Zatvara li Putin Evropi ciljano plinski ventil?

Gazpromu se predbacuje manipulacija dostavama gasa Evropi kako bi što prije izborio puštanje gasovoda Sjeverni tok II u promet. No Moskva slijedi i jedan drugi cilj.

Svijet 16.10.2021 | 10:27
Zatvara li Putin Evropi ciljano plinski ventil?

Prvo je sve skupa zvučalo kao reklamna kampanja: „Oni u Evropi koji su na vrijeme razumjeli da je s nama najbolje sklapati dugoročne ugovore, sada trljaju ruke i slave", rekao je prije nekoliko dana ruski predsjednik Vladimir Putin.

Na jeku iz Gazproma nije trebalo dugo čekati. „Oni koji su s nama sklopili dugoročne ugovore, sada uživaju niže cijene", rekla je potpredsjednica uprave Gazproma Elene Burmistrova, odgovorna za izvoz.

Moskva vrbuje za dugoročne ugovore

Već sedmicama Moskva šalje ovakve nedvosmislene poruke: sklopite dugoročne ugovore i nećete brinuti oko isporuka i cijena. I sve to u pozadini dosad nezapamćenog rasta cijena na energetskom tržištu. Cijena plina na njemačkom tržištu dosegla je deset puta veći nivo od prosječne cijene u prošloj godini.

Mnogi stručnjaci i političari vjeruju kako je Gazprom stvorio umjetnu nestašicu plina u Europi kako bi izvršio pritisak na što prije puštanje u pogon gasovodaa Sjeverni tok II, i to oba traka. Za to su potrebne dozvole koje bi dopustile neke iizmjene kada je u pitanju EU zakonodavstvo. Za to još jednom se založio i predsjednik Putin. 

No u međuvremenu se stvorio utisak da Moskva slijedi i drugi cilj za koji vrbuju visokorangirani predstavnici ruskog gospodarstva i politike: sklapanje dugoročnih ugovora s fiksnim cijenama koje odredi Gazprom. No to bi značilo napuštanje sustava slobodne trgovine plinom.

I tu je Putin bio nedvosmislen početkom kada je cijena 1.000 kubika plina porasla na 650 eura. „To su bili pametnjakovići iz bivše EU komisije koji su se založili za to da se cijena plina formira na slobodnom tržištu", rekao je Putin koji ni ne skriva svoj uticaj na politiku Gazproma.

Istu kritiku Kremlj je ponovio i mjesec dana kasnije kada je cijena plina već dosegla granicu od 2.000 dolara. Stav šefa iz Moskve nedavno je u razgovoru za Financial Times ponovio i veleposlanik Rusije u Europskoj uniji Vladimir Čičov koji je optužio Brisel da je svojim insistiranjem na slobodnom tržištu i tzv. spot market sustavu, tj. tržištu trenutačnih isporuka, ugrozio stabilnost cijena koje jamče dugotrajni ugovori.

Zašto je tržište trenutnih isporuka doživjelo kolaps?

No postavlja se pitanje zašto je tržište trenutnih isporuka godinama funkcionisalo besprijekorno a ove je sezone doživjelo kolaps. Uzroka je nekoliko: prazni rezervoari plina u Evropi nakon oštre zime, davanje prednosti azijskom tržištu kad je u pitanju ukapljeni zemni plin, veće potrošnja plina za proizvodnju struje zbog slabijeg vjetra što je smanjilo proizvodnju preko vjetroelektrana te napokon dugotrajni remont glavnog norveškog plinovoda. 

No zašto Gazprom, koji isporučuje 40 posto plina u Evropu, nije opravdao svoju ulogu vodećeg dobavljača i pojačanjem isporuka uticao na stabilnije cijene i uz to još dodatno zaradio? 

(DW)

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

Samo korona nas

16.10.2021 08:43

Naucila(pozivanje na slobodno trziste) da je Putin u pravu,da sve druge primjere i posledice ne nabrajam, kakve su to osmisljeno stetne strategerije po mnoge.....

ODGOVORITE
Name

Putinovo vrijeme

16.10.2021 09:31

Mnogi mora da prihvate realnost . Gazda se mora postovati .

