Zvornik, Istočno Sarajevo, Foča i Trebinje, praktično je ispražnjen.

Lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) je dva puta dolazio na vlast u Banjaluci uz obilatu pomoć Vašingtona i Londona. Prvi put ga je na vlast bukvalno dovezao u bornim kolima SFOR po naredbi Madlen Olbrajt, tadašnje državne sekretarke SAD, pošto je ona u Dodiku videla “dašak svežeg vetra na Balkanu”. Drugi put je visoki predstavnik, Britanac, Pedi Ešdaun, bukvalno pomeo sa političke pozornice sve Dodikove protivnike, omogućivši mu da se vrati na vlast 2006. godine.

Svoju zahvalnost prema Ešdaunu i Olbrajtovoj, Dodik je iskazao dozvolama prenošenja nadležnosti sa Republike Srpske na BiH. Niko nije lišio nadležnosti RS koliko aktuelni sprski član predsedništva BiH. Iza nacionalističke retorike i halabuke Dodika stoji niz kontradiktornih poteza. Najeklatantniji primer je put Bosne i Hercegovine u NATO koji Dodik javno osporava, a iza kulisa je veoma kooperativan u realizaciji atlantskih integracija BiH, što je jedan od retkih dobrih i mudrih poteza.

Posebno je opasna i veoma štetna za interese Srba u BiH, Dodikova hiper produkcija političkih kriza koje se odigravaju uvek po istoj matrici i kao podlogu imaju pretnju da će Republika Srpska organizovati referendum o otcepljenju ili će se jednostavno ujediniti sa Srbijom.

Činjenica je da velika većina Srba u BiH, verovatno i preko 90 odsto, želi da se otcepi i prisajedini Srbiji. Međutim, koliko je separatistička želja građana Republike Srpske jaka, toliko su međunarodne okolnosti nepovoljne za bilo kakvu pomisao o mogućoj promeni granica ili rađanju novih država na Zapadnom Balkanu. Zato je svako rasplamsavanje sna o ujedinjenju kontraproduktivno i neodgovorno.

Republika Srpska po Dejtonskom sporazumu je najviše i najbolje što Srbi mogu da imaju u postojećem geopolitičkom kontekstu koji se neće dramatičnije promeniti za našeg veka. Srbi u BiH uživaju dvostruku zaštitu svojih interesa, teritorijalnu i konstitutivnu: to je privilegija koju ima malo koja etnička zajednica u složenim državama na planeti.

Naime, Srbi u BiH su zaštićeni po teritorijalnoj osnovi, kroz postojanje Republike Srpske i njenih insitucija, a imaju i konstitutivnu protekcionu mrežu budući da postoji serija mehanizama i alata u institucijama BiH koje obezbeđuju srpskim članovima da zaustave svaki akt koji bi bio protivan interesima Srba u nekadašnoj centralnoj republici bivše Jugoslavije.

Tražiti za Srbe u BiH više od onoga što već imaju znači biti politička neznalica, beskrupulozni oportunista, ili sprovoditi nečije interese čiji je cilj redimenzioniranje ili nestajanje Republike Srpske. Imajući u vidu da Dodik svakako ne spada u grupu političkih neznalica, ostaju druge dve mogućnosti.

Nije isključeno da lider SNSD-a vodi nacionalističku politiku jer nema ništa drugo da ponudi građanima osim sirovog srbovanja, ali ne može se apriori odbaciti ni mogućnost da su posredi i mnogo ozbiljnije igre. Uzmimo poslednji primer: Dodik naprasno sa predsednikom Aleksandrom Vučićem hoće da izgradi memorijalni centar posvećen žrtvama u Jasenovcu. Ništa neobično da isti Dodik nije pre par godina predao kompletnu arhivu i muzejsku građu iz Jasenovca, uz asistenciju Amerikanaca, Hrvatskoj.

Odnosi između Srba u BiH i Hrvatskoj su uvek bili ambivalentni. Republika Srpska ne bi preživela embargo i sankcije koje je nametnuo režim Slobodana Miloševića da nije bilo Tuđmanove Hrvatske i donekle Crne Gore Mila Đukanovića. Danas srpskim turbo nacionalistima i aktuelnom režimu ne ide u prilog podsećanje da je Milošević uveo mnogo tvrđi i beskompromisniji embargo prema Srbima u BiH nego što je svet sprovodio sankcije prema Srbiji.

Naravno, Srbi iz BiH su se odužili Tuđmanu tako što su doprineli „nečinjenjem“ ili „propuštanjem“ lakom i brzom padu Republike Srpske Krajine.

