Šmit otkrio hoće li koristiti bonska ovlaštenja

Kristijan Šmit, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini je govorio o trenutnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, njegovim ovlaštenjima kao visokog predstavnika te je, između ostalog, rekao da je on u BiH da više bude u pozadini, a da institucije BiH donose odluke.

Bosna i Hercegovina 14.10.2021 | 22:01
Šmit otkrio hoće li koristiti bonska ovlaštenja

Naime, nakon što je Dodik u proteklom periodu u nekoliko navrata ponavljao da želi nezavisnost Republike Srpske te danas potvrdio da će eventualne sankcije prema RS i njemu biti datum te njene samostalnosti. Šmit je na to kazao da na prije svega želi poslati poruku da BiH i njena stabilnost nisu u opasnosti.

– Ukoliko postoje određene stavke u vezi kojih treba razgovarati i imati čak i različite stavove kao što je to uobičajeno u demokratiji onda ćemo to i učiniti. Ja sam zapravo u potrazi za time gdje leže problemi i moram biti otvoren, ono što sam vidio zadnjih dana, posebno danas, zaista se zapitam čemu to služi – kazao je Šmit.

Dalje je istakao da međunarodna zajednica i većina u BiH ne žele odustati od države koja je nastala prije 26 godina iz jednog vrlo gorkog perioda.

– I da se ne odustaje od toga da se u oba entiteta stvore razumni i pravedeni uslovi za život. Ukoliko se neko boji da će doći do osamostaljenja RS, taj entitet ima pravo postojati baš kao i Federacija BiH ne znam otkud te debate da li dolaze od javnosti ili političara. Institucije zapravo trebaju raditi svoj posao i ja se čudim ovim diskusijama koje se vode za državnost.

Ono što nas treba zanimati je zašto tako veliki broj mladih odlazi. Kada govorimo o tome ko treba djelovati to su odgovorni u zemlji i ne možete očekivati samo da ja djelujem. Istovremeno ne možete željeti biti nezavisni, a ne donositi odluke. Tako da zaista pozivam na donošenje i poštivanje odluka institucija BiH – dodao je.

Upitan je i da li će koristiti svoje bonska ovlaštenja pa i kada su u pitanju sankcije prema određenim zvaničnicima.

– Takva ovlaštenja najbolje da ostanu u ladici i da se ne koriste. Ali su u ladici. Kada je riječ o Dodikovim najavama, u tom slučaju najprije trebaju reagovati institucije BiH i donosioci odluka. I u ovom trenutku ne vidim nikakvu pravnu osnovu zašto i kako bi ove predodžbe i izjave koje se trenutno daju mogle postati stvarnost. Isto tako te odluke, ako govorimo o nekakvom prijenosu su odluke koje svi moraju donijeti zajednički, dakle, zajedničko rješenje – naglasio je Šmit.

Istakao je da ukoliko se želi novi Ustav da to mora proći Parlament BiH poštujući postojeća pravila.

– To onda nije zadatak visokog predstavnika već parlamentarnih tijela. Mislim da je stav i mene i Vijeća za provedbu mira da bonske ovlasti ostanu u ladici. Iz poštovanja prema građanima BiH želimo vidjeti da se ovdje donose vlastite odluke, a to je, između ostalog i priprema za pristupanje EU – naveo je.

Danas je Dodik rekao da EU neće donijeti sankcije, ali da je moguće da to učini Njemačka.

– Ne znam kako da to kažem na bosanskom jeziku, ali to je takva glupost. Spreman sam za diskusiju, međutim, takvim fantazijama nema mjesta. Trebamo razgovarati o konkretnim temama i tu su svi povezani i ja ću na tome insistirati u svom mandatu prema Dejtonu koji predviđa da više budem u pozadini, a to je da više budem u pozadini, a da građani sve više donose odluke samostalno i takve zvučne izjave možda dobro zvuče, ali nisu zamjena za politiku. Isto tako suverenitet i teritorijalni integritet zemlje nije upitan i on neće biti doveden u pitanje – naglasio je Šmit.

