Džonson: Ne brinite kako ćete se ove zime prehraniti

Britanski premijer Boris Džonson pozvao je danas građane da ne brinu kako će se prehraniti ove zime, usred naglog poskupljenja energenata i smanjenja pomoći države.

Svijet 21.09.2021 | 18:23
Džonson: Ne brinite kako ćete se ove zime prehraniti

"Ne vjerujem da će ljudima nedostajati hrane - a plate zapravo rastu", izjavio je Džonson za Bi-Bi-Si.

On je ovo rekao nakon što je ministar za poslovna pitanja Kvazi Kvarteng upozorio da se neka domaćinstva suočavaju s "veoma teškom zimom".

Računi za energiju i hranu rastu zbog skoka globalnih cijena gasa, a mnoge porodice se suočavaju sa smanjenjem državne pomoći.

Govoreći u Njujorku, gdje se sastao sa svjetskim liderima u UN, Džonson je skok cijena energenata nazvao "kratkoročnim" problemom uzrokovan "oživljavanjem globalne ekonomije" nakon pandemije virusa korona.

On je ocijenio da će se globalna energetska tržišta "popraviti" na duži rok i da je to samo dokaz da je Velika Britanija u pravu što se okreće obnovljivoj energiji.

Džonson je odbacio pozive laburista i mnogih poslanika torijevaca da se poništi smanjenje državne pomoći, tvrdeći da su plate "prvi put u posljednjih nekoliko decenija" porasle iznad stope inflacije.

"Mislimo da je najbolji način da pomognemo ljudima da dođu do dobro plaćenih poslova koji traže kvalifikovane radnike", rekao je on i dodao da nezaposlenost ubrzano pada, otvaraju se radna mjesta, a zarade se povećavaju.

On je naveo da Vlada želi da kompanije više plaćaju svojim radnicima, a ne da podiže takse kako bi više novca išlo u doprinose.

Fondacija "Džozef Rauntri", organizacija koja se bori protiv siromaštva, upozorila je na teška vremena ove jeseni za potrošače jer problem sa globalnim lancem isporuke povećava, takođe, cijene hrane.

Radnici se, takođe, od narednog aprila suočavaju se povećanjem nacionalnog osiguranja radi pokrivanja većih troškova za zdravstvenu i socijalnu zaštitu.

Kvarteng je rekao da bi Vlada mogla subvencionisati najvećeg proizvođača ugljen-dioksida u zemlji radi povećanja zaliha.

Ugljen-dioksid je od suštinskog značaja za industriju zamrznute hrane, a nedostatak je izazvao strah od novih rupa u zalihama i isporukama namirnica.

(Srna)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Isto

21.09.2021 18:25

Politicari kojima je dobro svugdje zamazuju oci narodu.

ODGOVORITE
Name

Doboj

21.09.2021 22:33

Pojest cemo vas nezasite politicare, ako ne budemo imali posao i hranu zbog izmisljene pandemije. Mamu vam fasisticku!!!!

Name

komentator

22.09.2021 14:00

Delicemo sladolede.

ODGOVORITE