TI BiH upozorava: Nove afere u pravosuđu BiH

Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BiH) smatra da nije dobra praksa da Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) ne dopušta da se javnosti objavi odluka Drugostepene disciplinske komisije u postupku protiv Gordane Tadić sve dok stranke u postupku ne dobiju pisani otpravak odluke.

Bosna i Hercegovina 21.09.2021 | 15:48
TI BiH upozorava: Nove afere u pravosuđu BiH

“Prvostepena disciplinska komisija izrekla je glavnom tužiocu Tužilaštva BiH disciplinsku mjeru premještenje sa mjesta glavnog tužioca na mjesto tužioca i postoji interes javnosti da zna da li je odluku potvrdila i drugostepena disciplinska komisija”, navode iz TIBiH.

TIBiH upozorava da disciplinske postupke protiv sudija i tužilaca inače karakteriše netransparentnost u vidu anonimiziranja odluka kojima se izriču javne opomene, te da javnost ima interes da bude obaviještena o svim fazama u postupcima koji se vode protiv najviših pravosudnih funkcionera, posebno kad se izriču disciplinske mjere kao što su premještanje ili razrješenje dužnosti.

Najnoviji slučaj u kojem VSTS izričito zabranjuje da se odluka objavi, dok pisani otpravak ne bude dostavljen strankama u postupku, samo potvrđuje da je neophodno mijenjati propise o disciplinskoj odgovornosti sudija i tužilaca da bi se garantovala transparentnost postupka i javnost rada, upozoravaju iz TIBiH.

TIBiH podsjeća i da se ovo sve dešava dok u javnosti kruži snimak, a iz kojeg proizlazi da se glavni tužilac Tužilaštva BiH Gordana Tadić sastajala sa direktorom Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) Osmanom Mehmedagićem u vrijeme dok je to tužilaštvo provodilo istražne radnje u vezi sa njegovom diplomom, što samo produbljuje nepovjerenje javnosti u agencije za provođenje zakona.

“Niko ne bi smio koristiti funkciju koju obavlja, kako bi vršio uticaj na organe gonjenja, niti je preporučljivo da se glavna tužiteljica sastaje sa visokim funkcionerima dok se protiv njih vodi istraga”, ističe u saopštenju za javnost TIBiH.

(Agencije)

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

borac

21.09.2021 14:00

Clanica mafije.

ODGOVORITE
Name

Gagi

21.09.2021 14:42

Ako bude pravde ona ce na dugu robiju zakedno sa Dodikom,Covicem,Bakir i ostalim lopurdama iz sudstva,policije,tuzilastva,politike....sve pohapsiti treba!

Name

Re

21.09.2021 14:56

Korumpirana sudska hobotnica. Zašto mladi odlaze. Eto zašto.

Name

Radoncic je placa

21.09.2021 15:05

javna tajna da je ona radonciceva tuziteljica i d aje i njega i Covica i Milu spasila dugogodisnje robije.A sve od vremena kada je onaj nas tuzitelj na angovor Mileta spasao Covketa:)

Name

Bromelin Forte

22.09.2021 14:50

Jel' Goca konacno rijesila stambeno pitanje?

Name

Obrni je

21.09.2021 14:05

Okrenija Iz Bosanskog sela nije ...

ODGOVORITE
Name

Uhhh

21.09.2021 14:08

Vidi olicenja postenja u pravosuđu.

ODGOVORITE
Name

Pomagajte drugovi

21.09.2021 14:13

Radmanovic hoce da se ubije. Prijetio je cijeloj Radmanovic familiji u Glasu Srpske, javno, mediaktivno.

ODGOVORITE
Name

BB

21.09.2021 14:53

Nigdje više, pa ni u pravosuđu, na žalost, ne postoji red, rad i disciplina. Prije ovog rata predsjednik svakog suda je, na mjesečnom sastanku, utvrđivao procenat ukidivosti presuda svakog sudije tog suda, pa ako je procenat ukinutih presuda sudije bio iznad 30 %, taj sudija više nije mogao obavljati tu funkciju. Zašto to ne čini i VSTS? Možda zato što najviše 30 % nosilaca pravosudnih funkcija zna da radi svoj posao i postupa u skladu sa zakonom?! Osim znanja, u to vrijeme, sudija sebi nije smio dozvoliti bilo kakvo ponašanje koje bi narušavalo njegov dignitet i postavljan je na mandat od 4 godine, pa je svaki od njih nastojao svoj posao obavljati stručno jer je znao da će u suprotnom biti razriješen i prije isteka mandata. Nosioca pravosudne funkcije VSTS ne smije štititi, pa ni na način da se javnost ne informiše o donošenju odluke o razrješenju, bez obzira o kome se radi!!!

ODGOVORITE
Name

075

21.09.2021 16:55

Odgovorno tvrdim da je 80 % "uposlenih uhljeba", ne zaposlenih jer ne znaju ništa da rade u struci, u BiH na svim razinama i u svim općinskim, gradskim, entitetskim, državnim firmama i agencijama sa "diplomama" koje su stečene na kriminalan ili na krajnje sumnjiv način !

Name

Re 075

21.09.2021 17:42

Potpisujem tvoj komentar.U Elektro u Šamcu Đurđević primio zeta nosonju Mišića,bio šofer i konobar.Kad je zagustilo preko noći posto električar s diplomom.Kladim se da ne zna ni spojiti utičnicu.Nekolko stanova i kuća pokupovo,švercer godinama.A moj sin nek sjedi kući sa pravom elektrotehničkom školom,sjeme im se zatrlo dabogda.

Name

Lule

21.09.2021 15:15

Kakvo raspoređivanje? Nju treba hitno pritvoriti i sprovesti temeljitu istragu o njenim nezakonitim radnjama.

ODGOVORITE
Name

A

21.09.2021 16:07

Celo potkovani !!kad ce on pred zakon stati!!! Ma svi su za zatvoree i oduzimanje prljavig kapitala ! Ali medjunarodna ih drzi!!!za cije potrebe???? Narodu oni ne trebaju dvi korumpirani potkovani fujjjj bagraaa

Name

Oko

21.09.2021 16:01

"međunarodna prozirnost" - vala skroz te nam providni.

ODGOVORITE
Name

Dragan

21.09.2021 16:19

Nisu ni sudije što su nekad bili.Danas i tamo sve ide "po babi,i po stričevima".A ko je danas sve postao sudija,dobro i nismo još Mexico.Al' blizu smo.

ODGOVORITE
Name

Aco

21.09.2021 16:41

A TO ŠTO JE BILA GOST KOD DODIKA DOK ON IMA 5 PRIJAVA U LADICAMA TUŽILAŠTVA, TO VAM NIJE PROBLEM!

ODGOVORITE
Name

zaključak

22.09.2021 06:18

Jedno veliko BRAVO za TI , jer nam svojim radom otkriva bolnu istinu u svim sferama ovog trulog društva. Što se tiče pravosuđa, ono je definitivno rak rana BiH i kao takvo mora da pretrpi temeljitu /korjenitu promjenu.Ako je "krovni organ" pravosuđa VST ogrezao u bezakonje, šta mislite šta se tek dešava u nižim sudovima ?

ODGOVORITE