Direktor Predstavništva PKS u Jerusalimu: Davidov grad je drag srpskom narodu

Predstavništvo Privredne komore Srbije, ukupno sedmo u svetu, počelo je u avgustu sa radom u Jerusalimu, a direktor Predstavništva Aleksandar Nikolić rekao je u intervjuu za izraelski list "Džeruzalem post" da je veliki broj istraživanja i drugih javnih aktivnosti tokom poslednjih decenija stvorio u Srbiji visok nivo svesti o posebnim vezama sa jevrejskim narodom i Izraelom.

Svijet 15.10.2021 | 20:47
Direktor Predstavništva PKS u Jerusalimu: Davidov grad je drag srpskom narodu

Direktor predstavništva Privredne komore Srbije u Jerusalimu, koje je počelo sa radom u avgustu, i počasni konzul u Izraelu Aleksandar Nikolić rekao je za Džeruzalem post da je veliko zadovoljstvo videti da je Srbija zvanično prisutna u Jerusalimu.

"Davidov grad je drag i važan srpskom narodu još od doba Svetog Save i kralja Milutina. Duhovno osvešćen poslednjih decenija, srpski narod vidi Jerusalim kao jedno od najintimnijih mesta povezanih sa svojim identitetom. Otvaranje predstavništva u Jerusalimu je još jedan čin koji naglašava tradicionalni prijateljski odnos Srbije prema jevrejskom narodu", rekao je Nikolić.

Podesetio je na događaje koji su kroz istoriju povezali srpski i jevrejski narod - zvaničnu podršku Srbije Balforovoj deklaraciji 1917. godine, kao i zajedničko stradanje i borbu tokom Drugog svetskog rata.

"Veliki broj istraživanja i drugih javnih aktivnosti tokom poslednjih decenija stvorio je u Srbiji visok nivo svesti o posebnim vezama sa jevrejskim narodom i Izraelom. Prečesto su u Srbiji neprijatno iznenađeni postupcima i nedostatkom izraelske svesti o posebnim trenucima u našoj zajedničkoj istoriji. Ipak, veoma je ohrabrujuće što su se posljednjih godina zvanične institucije uključile u doprinos boljem razumevanju", naglasio je Nikolić.

Istakao je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao potomak porodice koja je pretrpela teške zločine ustaškog režima tokom Drugog svetskog rata, ima razumevanja za još uvek otvorene rane jevrejskog naroda.

"Zaista, videli smo prethodnih godina da je Srbija usvojila Zakon o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika, kao i zakon koji se odnosi na osnivanje Memorijalnog centra na Starom sajmištu. Srbija je prihvatila i definiciju antisemitizma Međunarodne alijanse za sećanje na holokaust, a zastava sa Davidovom zvezdom podignuta je na zgradi Predsedništva u Beogradu na Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta", naveo je Nikolić.

Beograd popularno odredište izraelskih turista, Srbi se iznenade u Izraelu
Aleksandar Nikolić kaže da je glavni cilj Predstavništva Privredne komore jačanje veza Srbije i Izraela u različitim oblastima kao što su IT, inovacije i visoka tehnologija.

"Sa svojim jeftinim, ali dobro obrazovanim kadrom na tržištu rada, Srbija već neko vreme radi na stvaranju uslova da posluži kao atraktivan partner u sferi visoke tehnologije. Izrael je odavno prepoznat kao start-ap država, a mnoge izraelske kompanije već su igrale značajnu ulogu u srpskom IT sektoru", objasnio je Nikolić.

Ističe da je druga uloga otvorenog Predstavništva da analizira i pomogne u prevazilaženju prepreka koje mogu nastati u trgovinskoj razmeni, kao i da proširi asortiman srpskih proizvoda dostupnih na izraelskom tržištu.

Nikolić kaže da osnovu trgovinske razmene između Srbije i Izraela čine mehaničke i hemijske komponente, proizvodi od gume, polietilenske, polipropilenske i pe-ve-ce komponente, hrana za kućne ljubimce, cigarete, nameštaj i zamrznuto voće.

"Sa druge strane, najivažnije izraelske investicije u Srbiji koncentrisane su u oblasti obnovljive energije i saobraćajne infrastrukture zajedno sa nekretninama", rekao je Nikolić, uz napomenu da sve više izraelskih IT kompanija angažuje frilensere u Srbiji.

Ističe i da je Beograd poslednjih godina postao veoma popularno odredište izraelskih turista jer nudi atraktivne cene za odlične hotele, dobre restorane i zabavan noćni život.

"Sa druge strane, srpski turisti u Izraelu su pretežno hodočasnici u Svetu zemlju, poslovni ljudi ili učesnici različitih kulturnih ili sportskih događaja. Iako su Srbi svesni važnog verskog i istorijskog nasleđa u Izraelu, mnogi su zaista prijatno iznenađeni kada saznaju za Memorijalne šume kralja Petra i kralja Aleksandra u Izraelu", rekao je Nikolić.

(RTS Foto: RTS/Arhiv)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Milojko

17.10.2021 10:59

Nama bi bilo puno draze da "nasi visenacionalni banditi" sidju Narodu sa grbace. Sta imamo mi od toga da li nam je Davidov-Grad drag ili nije ?

ODGOVORITE