Biometrijsko prepoznavanje lica uskoro u Srbiji?!

U toku je javna rasprava povodom Nacrta zakona o unutrašnjim poslovima, objavljenog od strane Ministarstva unutrašnjih poslova 30. avgusta tekuće godine.

Srbija 21.09.2021 | 17:37
Biometrijsko prepoznavanje lica uskoro u Srbiji?!

Nacrt predviđa proširenje policijskih ovlašćenja i na prepoznavanje lica na osnovu biometrijskih karakteristika lika. Konkretno, reč je o ovlašćenju za korišćenje tzv. sistema za automatsko prepoznavanje lica, koji predstavlja opasnost po privatnost građana Republike Srbije.

Da li Nacrt sadrži više spornih odredbi koje mogu imati štetan uticaj na prava i slobode građana Srbije, pre svega na pravo na privatnost. O tome smo razgovarali sa našim današnjim gostima Pulsa Srbije, Darkom Trifunovićem iz Centra za nacionalnu i međunarodnu bezbednost i Anom Toskić Cvetinović, izvršnom direktorkom Partnera Srbija.

- Najvažniji deo toga je onaj pravni segment, i ako prođe ovakav kakav je u Nacrtu biće protivustavan. To je nezakonito fotografisanje. Ukoliko u ovom trenutku službena lica upotrebljuju biometriju njima mogu da se izreknu kazne do 3 godine zatvora. Ne znam ko je uopšte dozvolio da se te kamere nađu na ulicama. Nemačka je bila kolevka nacizma, al to u Nemačkoj nije dozvoljeno, građani su se pobunili protiv kamera. - rekao je Trifunović.

- Nacrt je objavljen bez javne rasprave a radi se o pitanjima koje od široko društvenog značaja. Ministarstvo nije sprovelo zakonsku proceduru, nije bilo adekvatne javne rasprave, nije uradilo analizu efekta ovog postupka niti analizu rizika. Moguće su zloupotrebe, što znači da mi ne možemo jasno videti iz ovog Nacrta ko će sve imati pristup tim podacima. Govorimo ovde o vrlo osetljivim podacima. Pitanje privatnosti je i pitanje ljudskog dostojanstva - kaže Ana Toskić Cvetinović.

(Kurir)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Pazi kamera

21.09.2021 15:55

Neka još stave kamere u spavaće sobe da im bude dostupan intimni život građana ...oda će biti tužila Stana Steva na da nije dobro j..... ...

ODGOVORITE
Name

Nenad

21.09.2021 16:09

stigli smo i do Orvela, sto bese teorija zavere nekad ,sad je stvarnost, sve je povezano i kurona i kovid pasos i biometrijsko prepoznavanje lica. idemo ka konc logoru bez bodljikavih zica. kofol razmatraju , to je prica samo za tupave koji im veruju

ODGOVORITE
Name

Srbin

21.09.2021 16:30

Kamere smetaju samo kriminalcima I ljudima sumnjivih namjera. Smisao kamere je da cak i preventivno utice na moguce prestupnike. Naravno, kontrola kamera mora biti pod pravim nadzorom a ne da sutra neki novi Lukac ili neki drugi to moze zloupotrijebiti...

ODGOVORITE
Name

re srbo

21.09.2021 21:39

Pajdo, glup li si..... pravo na privatnost je elementarno ljudsko pravo u civiliziranom svijetu...... samo kinezi takve mjere rade i naši u srpskoj. U kini kamere boduju građane, od onog što kupe (pelene il cigarete, alkohol il brašno) ovisi dali će moći kupit kartu za tramvaj il avion ili ne..... , naravno do toga koje im je "političko uvjerenje".Policija treba da radi svoj posao a ne da prisluškuje i špijunira građane za radi političkih interesa (od telefona do ko se kad s kim sastaje, jel slab ima li ljubavnicu isl...). Kako prof. Trifunović reče i bivši gebelsi takav zakon osuđuju jer se on kosi s osnovnim ljudskim pravima, ulovit 1 kriminalca znači krivično narušit privatnost milion građana bez nadzora i kontrole...... ma nemoj mi reć da to ima veze s zakonom. Majmuni čak imaju i u krivičnom zakonu poglavlje "neovlašteno snimanje i fotografiranje".... a opet čine!

Name

Lopov

21.09.2021 21:43

Jašta, drzavu, a pogotovo policiju nema šta zanimati gdje se ja krecem i zasto. Srbija postaje Kina u po Europe i pretvara se u Sjevernu Koreu.

Name

alo srbin

23.09.2021 19:17

Pomoci ce dragi gospod Bog i tebi.

Name

Kako Da Ne

21.09.2021 16:51

Sad će Kriminalci, prije nego što krenu u akciju, prvo stati ispred kamera da se keze.

ODGOVORITE
Name

Kinez

21.09.2021 16:51

Po uzoru na bracu Kineze imate snimke na int o tome pa pogledajte.

ODGOVORITE
Name

Ovo je strasno

23.09.2021 19:15

Naredjenje mora da se postuje,inace nema kredita.

ODGOVORITE