Ako se pažljivo analiziraju potezi Dodika u poslednjih par godina upadljivo je da od njegove politike najviše koristi ima Hrvatska. Nije reč samo o Pelješkom mostu koji je najvidljiviji – Dodik je iskoristio tzv. nacionalni vitalni interes da spreči Sarajevo da tuži Zagreb zbog izgradnje mosta – već o nameri Hrvatske da raspakuje Dejtonski sporazum kako bi obezbedila treći entitet za sunarodnike u BiH, bilo kroz teritorijalnu reorganizaciju ili kroz formiranje izborne jedinice u kojoj bi bosanskohercegovački Hrvati bili većina.

Od Dodikove politike velike koristi imaju i Bošnjaci čiji je cilj unitarna i pseudograđanska država u kojoj bi dominirali. Zahvaljujući Miloradovim neodgovornim izjavama, bahatom ponašanju, destruktivnim inicijativama i prevrtljivosti, bošnjački lideri uspevaju sebe da predstave kao umerene političare a zagovornici unitarne BiH se prodaju kao građanske i evropski orjentisane snage.

Dodik verbalnim dovođenjem u pitanje BiH i sabotiranjem normalnog funkcionisanja države pruža najbolji argument tzv. političkom Sarajevu da istrajava u ideji preuređenja BiH i traženju sponzora u međunarodnoj zajednici koji bi podržali takvu ideju.

Vodeće države EU I NATO ne žele unitarnu BiH u kojoj bi Bošnjaci bili dominantni. Priče o građanskoj BiH su milozvučne i niko neće ništa javno reći protiv njih, ali svima koji odlučuju u najvažnijim prestonicama zapadnog sveta je jasno da je BiH daleko od građanskog koncepta. Zapadu su potrebni Srbi kao “korektivni faktor” na državnom nivou u BiH a Hrvati kao kontrolni u BH federaciji jer u Briselu na Šumanovom trgu (sedište EU) i u Zaventemu (sedište NATO) ne žele da imaju državu ili entitet na Balkanu u kojoj Ankara, Rijad, Doha ili Teheran mogu da imaju značajan ili čak ekskluzivan uticaj.

Postavlja se pitanje zašto Dodik i zvanični Beograd šire propagandu o Zapadu koji želi da ukine Republiku Srpsku kad je upravo tom Zapadu u interesu balans snaga unutar BiH koji garantuje postojanje Republike Srpske?

Kredibilno objašnjenje je da je to deo politike Rusije koja svuda i u svakoj prilici seje podele i rivlastva u Evropi jer veruje da je u njenom nacionalnom interesu rascepkana i posvađana Evropa, a srpski političari su bogom dani za takve zadatke, sa obe strane Drine. Ipak, to je samo deo interpretacije i ne daje definitivan odgovor u čijem interesu radi Dodik a nije rečeno da se radi o jednini.

(Nova.rs)

Komentari / 109

Ostavite komentar
Name

Iko

19.09.2021 07:37

A opozicija?

ODGOVORITE
Name

RE

19.09.2021 11:13

Prvo se nauči razlikovati Vlast od opozicije.!!

Name

Iko

19.09.2021 12:28

Ja sam vlast a ti si opozicija. Eto razlike.

Name

Boris

19.09.2021 12:35

Sve 100% tačno. Dodao bih još i Trgovinsku goru i Ikonu kao dokaz dodikovim nedjelima za Srbe. Dok je dodik na vlasti, od R.Srpske ćemo imati samo ime koje blijedi i sve se tiše i tiše, onako sramno bez ponosa izgovara. Narode, postani ponosan i srušimo sektaše 2022-ge na izborima ili nas neće biti

Name

Re Boris

19.09.2021 16:04

Trgovsku

Name

Ne dam glas!

19.09.2021 07:43

Moj glas neće dobiti.

ODGOVORITE
Name

Adolf

19.09.2021 11:19

Od mene ima 4 glasa...samo u inat vama.

Name

Re adolf

19.09.2021 13:00

Sigurno ti je cimer iz psihijatrijske bolnice. Jer vidimo svi da covek nije psihicki stabilan. A podrzavaju ga isti oni kao sto je on. Zalosno . Covek ima papir sa kojim se hvalio.

Name

Petar

19.09.2021 13:45

I od mene tri!

Name

Re Gej bosna

19.09.2021 20:26

Od mene jedan.

Name

BLB

19.09.2021 07:44

Radi za one koji su ga i postavili na to mhesto uz pomoc tenkova.

ODGOVORITE
Name

Miki

19.09.2021 12:55

Inati se idiote jedan

Name

Bokki

19.09.2021 07:48

I najvažnije... da izbjegne kazneni progon, Dodik će izvršiti potpunu unitarizaciju BiH (a ima puni narodni mandat s izbora), čime će vratiti dug SAD-u, čiji je igrač sve vrijeme, a sebi obezbjediti mirnu penziju i uživanje u svemu pokradenom.

