Kraj ere Angele Merkel: Pobjeda socijaldemokrata

Njemačke socijaldemokrate (SPD) tijesno su pobijedili na nedjeljnim nacionalnim izborima, pokazali su prognozirani rezultati, i osvojili "jasan mandat" da vode vladu prvi put od 2005. godine i da okončaju 16 godina vladavine konzervativaca pod vodstvom Angele Merkel.

Svijet 27.09.2021 | 07:15
Kraj ere Angele Merkel: Pobjeda socijaldemokrata

Socijaldemokrati (SPD) iz lijevog centra trenutno osvajaju 26,0 posto glasova, a iza njih s 24,5 posto je Merkelin konzervativni blok CDU/CSU, pokazale su projekcije medijske kuće ZDF, no obje su stranke vjerovale da bi mogle voditi sljedeću vladu.

Budući da niti jedan veliki blok nema većinu, a oboje bi nerado ponovili svoju neugodnu “veliku koaliciju” od posljednje četiri godine, najvjrovatniji ishod je trostrani savez koji vode ili socijaldemokrate ili Merkelini konzervativci.

Dogovor o novoj koaliciji mogao bi potrajati mjesecima, a vjerovatno će uključivati ​​manje Zelene i Liberalne demokrate (FDP).

“Sada vodimo u svim anketama”, rekao kancelarski kandidat SPD-a Olaf Scholz tokom okruglog stola s drugim kandidatima.

“To je ohrabrujuća poruka i jasan mandat kako bismo bili sigurni da ćemo dobiti dobru, pragmatičnu vladu za Njemačku”, dodao je nakon što se ranije obratio  pristalicama SPD -a.

Rast SPD-a najavljuje skretanje ulijevo za Njemačku i pokazuje izvanredan povratak stranke koja je u samo tri mjeseca vratila oko 10 bodova podrške i poboljšala svoj rezultat od 20,5 posto na nacionalnim izborima 2017. godine.

63-godišnji Šolc postao bi četvrti poslijeratni kancelar SPD-a nakon Willyja Brandta, Helmuta Schmidta i Gerharda Schroedera. Ministar je financija u Merkelinom kabinetu i bivši gradonačelnik Hamburga.

Šolcov konzervativni rival Armin Laschet signalizovao je da njegov blok još nije spreman priznati poraz, iako su njegove pristalice bile tiše.

“Kancelara nije uvijek postavila prvoplasirana stranka”, rekao je Laschet (60) na okruglom stolu.

“Želim vladu u kojoj su uključeni svi partneri, gdje su svi vidljivi, a ne onu u kojoj će samo kancelar zasijati”, rekao je u prvom pokušaju pridobivanja manjih stranaka.

Schmidt je vladao krajem 1970-ih i početkom 1980-ih u koaliciji s FDP-om iako su njegovi socijaldemokrate imali manje poslaničkih mjesta od konzervativnog bloka.

(Agencije Foto: Tanjug/AP Photo/Michael Probst)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Drekavac..!!

27.09.2021 05:51

Ko da je naš Rudonja kojim slučajem tamo....nikad ga ne bi skinuli....on bi Nedjeljivu postavio za predsjednika,a on bi bio član predsjedništva EU....

ODGOVORITE
Name

Marko

27.09.2021 06:40

Vladavina 16 godina Angele Merkel pade stranka Angele Merkel. Vrijeme je da U BiH se desi isto. 3 nacionalisticke Kriminalno mafijaske organizacije SDA, HDZ BIH i SNSD vrijeme je da odu da Padnu doata su se nakrali za ovi 20 godina. Izbori u BIH 2022 su presudni za buducnost BIH i njeni gradjana. Necemo mafiju hocemo pravnu slobodnu drzavu. DOSTA JE BILO MILORADA DODIKA, BAKIRA IZETETBEGOVICA I DRAGANA COVICA. SNSD SDA I HDZ BIH VRIEJME JE DA KUPITI PRNJE DOSTA JE BILO UGNJETAVANJA I PLJACKE.

ODGOVORITE
Name

Frank Zappa

27.09.2021 11:09

Desiće se, brže nego što misliš

Name

Narod

27.09.2021 07:47

60000000 glasača i rezultati se znaju odmah, kod nas u opstinama sa manje od 1000 glasaca prebrojavanje traje 3 mjeseca

ODGOVORITE
Name

Ivan

27.09.2021 08:04

E socijal demokrate sad je njemacka otisla u pm

ODGOVORITE
Name

Esnesdeovac

27.09.2021 08:16

Ja se nadam da će naše socijal-demokrate (nezavisne) poslati iskrene čestitke, ipak se radi o istim i bratskim strankama.

ODGOVORITE