Porfirije poručio: "Nećemo dozvoliti da sa nama bilo ko manipuliše"

Poručio je da Crkvu ne žele da poistovećuju sa bilo kojom državom, a kamoli sa, kako je kazao, bilo kojom partijom, i "činićemo sve svim silama, duhovnim, raspoloživim, da ne dozvolimo da nama bilo ko manipuliše".

Srbija 22.09.2021 | 10:03
Porfirije poručio: "Nećemo dozvoliti da sa nama bilo ko manipuliše"

Patrijarh srpski Porfirije poručio je u Zagrebu da kanonske granice Crkve se ne menjaju nužno sa granicama država.

Patrijarh, koji je i administrator Eparhije zagrebačko-ljubljanske, u besedi posle božanstvene liturgije, ukazao je, između ostalog, na paralelu između Bogorodice i Crkve i istakao da je ona koja je rodila Spasitelja sveta, jeste i Majka sveta, upravo onako kako je to i Crkva.

"Kao i Crkva, i Bogorodica je Majka svih: bliska svima, sve razume, sve zastupa", kazao je Patrijarh i naglasio da postoje mnogi koji ponekad iz neznanja pogrešno razumeju Crkvu Hristovu.

"Crkva nema granica, ne samo istorijskih, nego nema granica ni između ovoga i onoga sveta. Kako onda Crkva može da se poistoveti sa bilo kojom, makar i najvažnijom, najmoćnijom, najlepšom zemljom na svetu ili sa bilo kojim narodom", upitao je patrijarh.

Istakao je da je, osim Hrista, sve relativno. "Države, nekada su veće, nekada manje, neke traju vekovima i milenijumima, a neke, koje su bile moćne i silne i zauzimale ogromne prostore, danas ne postoje. Nas ne interesuje širenje i sužavanje država. Kanonske granice Crkve se ne menjaju nužno sa granicama država", rekao je Patrijarh i podsetio na reči vladike Nikolaja: "Mi čekamo Hrista, a ne bolje vreme".

Poručio je da Crkvu ne žele da poistovećuju sa bilo kojom državom, a kamoli sa, kako je kazao, bilo kojom partijom, i "činićemo sve svim silama, duhovnim, raspoloživim, da ne dozvolimo da nama bilo ko manipuliše".

"U našem vremenu se stvaraju mnogi konstrukti, fikcije, virtuelne stvarnosti koje oni, koji hoće Crkvu da uvuku u razne nesporazume i političke igre, koriste kao polaznu tačku, polazeći od tog virtuelnog konstrukta kao realnosti koja nikakve veze nema niti sa prirodom Crkve, niti sa njenim ambicijama, niti sa njenim služenjem", naveo je.

Istakao je da u Crkvi zaista nema Grka ni Jevrejina, jer Gospodpoziva da u Crkvi svi budu jedno. "Međutim, u džungli, u prašumi silnih interesa od ovoga sveta, razni - imajući oruđa, ali, ako hoćete, i oružja medijska u rukama - mogu da stvaraju lažne slike i da onda i od Crkve proizvode ono što niti je bila, niti jeste, niti će biti", jedna je od poruka patrijarha, saopštila je Mitropolija zagrebačko- ljubljanska.

(Tanjug)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Oni koji ne znaju

22.09.2021 08:18

Sta rade ne manipulisu ni sobom, ni sa argumentima. SPC je blago koje je spas. A ostalo, evo komunizam je bio izmedju ostalog i pozitivna ideologija, po nekim stvarima, pa je propao, danas govore kako ne valja, iako se zivelo dobro. Talasi su takvi da bi unistavali sve do sebe i to je zlo. SPC, i religije su svesne toga i trezor su za razliku od relativno svakodnevnih stvari koje su prazni promasaji. Ljudi i SPC postoje dosta vise vremena, nego ovi ostrasceni koji talasaju. Po tom modelu. Danas ti talasi imaju prag. Jezici su danas nesto sto je bilo ratovanje, ali mogu se prevazilaziti i to jasnim specifikacijama, ali nikako kao ideologija. Kako ko shvaca stvari ima i da odustaje, jer interesi su im ograniceni njihovim glupsostima, a postojanje ostaje.

ODGOVORITE
Name

vuk

22.09.2021 08:21

Znao sam da lažeš,al toliko i od tebe puno je.

ODGOVORITE
Name

MILORAD

22.09.2021 08:25

VAŠA SVETOSTI, SAMO, NEMOJTE, MOLIM VAS, NI PO KOJU CIJENU ČITATI SLAVE PO LIJEVČE POLJU !!!

ODGOVORITE
Name

Nenad

22.09.2021 08:33

Gospodine Velicanstveni.Ako vec mislite tako kao sto govorite zasto onda dozvoljavate da sa Vama odnosno nama manipulise Dodik i Snsd-e.Znam vjerovatno ste i jeste dobili veliku novcanu pomoc od Dodika i jos nekih Snsd-eovih manipulatora.Zasto ne shvatite da Crkvu cine njeni vjernici,a da su ti vjernici od ove vlasti i opljackani i da je upravo tim opljackanim nasim parama Dodik i drugi bili najveci donatori.Zato jednostavno pitanje bi bilo dali Vi Velicanstveni stojite iza svog naroda ili onih koji doniraju nase,a nas dijele na patriote i izdajnike.

ODGOVORITE
Name

Najmudriji

22.09.2021 09:48

Najinteligentniji, najobrazovaniji.Tu je snaga i moc.

ODGOVORITE
Name

Strpljen

22.09.2021 10:12

Posten, covek, realan, odmjeren, nije naivna, nije lakomislen, nije brbljiv, ne mrzi kao osnov, kaje se za grijehe, razumje stvari, zna sve sto mu je potrebno i tako dalje ...