ODGOVORITE
Name

RE

19.09.2021 11:16

Šta ti znači "unitarizacija" BiH, često se to spominje a niko da kaže šta to znači? Molim Vas kada budete odgovorali bar malo šire pojasnite šta to znači

Name

Borac

19.09.2021 07:50

Radi se o jednom dezerteru,kleptomanu,lazovu i uz sve to ima papir od doktora.

ODGOVORITE
Name

Uroš

19.09.2021 07:55

Dodik Željka Stevandić Tegeltija Đajić Špirić i onaj frfljo što je bio u VST zlo ljudi moji.Dno dna uništiti i rastjerati će sve pa i đavla samog.Nije viđen odavno toliki bezobrazluk i prokletsvo.Sjeme im se umelo da takva stoka više ne postoji.

ODGOVORITE
Name

Nije nego

19.09.2021 07:55

Dodik radi za sebe i bandu oko sebe bilo koje vjere, nacije i boje kože.

ODGOVORITE
Name

Sale

19.09.2021 13:15

Tako je !

Name

Rile

19.09.2021 07:56

Radi samo za sebe.

ODGOVORITE
Name

Re Rile

19.09.2021 11:42

Neko ko je duzan svjetskim politicarima svoju danasnju poziciju ne moze sebi priustiti luksuz da radi samo za sebe. Za nekoga radi, a mozda i za mnoge, a to sto se licno bogati je samo srecna (za njega) sporedna okolnost. Nista se na ovom svijetu ne dobija besplatno, a posebno ne politicki polozaj. Kao sto smo mi njegovi kmetovi, tako je i on neciji kmet. Tako svijet funkcionise.

Name

!

19.09.2021 07:59

Odličan tekst

ODGOVORITE
Name

ISTOČNO SARAJEVO

19.09.2021 08:01

Samo je sigurno, da radi za svoj ličnom interes i interes onih koji nisu učestvovali u stvaranju Republike Srpske.To su svi oni koji danas prodaju vjeru za večeru a takvih je u srpskom korpusu preko 50 %.Zbog toga polako ali sigurno nestajemo sa ovih vjekovnih prostora ( zapadno od Drine).Nekad će se snimati film Posljednji Srbin po uzoru na Posljednji Mohikanac.Možda smo to i zaslužili neodgovornim ponašanjem prema budućnosti tj. budućim generacijama.

ODGOVORITE
Name

RE

19.09.2021 11:18

Je li istina da Bošnjaci kupuju stanove po Istočnom Sa?

Name

Zasto ne bi?

19.09.2021 11:46

Cijena kvadrata u Sa je preko 2400 KM, u Istocnom Sa moze se naci i za 1200KM. Bukvalno 5 min voznje, preko Vraca ili Dobrinje. Novac diktira sve.

Name

Re re

19.09.2021 12:00

Bosnjaci kupuju stanove po svim gradovima BiH, zbog cega ne bi u istocnom Sarajevu?

Name

Polo

19.09.2021 22:34

Kupuju i drže ih praznim. Ne smiju tamo živjeti.

Name

11903

19.09.2021 08:02

Za koga sve radi, sam bog zna? Al' da je sumnjiv kao faul na ivici šesnaesterca više je nego očigledno.

ODGOVORITE
Name

Istina

19.09.2021 15:18

Neka kupuje ko moze i gdje hoce,bolje nego da je sve prazno,bar se nesto radi. Nasi funkcioneri isto kupuju po hrvatskoj obali pa se niko ne cudi a kazu da kvadrat dostoze preko 5000 eura.

Name

janko

19.09.2021 08:02

Lako je to provjeriti.Stap za pecanje mamac i udicu i znacete u čijem interesu radi.

ODGOVORITE
Name

BB

19.09.2021 08:05

Ovaj dodik bandit radi za sebe tačnije za svoj organizovani banditski klan i za hrvatske interese i to je to.Unistice sve i razgulice odavde ostacemo mi casni i posteni srbi da branimo ovu sirotinju.

ODGOVORITE
Name

janko

19.09.2021 11:14

BB ,ako uništi sve i razguli s cime ćeš braniti sirotinju ?To je po onoj kasno Marko na Kosovo stiže.

Name

noklica

19.09.2021 08:07

Tekst je onako solidan, ima grešaka, prvo u BiH ne postoji "srpski entitet", u ustavu RS to ne piše, piše potpuno drugačije. Tačno je da Dodik svojom politikom dovodi u pitanje dejtonski mirovni sporazum, taj sporazum jeste donio jake "filtere" u parlamentarnoj skupštini BiH, ali nikome nije dao za pravo da tu skuptinu potpuno blokira, niko nema pravo dovoditi u pitanje plate za desetine hiljada porodica. Sjeća li se neko zadnje sjednice predsjedništva kada je Dodik za sve glasao protiv, da bi se to potvrdilo mora da zasijeda NSRS, kada će zasijedati, 14 dana je rok u suprotnom sve odluke će postati važeće...