(N1 Foto:N1)

Komentari / 24

Ostavite komentar
Name

re

14.10.2021 20:20

Incko nije koristio, i vladajuća banda ode predaleko korupcijom od naroda nesretnog u BiH.

ODGOVORITE
Name

Re

14.10.2021 21:58

E bas tako.. bude li u ladici i ovo malo omladine ce otici a onda se mozemo je ..

Name

Re saka

15.10.2021 06:37

Koji narod? Uz burlu?Dečko pogrješio si terapiju jutros....

Name

075

15.10.2021 07:04

Novi "visoki" što bi rekli "tresla se brda a rodio se miš"!

Name

Miki

14.10.2021 20:30

Mile je dobar izbor napravio u kost sa Njemackom, Velikom Britanijom i Amerikom. Vrlo mudro.

ODGOVORITE
Name

Saka

14.10.2021 21:01

Bravo Mile. Ne smiju ti ništa. Narod je uz tebe. Ne mogu na narod

Name

cirkus

14.10.2021 20:38

Kako ce koristiti bonska ovlascenja kad ga UN nisu postavile na tu Funkciju ???

ODGOVORITE
Name

Pozadinac

14.10.2021 21:17

Nošta ni od tebe Šmit nama je problem korupcija i kriminal i tebi to paše, onda bolje da te nema ... ..

ODGOVORITE
Name

Prijedorcanin M.

15.10.2021 15:39

E moj pozadinac vidis li da mu je plan da zabije kajlu od pozada.Sprema on nesto to je ocigledno.Nece on dozvoliti da se ne desi nista a nista se ne desi kad krava skoci na kravu samo sto ona gornja vidi dalje.

Name

MENAGER

14.10.2021 21:47

Dodikovo ponasanje u opste nije naivno niti je za podcjeniti Kako god zavrsi ova njegova igranka on ce imati koristi Ovakvo njegovo ponasanje je uslov da bi on mogao poslije bjezanije sa ovih prostora da uziva u novcima koje je iznio odavde Ovakvo njegovo ponasanje moze da mu koliko toliko popravi rejting za izbore 2022 (a inace zna da ih gubi sigurno) I ovakvo njegovo ponasanje a za njega najbolje moze da dovede do njegovog skidanja sa funkcije i protjerivanja iz politike od strane EU i tada on kao nepobjedjen i zrtva odlazi uzivati u ranije pomenutim novcima i ostaje mu mogucnost da se kroz koju godinu vrati u velikom stilu

ODGOVORITE
Name

Dolce

14.10.2021 21:52

Ne znam brate zasto vam ovo treba, zivim u federaciji blizu Doboja, imam dole prijatelja cesto odem, dodju mi na rostilj takodjer...i sada bi neko da stavlja granicu izmedju nas, ili da nas natjera da ratujemo. Izvinite ali ja to ne mogu da zamislim, da zamislim neku granicu kod Doboja fizicki nemoguce, kako ove glavonje ne shvate vise da je narod krenuo naprijed i ostavio sve iz devedesetih iza sebe. Putujte po drzavi, druzite se, upoznajte ljude i vidjet cete da ovo niko normalan ne zeli, niti Srbi da se odcjepi RS, niti Bosnjaci da ratuju za zemlju opet.

ODGOVORITE
Name

Ako

14.10.2021 22:30

Ne znas šmite kako se to kaze na bosanskom, ti probaj na srpskom mnogo ti je priblizniji istoriji tvoje zemlje nego ovaj koji je star koju godinu. I na kraju krajeva ne mozes bosanski jezik identifikovati sa prostorom bih i njenim narodima jer to nije sigurno kao sto bi trebao biti njemacki za njemacku, francuski za francusku itd... Zato obrati paznju sta govoris ako se vec zalazes za bih.

