"Toma je spavao na podu i pjevao za činiju pasulja"

Film "Toma", u kojem je lik pevača Tome Zdravkovića oživeo glumac Milan Marić, danima puni bioskopske sale, a mnogi detalji iz života legendarnog umetnika i boema teraju suze na oči.

Srbija 19.09.2021 | 12:11
"Toma je spavao na podu i pjevao za činiju pasulja"

Tomislav Toma Zdravković rodio se kao treće dete u porodici, 20. novembra, 1938. godine, kada je njegova porodica živela u Aleksincu. Svi u porodici Zdravkovića bili su talentovani za pesmu, ali on najviše. Talenat su nasledili od oca Dušana, a Toma se istakao već u petom razredu kada ga je nastavnik matematike naučio da svira violinu, da čita note, da solfeđo zna u prste.

I Toma je počeo da zarađuje kada je zajedno sa drugom upisao trogodišnju tekstilnu školu u Leskovcu (išao je na smer pletenja). Ali nije počeo da zarađuje u novcu. Taj njegov drug, Staniša Stanojević, kako je ispričao u svom svedočanstvu, i Toma Zdravković su stanovali u iznajmljenom memljivom sobičku u Ulici Nikole Tesle 25 kod „neke tetka Živke“.

- Spavali smo na podu i pokrivali se krparama, sve su nas vaške pojele - pričao je Staniša. A sve je počelo kada su u centru Leskovca, tamo gde je pre nekoliko godina podignut spomenik Tomi Zdravkoviću, u septembru 1954. dva mršava, izgladnela dečaka ušla u kafanu “Radan” iz koje se stalno čula muzika. Oni su došli da izmole za ostatke od trpeze, ali sudbina im je namenila nešto više.

Imao je Toma sreće jer ga je te večeri čuo upravnik Pozorišta u Leskovcu i pitao ga hoće li da peva u predstavi „Zona Zamfirova“.

- Može, rekao je, ali za dve činije pasulja i dva parčeta hleba - prisećao se pevačev drug.

Dva meseca kasnije u “Radanu” gostovala je jedna prava kafanska zvezda - Silvana Armenulić. Pre nego što je stala na podijum slušala je mladog mršavog dečaka kako peva, pa je zatražila da narednu pesmu otpevaju u duetu. Bio je to presudan trenutak za Tomu Zdravkovića.

Pevao je Toma Zdravković za Danku, Ljiljanu, Sanju, Branku i mnoge druge gorepomenute, ali malo je poznato da je jednoj Slavici, u koju je bio smrtno zaljubljen, posvetio najtužniju pesmu. Slavica je imala plavu kosu i oči, a iza nje je ostala pesma “Buket belih ruža”, koja možda ne spada među njegove najveće hitove, ali definitivno krije najtužniju, štaviše, jezivu istinitu priču o njegovoj prvoj ljubavi koja je umrla ne napunivši 20 godina.

Toma Zdravković je u Tuzli, dok je još bio nepoznat, upoznao studentkinju Slavicu. Voleo ju je toliko da je maštao o odlasku pred oltar sa njom, ali je iz njenog dnevnika otkrio detalje o njenom intimnom životu sa poznatim i nepoznatim muškarcima, što ga je šokiralo. Toma i Slavica su se svađali i raskidali, iako su jedno prema drugom gajili snažna osećanja.

Jedna situacija sa Slavicom bila je veoma neprijatna.

- Mojoj prvoj probi prisustvovali su fudbaleri Dragan Šekularac i Zoran Miladinović. Podsmevali su mi se. Utučen i iskompleksiran, nisam primetio da Slavica sedi sa Zoranom. Shvatio sam da nešto nije u redu tek kad sam im prišao. Pred celim društvom rekla je da mora da obiđe neke prijateljice. Šta sam mogao nego da se složim. Vratio sam se u pustu sobu hotela “Balkan”, a ona se pojavila tek posle ponoći - kasnije je ispričao Zdravković.

Kada je 1963. godine pevao na Crnogorskom primorju, dobio je telegram u kojem ga je lekar koji je lečio Slavicu obavestio da je ona teško, neizlečivo bolesna i da želi da ga vidi. Kada je stigao u Sarajevo, nije mogao da je prepozna, jer je izgubila trideset kilograma. Toma zbog nastupa nije mogao da ostane sa Slavicom, a nekoliko dana kasnije stigao mu je novi telegram kojim je obavešten da je njegova ljubav umrla.

Pogođen njenom smrću, napisao je najdirljiviju pesmu u karijeri.

(Kurir)

 

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

ja

19.09.2021 10:57

tuzna prica

ODGOVORITE
Name

Sta je zivot

19.09.2021 10:58

Toma Zdravkovic nas je napustio mlad kao i koleginica Silvana Armenulic.Slava im.

ODGOVORITE
Name

Ronin

19.09.2021 11:42

Legenda ce zauvijek biti s nama ,jer su njegove pjesme vjecne.

ODGOVORITE
Name

Sinny Boy

19.09.2021 11:54

Sad Bjelogrlić snima nekoliko filmova godišnje. Bogte, prvo je naprasno postao veliki glumac a sad i veliki režiser. Pravi, školovani, režiseri od njega ne mogu doći do izražaja, ne mogu snimiti ni kratki film. Kakav sunovrat srpske kinematografije...

ODGOVORITE
Name

Pijanica

19.09.2021 14:27

...ne može dugo da živi... Taj alkohol koji je simbol hrišćanske kulture i napredne civilazije je odnjeo mnogo života koje je ljude bacao u bijedu i očaj i u ubistva. Alkohol treba da se zabrani!

Name

Igipop

19.09.2021 16:25

Kad priças o Bjelogoricu, čovjek ima svoju firmu sa kojom godinama radi serije i filmove..Do onog skoka na reditelja, nije imao mrlje u kakrijeri nema kome nije pomogao. Zato kad pričaš o njemu ustani

Name

Da Da

19.09.2021 13:26

On je makar lepo pevao za razliku od nekih koji arlauču a imaju milijarde.

ODGOVORITE
Name

Toma

19.09.2021 17:12

Zato i jeste legenda!!

ODGOVORITE