ODGOVORITE
Name

Ovo je jasno

19.09.2021 08:08

Mislecim ljudima vec 10 ak godina. Oni ostali glasaju za sektase

ODGOVORITE
Name

+ KOMENTAR

19.09.2021 08:09

Ovo treba da procitaju Bajini krezubi glasaci /botovi/Baja ima razloga da se veseli po satorima Jer je obezbjedio svoju familiju da uzivaju u opljackanom sve dok je Srba na Balkanu a to je neupitno. Zabrinjavajuce je da veliki procenat krezubih -kontejner specjalista to ne vide.

ODGOVORITE
Name

Gu

19.09.2021 08:09

U interesu najvece moci amerike, da nije poslusan ne bi tu bio

ODGOVORITE
Name

Razmišljam

19.09.2021 08:09

Izvrsna analiza. Ali i dalje bez odgovora za koga radi Dodik. Sve se više čini da više ne radi ni u čijem interesu, već da je 'izgubio kompas' i da mu je jedini cilj vlastiti opstanak na vlasti i zaštita financijske dobiti. A zašto to čini stalnim izazivanjem kriza, pa vjerojatno zato što više ni ne zna neku drugu retoriku i moguće vjeruje da su svi ostali akteri dovoljno tromi (a i jesu) i računa na zlatni status quo. Kad tad će na neki način Dodik nestati sa pozornice. Mene lično/osobno više brine stanje koje će onda nastati. Opozicija nema nikakav program osim da (verbalno) oponira SNSDu, a u SNSDu ne vidim niti jednu ličnost koja bi mogla zauzeti mjesto lidera. I na kraju, ne smije se zanemariti da sadašnje zvanične politike Banje Luke i Sarajeva nalijevaju jedna drugoj vodu na mlin, te nestankom jedne će doći do političke neravnoteže i destabilizacije na cijeloj teritoriji BiH. Gotovo svi mi priželjkujemo promjenu, ali se bojim da promjena ne bude na još gore stanje od sadašnjeg. Ne vidim niti jednu snagu koja bi mogla preuzeti vodstvo u KONTROLIRANIM promjenama na bolje.

ODGOVORITE
Name

RE

19.09.2021 11:24

A kakav to politički program ovih 15 godina ima SNSD ? Janjići, prasići, šatori, krkanluk, referendumi...to je njihov politički program. Pa zašto se Dodig najviše buni Inckovim nametanjem zakona o zabrani podržavanja zločina, zločinaca...buni se zato što mu sužava manevarski prostor u njegovoj retorici, sad će morati da se bavi pitanjima od kojih se živi a za to je već kasno. Nema ništa gore kada jedan političar umisli da je bogom dan i da će vječno ostati na vlasti, to je teža bolest.

Name

Oko

19.09.2021 12:28

Ma za nas radi. Za Srbe. Samo on smije reći bobu bob i popu pop.

Name

Re razmišljam

19.09.2021 12:43

Samo pogledaj Draška u Banja Luci i vidi uštede i konkretna djela, kao i 70% već do kraja ispunjenih obećanja. To su činjenice. Sa druge strane razmisli o gubitaškim državnim firmama, vožnji helikopterom na pijacu, ne pomaganju u poplavama, robnim rezervama, farmlandu i drugim aferama. Moja djeca koja idu u niže razrede osnovne škole bi bolje i uspješnije vodila ovu državu jer je za početak dovoljno poštenje i ljubav u svoju kuću. Sve ostalo je premija i bonus.

Name

Re

19.09.2021 13:41

Dobro razmisljanje! Ne treba biti pretjerano razuman da bi se nametnuo odgovor, za koga Dodig radi! Posmatrajmo i ovako! Ko je Milorad Dodig(k). Njegovi bliski rodjaci zive u Zap Hercegovini. Ko je bio Tito?. Kao sto je Srbima podvaljen Tito posle 1sr, tako je sada Dodik. Iz iste su radionice. Doveden je da odradjuje na 30g. Znaci jos 7 godina. Dobio je mogucnost da uzima bez granica, ali da sve zadatke mora odraditi. Valjda je sve jasno ko i malo sagledava prilike u Bh. Za 20 godina neko ce dati komentar za Dodiga kao sto je Borislav Jovic za Tita.

Name

Mozda

19.09.2021 08:09

Nije loše znati da taj Milorad Dodik nema podršku u narodu u Republici Srpskoj a još manje u Srbiji. Zna on to i sva dreka koju provodi je strah od Izbora ‘22 i gubitka moći. A po gubitku moći ohrabruju se institucije Pravosudja i sudstva da pocnu procese. Narod u RS pa i njegovi poslušnici nisu ni za kakav pokret jer svega im je dosta. I ako nešto organizuje vlast narod ne dolazi te se mora po komandi i prijetnjama skupljati oni koji su Partiji dužni. Sve to ON vidi i sve mu je jasno.