Name

Zoran

16.10.2021 08:46

E pa jbg nemoze I jare i pare. Uvijek je prodavac odredjivo cijenu I uslove a ne kupac. Ko ne želi biti duže vezan ugovorom neka placa više ili neka kupuje od Amera po još većoj cijeni ili neka drhti zimus. Bravo Putine što si pokazao da si ti gazda u svojoj kući.

ODGOVORITE
Name

blbl

16.10.2021 13:46

Ti pojma nemas. Prodavac odredjuje cijenu po trenutnoj potraznji a ne koliko hoce i kada hoce.

Name

Kad krmci zanijeme

16.10.2021 09:09

Mislim da cecenija treba biti nezavisna drzava, a ovaj mongol, moze slobodno da napasa ruse po mongoliji ili negdje dalje, pluton ili neki slican planetoid.

ODGOVORITE
Name

Realista

16.10.2021 14:19

O čemu ti jadn bio?

Name

Onda Ništa

16.10.2021 09:18

Smrzavajte se i plaćajte skuplje.

ODGOVORITE
Name

Rusija grca u dugivima

16.10.2021 10:32

...sankcije su skoro gotalno devastirale privredu, samo što se to negira kod Rusa i farba!

ODGOVORITE
Name

Zapad grca u dogovima

16.10.2021 12:36

Sva privreda do duse, tu stanjcanje ne pomaze kada nemaju koga pljakati....

Name

MENAGER

16.10.2021 10:51

Crvena armija je krenula U narednom periodu sve i jedan rat (bez oruzanih sukoba jer se sada ratuje drugacije mozda negdje manji oruzani incident) ce dobiti Rusija Valja vratiti sve sto je bilo pod njihovom kontrolom poslije Drugog svjetskog rata

ODGOVORITE
Name

NOVEMBARSKO JUTRO

16.10.2021 16:53

KOLIKO STE VI NARODE GLUPI KOJI OVO KOMENTSRISETE.PA CEH PLACA NAROD KOJI KUPUJE GAS,POLITICARI NECE OSJETITI NI CIJENE NI NESTASICU.PA NASEG PRESJEDAVAJUCEG KAD SU PITALI ZASTO JE ULJE POSKUPILO ON JE REKAO DA NEZNA POSTO JE ULJE.ZASTO BI ZNAO KAD NJIMA IZ VKASTI OSOBLJE IZ RESTORANA NARODNE SKUOSTINE SOREMA HRSNU I ZA KRSNU SLAVU.BRIGA IH KAKO CE JEDAN RADNIK PROSLAVITI SVOJU SLAVU.SVJETSKO ZLO CE TRAJSTI SVE DOTLE DOK SE OBICNI LJUDI NE SOLIDARISU I OSUDE SVOJE KORUMPIRANE POLITICARE ,KOJI SE IGRAJU LJUDSKIM ZIVOTIMA,NEMA VEZE KOME ORIPADAJU I SA KOJE SU PLANETE.

Name

MENAGER

17.10.2021 11:35

Netko komentarise onako kako bi on volio da bude a neko komentarise onako kako on misli da ce biti sto ne znaci da bi on to volio i da navija za to

Name

BanjaLukaCevap

16.10.2021 10:52

Ucijenjivanje Rusije plinom će dovesti do bržeg razvoja projekta Natrijum u Evropi nakon USA. Projekat Natrijum sastoji se od 345 megavata jakog reaktora koji se hladi sodom i može da proizvede maksimalno do 500 megavata električne energije. Procenjeno je da bi njena izgradnja koštala oko milijardu dolara.

ODGOVORITE
Name

Realista

16.10.2021 14:21

Nemoj mi samo te eksperimentalne tehnogije. Dok se to uvede pola Evrope će se zalediti.

Name

40 Britanskih obaveštajaca...

16.10.2021 14:56

I treba da zavrne ventil, pošto je "evropa" Američka prostitutka, neka im Ameri isporučuju!

ODGOVORITE
Name

Prnjavor

16.10.2021 16:19

Putin od toga jedino živi..nije lud da si ugrožava egzistenciju.Ili znate nešto što rusi proizvode?ne?nisam ni mislio..

ODGOVORITE
Name

Ne

16.10.2021 18:23

Nego oni koji zbog svoje ogranicenosti neograniceno vjeruju da su prepametni.....

ODGOVORITE