ODGOVORITE
Name

Naivan92

14.10.2021 22:47

Moj jarane i mi smo to mislili 92 pa nam granica Srbije dođe do Tešnja. Nemojte biti naivni!

Name

Re

15.10.2021 07:12

Glup si.

Name

Re

15.10.2021 08:50

Imas Google pa ukucas bosanski jezik.Izađe ti prvi primjeri i spominjanje istog. Malo edukacije nije na odmet. Nema na cemu.

Name

000

15.10.2021 04:27

Pa zasto ti onda sluzis ovdje, iz te pozadine dobru platu primas.

ODGOVORITE
Name

Haha

15.10.2021 04:27

Samo krenite Dodikovci..jedva vas čekamo. Pa kom opanci- kom obojci..

ODGOVORITE
Name

Alukard

15.10.2021 04:57

Narod te moli da zabraniš rad domaćim političarima i u Republici Srpskoj i u Federaciji BiH. Bićemo ti vječito zahvalni

ODGOVORITE
Name

Zvornik

15.10.2021 06:06

Da nisu tu vec 20 godina i da nemamo vec dovoljno iskustva sa njihovim radom tj. neradom covjek ne bi mogao dati ni jednu primjedbu na njegov nacin razmisljanja. Medjutim mislim da je njihov nerad i doprineo ovakvoj situaciji u drzavi. Mislim da bi trebali nametnuti izmjene Izbornog zakona prije svega u tehnickom smislutj da sprijece ogromne izborne kradje. To bi dovelo do toga da dobijemo legitimne predstavnike sva tri naroda a da onda pokusamo urediti nase medjusobne odnosetj. bar da pokusamo naci bar minimum zajednickih interesa i da konacno pokusamo da se pomjerimo bar malo iz ovog blata.

ODGOVORITE
Name

Dragan

15.10.2021 06:58

Dakle ......a, nema ni od tebe nikakve vajde...a najvaio kako dolazi da zavede red, ovo ono...

ODGOVORITE
Name

Dijagnoza

15.10.2021 08:07

Taj Dodik je veoma vješt manipulator. On napravi krizu za jedan dan pa onda spašava narod od toga sve dok ne smisli novu manipulaciju. Njegovi sledbenici, sektaši, kojih ima poprilično su svi uz njega , sa narodnim novcem dokupe koliko im treba da dobiju izbore i lagano se ljuljaju u foteljama do kojih ih odvezu u crnim limuzinama ako nemaju obaveza u privatnom biznisu. Ovo se zove "crna rupa".

ODGOVORITE
Name

Mile - Lova je moja

15.10.2021 13:01

Mile je pametan, vidi da mu se bliži kraj sad osigurava sebe i familiju da nebude tužen i da izbjegne zatvor. Milione već iznosi i ukopava oko kuće u Srbiji sprema se bijeg. Sto vise skroviti da ga smaknu. To jedini može dobiti ako ga Smith skine nema vlasti nema zatvora nema brige lova je moja a narod glup. Švercer zna kako sakriti i izsvercovati 1marku umnožiti i dobit milijardu. Sto prije da se obezbjedi tim za praćenje i nadgledanje ove familije, da se barem pola milijarde povrati namazao ili zaustavi izvoz u Srbiju i Rusiju. Ja od sutra idem nadgledati gdje ih krije možda i sam iskopam koji milion. Imali ko da se pridruži velika je dodik familija?

ODGOVORITE
Name

Tvrtko

15.10.2021 19:31

Incko je makar bio zabrinut, pa cak i donosio neke zakone a ovog boli cosak za sve, vazno je da lova padne na racun...

ODGOVORITE
Name

Моника

17.10.2021 10:40

Која иронија: зашто одлазе из БиХ, знамо сви. Због безобразне политике његове земље. Примају наше неписмене жене да им чувају бабе. Без марке улагања узимају докторе и програмере, медицинске сестре.

ODGOVORITE