ODGOVORITE
Name

PM

19.09.2021 08:11

OVO STO SAM PROCITAO U TEKSTU SVE JE ISTINA. NEVRIJEDI TO KOMENTARA NAROD JE NEMOCAN DA PROMJENI BILO STA. POSTO SE IZBORI NAMJESTAJU SVAKI PUT ZA DODIKA.

ODGOVORITE
Name

Supljak

19.09.2021 08:12

Prema ovome ispada da je Zapad koji je podrzao raspad Ex-JU zainteresovan za ravnotezu unutar BiH, a da Rusija koja nije ucestvovala u tom procesu nije. Ma hajte molim vas!

ODGOVORITE
Name

Re

19.09.2021 11:27

Rusija nije učestvovala u raspadu Jugoslavije hahhahaha, ona je bila jedan od glavnih "igrača", pa Milošević je bio njihov čovjek, čitaj pijun. Potpisan je dejtonski mirovni sporazum, ako ti imaš neku ideju za Dejton 2 aktiviraj se politički, osnuj stranku, predloži...jednostrano kršenje mirovnog sporazuma je veoma opasno i trenutno nije opcija.

Name

Čović

19.09.2021 08:12

Pa Dodig radi za nas?

ODGOVORITE
Name

Bongo

19.09.2021 08:12

Kako stoje stvari R. S ne postoji postoji Dodik gospodar žjvota ismrti.

ODGOVORITE
Name

Oko

19.09.2021 12:28

Što ti druže lupaš.

Name

re

19.09.2021 19:29

dodik je bandit iz svi filmova

Name

VRS-RVI

19.09.2021 08:14

Sve tacno 100%!!! Bravo...

ODGOVORITE
Name

VRS

19.09.2021 13:49

Ma ko kaže da je tačno? Nema tu ni I od istine.

Name

Xxx

19.09.2021 08:20

U svom interesu, i interesu svojih firmi!

ODGOVORITE
Name

Sasa

19.09.2021 08:21

Znaci misterija je za koga radi Dodik, zato se zna da za njega rade ostali srpski politicari koji ga na istu foru podrze svaki put misleci da ce zasjesti na njegovu poziciju, on Evropi onda kaze vidite s kim imate posla, bolje sa mnom nego s njima i tako godine prolaze, makar je raskrinkao ostale politicare, svi odreda su zestoko desno kad progovore, a duboko u nasim dzepovima u realnosti

ODGOVORITE
Name

ALEKSANDAR LAJIC - SRBAC

19.09.2021 08:22

Svom.

ODGOVORITE
Name

TRTMRT

19.09.2021 08:23

Odgovor na pitanje u naslovu: Uvijek i iskljucivo samo za sebe

ODGOVORITE
Name

Sponge

19.09.2021 08:25

Sve se ovo moglo reći u dve tri reči... Radi za one koji su neprijatelji Srba!

ODGOVORITE
Name

Federalac

19.09.2021 08:27

Bravo. Odavno nisam nesto korektnije i iskrenije napisano, procitao.

ODGOVORITE
Name

borac

19.09.2021 08:27

Nemojte da poredite tog bizona sa njemackom kanzelarkom nijemci su patrioti i rade za drzavu dok dodik nas pljacka i uzima sve sto se uzeti moze.Ako pitate za koga radi radi za sebe i svoju familiju RS ga neinteresuje ama bas nimalo.ajde jedan covjek nevalja ali sta je vecini naroda koja ga podrzava sta oni misle o sudbini svoji potomaka.

ODGOVORITE
Name

Vuk

19.09.2021 08:28

Šta čekaju sa Dodikom on je glavna karika u tom kriminalu

ODGOVORITE
Name

re

19.09.2021 08:30

Ovu štetočinu RS i njegov režim štiti strani faktor iz ove priče, od kada mu je kašika upala u med RS.

ODGOVORITE
Name

Smeće

19.09.2021 08:30

Radi sve protiv RS.on i ova bagra oko njega!izdajnici koje srpski rod ne pamti!zatvorise nam škole otjerase djecu iz RS.pokradose sve narodske pare!rješenje je pohapsiti bagru i osuditi na višegodišnje kazne zatvora!

