"Zeleni" zatražili smjenu kancelara zbog korupcije

Koalicioni partner iz austrijske administracije stranka Zelenih pozvala je danas Narodnu stranku kancelara Sebastijana Kurca da ga zamijeni sa nekim "bez mrlja" nakon što je tužilaštvo saopštilo da je kancelar pod istragom o korupciji.

Region 08.10.2021 | 19:08
"Zeleni" zatražili smjenu kancelara zbog korupcije

Tužilaštvo je početkom sedmice saopštilo da su Kuc i još devet osoba pod istragom zbog sumnje u kršenje povjerenja i podmićivanja, što je dovelo do krize u vladajućoj koaliciji Narodne stranke i Zelenih, koja je preuzela vlast u januaru prošle godine.

Kurc i njegovi bliski saradnici optuženi su da su pokušali da obezbijede njegovo napredovanje u hijerarhiji stranke i vlasti uz pomoć namještenih izbora i naklonjenih medijskih izvještaja, što je finansirano državnim novcem.

Kurc, koji je na čelo Narodne stranke i potom na funkciju kancelara došao 2017. godine, negirao je krivicu i iznio jasan stav da ne namjerava da podnese ostavku.

"Jasno je da neko kao što je on više ne može da vodi administraciju. Narodna stranka ima odgovornost da predloži nekog ko nema mrlja da nastavi da vodi administraciju", rekla je lider poslaničke grupe Zelenih Zigrid Maurer.

Zeleni su pokrenuli razgovore o novonastaloj situaciji sa ostalim partijama, a austrijski predsjednik Aleksander van der Belen održava sastanke sa svim liderima stranaka, prenosi Hayat.ba. Da živi kod nas, Kurc možda ne bi dobio vizu za SAD.

(Agencije  Foto: AFP)

Komentari / 0

Ostavite komentar