ODGOVORITE
Name

Anti-SNSD

19.09.2021 08:30

Građani daju podršku ovom kriminalcu ,što znači da je i narod pokvaren.Kako drugačije objasniti činjenicu da neko kontinuirano pljačka građane a dobija toliku podršku.Da,tačno je i da brutalno krade izbore,ali da svi izađu na izbore davno bi ga poslali u političku penziju,pardon ćeliju

ODGOVORITE
Name

Nedo

19.09.2021 08:33

Ovo je tesko i veoma interesantno pitanje. Medjutim, drzavno pitanje ( ko ce u kojoj i cijoj drzavi da zivi ?) na Balkanu-bivsi YU prostor- nije cestito i konacno rijeseno jos od Berlinskog kongresa 1878. Do kraja ovoga vijeka je ostalo jos "samo" 80 godina. Stvari ce se sigurno primijeniti u zavisnosti od vjecnog interesa i volje velikih sila. Angloamerikanci su bili vlasnici rata u BiH 92-95, domaci su bili samo korisnici.

ODGOVORITE
Name

Ma Ne Bre

19.09.2021 08:36

Sve se radi za Narod. Sad kada iz grma iskoči bezbednjak Dževko i sve ovo "demantuje".

ODGOVORITE
Name

Istina

19.09.2021 08:42

Poucno I istinito....

ODGOVORITE
Name

Hahahaa

19.09.2021 08:43

Ovo bi samo mogao dovesti u red pokojni Tito da može vaskrsnuti pa sve one koji su stekli kapital posle 1995 god pa na ovamo preko leđa sopstvenog naroda i taj narod doveli na dno dna bez ikakvog prava na ljudskost treba na Goli otok tamo im je mjesto.

ODGOVORITE
Name

Milicionar

19.09.2021 08:46

Svaki komentar je suvišan jer ovo je jedina i prava istina za svakog ko ima imalo mozga....

ODGOVORITE
Name

Jaffa

19.09.2021 08:54

Trilaterala i njen satelit East West Bridge postavlja kadrove na vlast u ex-Yug. Oni to ni ne kriju, sve je vidljivo na webu. A dovoljno je pogledati ko su sve članovi Trilaterale po svetu, i onda logika govori da oni imaju veću moć od zvaničnih vlasti.

ODGOVORITE
Name

I skaradni sistem

19.09.2021 14:00

Jos u rukama olosa ....

Name

Srpska O Crimea.

19.09.2021 08:55

Jalovina BH, istice joj rok trajanja. Ubrzano starenje.

ODGOVORITE
Name

Hahaha

19.09.2021 09:08

Hahaha....isto to bi i opozicija radila...

ODGOVORITE
Name

Ilija

19.09.2021 09:12

O svom interrsu i ne j..e nikoga.

ODGOVORITE
Name

Boro

19.09.2021 09:13

Dodo radi u interesu sebe i familije

ODGOVORITE
Name

BOB ROCK

19.09.2021 09:24

Bravo, sve je opet rečeno samo što većina našeg naroda to ne želi da čuje ni vidi, jedni nezainteresovani, jedni glupi, jedni nepismeni, jednima dobro ide i ovdje dok ide a posle nekad možemo ko i krajišnici obilježavati jednom godišnje u nekim busijama nepravdu, nema nama spasa

ODGOVORITE
Name

Istina

19.09.2021 09:28

Geni i koreni su čudo a za Srpske sigurno NE

ODGOVORITE
Name

Perspektiva?

19.09.2021 09:41

Lakrdijas i sarlatan - sinonim ukupnog stanja u BiH!

ODGOVORITE
Name

BB

19.09.2021 09:41

Sveobuhvatna i na činjenicama zasnovana analiza, a konačan odgovor na pitanje čije interese zastupa daće vrijeme pred nama. No, pitanje čije interese zastupa i nije toliko bitno, koliko je bitno da vladajuča stranka u RS, kao i HDZ i SDA odu u prošlost i da se od istih oteta imovina vrati narodu, te da oboljelo društvo ozdravi i ekonomski i psihički, kako bi konačno počeli živjeti normalan život!!!

ODGOVORITE
Name

Re

19.09.2021 09:42

Ne znam, ali znam da za istog poslodavca radi i bakir i covic i mnogi drugi koji obesmisljavaju sve u ovoj drzavi, od institucija pa do ljudskih zivota.

ODGOVORITE
Name

Tacno

19.09.2021 12:25

Bez ove dvojice on bi im bio bezvrijedan.... No sve u svemu, svi rade protiv interesa obicnih gradjana kako u entitetetima tako i na drtavnom nivou ako ovo uopste i lici na drzavu.....

Name

Srbo

19.09.2021 09:50

Dobro je porediti Merkelovu i Dodika samo sto je Dodik puno jaci politicar od Merkelove.

ODGOVORITE
Name

Seljak

19.09.2021 09:58

Dodik pase I pvakvoj opzicijo.

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

19.09.2021 10:02

Za koga burle radi biće jasno kad siđe sa vlasti i postane savjetnik. Kad budemo vidjeli čiji je "savjetnik", tek onda će mo znati za koga je radio. Njegov pad očekujem tek 2026-te na veliku žalost i nesreću ovog napaćenog naroda. Sve prognoze burlinog pada prije navedene godine su na žalost neizvjese. Kao građanin volio bih da je drugačije ali ovako se ukazuje. Što se tiče bankrota bilo bi ga dobro proglasiti odmah sada i što prije istjerati MMF i Svjetsku banku iz kompletne BiH. Na žalost oni koji 2026-te dođu poslije burle, nastaviće njegovu politiku zaduživanja.

ODGOVORITE
Name

X

19.09.2021 10:23

Dodik stiti samo srpske interese. Samo to svi ne vide.

ODGOVORITE
Name

Re x:

19.09.2021 11:36

Da li je to tako od rođenja ili bude kada se poruča sendvič u komitetu?

Name

Sigmeren

19.09.2021 10:23

Svome u cijem drugom

ODGOVORITE
Name

Dodik

19.09.2021 10:24

Radi isključivo u svom interesu.

ODGOVORITE
Name

Stojanka

19.09.2021 10:26

Respekt autoru texta ni jednu jedinu riječ niti oduzeti niti dodati svaka čast

ODGOVORITE
Name

Fasizam

19.09.2021 10:38

Kako neko moze uopste da poredi Merkelovu i Dodika .pa Merkel je radili za interes naroda i svoje drzave a Dodik za kumove senatrice rodjake prijatelje a najvise za DODIK DINASTIJU koja je opljackala ovu drzavu do te mjere da imaju vise nego drzava..ali sve ovo u zahvalnost glupog narod sto glasa sebi fasiste za vlast.

ODGOVORITE
Name

Dejan

19.09.2021 10:41

Nas gradjana i opstanka RS

ODGOVORITE
Name

Ilija

19.09.2021 10:45

Radi u svom interrsu.

ODGOVORITE
Name

Da bi radio

19.09.2021 12:21

I za svoj licni mora za jos neciji, inace odleprsa....

Name

40 Britanskih obaveštajaca...

19.09.2021 11:29

Dotični najmanje radi u interesu Srbskog naroda, neka mi neko kaže šta je glavni "baja" uradio za Srbski narod, za vrijeme njegove vladavine dogodilo se bez broj afera, vjerujem da su milijarde u pitanju, a on sam reče da je glavni "baja", znači bez njega se ništa nije moglo uraditi tj. bez njegovog znanja, prodaje se kao "veliki" patriota samo ne znam u čijim očima, mnoge nadležnosti su prenijete na nivo BiH za vrijeme njegove vladavine, sa sigurnošću se može reći da neće sa njim Srbski narod izdobriti i ne treba zaboraviti da su ga stranci doveli na vlast i da dosta posla odrađuje kako oni žele, zato je toliko u vlasti, moje mišljenje da zadnjih dvoje opštih izbora vladajući su na sumnjiv način dobili izbore, moje lično mišljenje da je bilo ko drugi tolike godine bio u vlasti bilo bi sigurno bolje Srbskom narodu!

ODGOVORITE
Name

kljucna stvar

19.09.2021 11:56

Najkljucnija stvar koju Dodik moze istaci je autonomija RS unutar BiH.Koju je odbranio za vrijeme njega na vlasti.Sacuvana policija I otalo.Pa cak i da je maznuo 1 milion ja mu oprastam.Sta imamo od postenih politicara koji nisu nista maznuli,materijalno,koji su zbog svog postenja tj.nesposobnosti rasprodali sve nadleznosti RS?

ODGOVORITE
Name

40 Britanskih obaveštajaca...

19.09.2021 15:15

Ključna stvar da je "baja" prenio sve nadležnosti tj. on i njegova stranka, to je opšte poznato a taj jedan milion, bi mu oprostili, moja ljudino za dosadašnje vrijeme "bajine" vladavine milijarde su nestale

Name

Dinio

19.09.2021 11:56

Pa i ptice znaju da je Burle CIA operativac. Tipicni prototip kakve trazi CIA. Arogantni kvazipatriota, prepun oraha u dzepu, pogodan za ucjenjivanje. Samo se naivni cude.

ODGOVORITE
Name

Novi Grad

19.09.2021 11:59

Odličan tekst! Milorad Dodik, osim za sebe i one koji su ga doveli na vlast, definitivno radi za Republiku Hrvatsku, odnosno njene obavještajne službe. Hrvati ga ili plaćaju ili ucjenjuju, najvjerojatnije oboje. Sa njima ima ogromne finansijske aranžmane kakav je da je Integral inženjering dobio posao izgradnje spoja na autoput BG-ZG od Gradiške. Jedino za koga definitivno ne radi je srpski narod i Republiku Srpsku koju gura u finansijsku propast i nestanak. On je pučista i preuzeo je sve linije odlučivanja u RS i vrijeme je da ode....

ODGOVORITE
Name

Zenica

19.09.2021 12:00

Možda radi za firmu "Integral" (ili obratno) koja je (kako izgleda) izgradila kompletan auto put "9. januar" (kao jedan od najvećih projekata u entitetu RS,čime se i sam Dodik hvalio)... P.S. Vozeći se juče prema Banja Luci moglo se primijetiti da ima sano jedno odmorište (možda manje važno),a da na tom odmorištu još nema nikakve benzinske pumpe kao i na cijelom auto putu... Da li je razlog za tako nešto što auto putem ne prolazi dovoljan broj vozila (pa nije isplativo otvoriti neku benzinsku pumpu) ili nešto drugo,ko zna...

ODGOVORITE
Name

izraelac

19.09.2021 12:03

pa Milorad radi za Njemačku, šalje im naš narod tamo a zauzvrat uvozi audije iz njemačke, a Merkel se pravi skromna da ispadne da nije tako.. a Njemačka treba po milion ljudi svake godine. znači đe god rat izbije svi idu u SAD i Njemačku ko god ima neku školu i zanat... znači Dodik je svjetski robovlasnik i Međunarodna Zajednica ga drži ovde

ODGOVORITE
Name

Austria

19.09.2021 12:13

Radio je za one koji su ga doveli, ali izgubio se u vremenu i prostoru od silne pohlepe, pa ce uskoro u zatvor, a porodica u bjeg, kao i Milosevici. Racuni ce biti blokirani! Moguce da ce biti uhapsen i prije izbora 2022!

ODGOVORITE
Name

Kosta

19.09.2021 12:16

Odlican text, svaka cast, sve tacno i istina

ODGOVORITE
Name

RevizorBL

19.09.2021 12:55

Radi u hrvatskom interesu !

ODGOVORITE
Name

Istina

19.09.2021 12:59

Radi za onog ko ga bolje plati,samo ne radi za narod.

ODGOVORITE
Name

seljober

19.09.2021 13:05

Lijep primjer zamjene teza, šta više, školski.

ODGOVORITE
Name

Re seljober

19.09.2021 20:41

O kakvoj zamjeni teza pricas?

Name

Sale

19.09.2021 13:17

Miletovo se priblizava kraju ... tik-tak

ODGOVORITE
Name

Mirkan

19.09.2021 14:10

Bogastvo porodice Dodik i njegovog najbližeg okruženja je onoliki koliki je cjelokupni dug Republike Srpske. Zato mu ona i služi i zato je on i ,,voli".

ODGOVORITE
Name

U svom

19.09.2021 15:19

Iskljucivo u svom i svoje sekte

ODGOVORITE
Name

Pm

19.09.2021 18:50

Znam da ne radi za dobrobit ovog naroda ni Republiku Srpsku.

ODGOVORITE
Name

Robin Hood

20.09.2021 07:03

Kinezi lopove voze u staklenom auto po gradu da bi ih svi mogli vidjeti. Lopov(politicar) vise nikad nema pravo da se zaposli bilo gdje. Ako ga neko zaposli , taj isti ide u zatvor! Rjesenje je:"Skinuti glavu "za primjer" jednom lopovu i pokazati na primjeru sta ce biti ako budes krao. Uvesti red i pravnu drzavu gdje zakon je isti za sviju! I otjerati ove sto su vec trebali u penziju davne 2000te godine...

ODGOVORITE
Name

Браво

20.09.2021 07:38

БРАВО ЖЕЉКО ПАНТЕЛИЋУ! ВИДИМ ДА ПОГАЂАТЕ У САМИ ЦЕНТАР И ПОЗНАЈЕТЕ ПРИЛИКЕ ОД КОИХ У СРПСКОЈ ТРПИ НАРОД ОД ВЛАДАЈУЋЕ ВРХУШКЕ И ДОДИКА. МОЛИМ ВАС ДА СЕ ЧЕШЋЕ ЈАВЉАТЕ СА ВАШИМ КОМЕНТАРИМА И АРГУМЕНИМА ПО ПИТАЊУ ВЛАДАЈУЋЕ НЕНАРОДНЕ ВРХУШКЕ РЕП.СРПСКЕ. У ПРВИ МАХ САМ ПОМИСЛО ДА СТЕ ЖЕЉКО ПАНТИЋ СПОРТСКИ НОВИНАР. БИЛО БИ ДОБРО КАДА БИ СЕ И ОН ЈАВЉАО ПО ОВОМ ПИТАЊУ,ЈЕР ЈЕ И ОН ПОРЕЛКОМ ОД БЈЕЉИНЕ. НАРОДУ ЈЕ ВЕОМА ПОТРЕБНА ИСТИНА.

ODGOVORITE