Turisti iz Holandije poslali poruku: Stidite se!

Predivno jezero, ružno đubre. Stidite se! Poštujte prirodu, održavajte je čistom, poruka je od koje treba da se stide mnogi jer je ovu sramotu očitila porodica iz Holondije, sa sve malom djecom, a onda na tu hrpu smeća ostavila ovu poruku.

Srbija 25.10.2021 | 15:31
Turisti iz Holandije poslali poruku: Stidite se!

Da je, na žalost, razbacivanje najrazličitijih vrsta otpada na obale rijeka i jezera u Srbiji “opšte mjesto”, poznato je. Da putnike iz inostranstva kroz Srbiju takvi prizori šokiraju, takođe se zna, ali zbog ove poruke koju je ostavila jedna porodica treba da je mnogo sramota.

Nekima od tih stranaca, makar bili u prolazu kroz Srbiju, nije teško da se zadrže i đubre prikupe i odlože. Umjesto nas, a na našu bruku.

Upravo takva priča stiže iz okoline Vranja, sa obale Aleksandrovačkog jezera, a objavljena je na Fejsbuk grupi “Pokret za uređenje Aleksandrovačkog jezera”, koju su osnovali Vranjanci zabrinuti za sudbinu jednog od svojih nekadašnjih omiljenih izletišta. Čije je obala, u međuvremenu, nebrigom neodgovornih pojedinaca i nečinjenjem lokalnih vlasti, bukvalno postala divlja deponija zatrpana gomilama najrazličitijeg otpada!

Onda se, srećom po prirodu, a na bruku svih onih koji đubre bacaju ili od njega pogled sklanjaju, kako svjedoči priča u slikama objavljena na FB stranici “Pokret za uređenje Aleksandrovačkog jezera”, na proputovanju kroz vranjanski kraj pojavila jedna porodica iz Holandije.

– Ljudi koji su došli čak iz Holandije sa malom djecom da odmore u kamp vozilu na Aleksandrovačkom jezeru, sklanjaju smeće sa obale i čiste jezero. Vjerovatno su pored informacija o jezeru, kojih nema nigdje, očekivali priključak na struju i vodu za svoje vozilo, a naišli su na blato i đubre. Ružna strana, kućno nevaspitanje i prostakluk okolnih Vranjanaca. “Nit’ ljepše prirode, nit’ bahatije uprave i nevaspitanijih ljudi” – stoji u objavi “Pokreta za uređenje Aleksandrovačkog jezera”.

Posjetioci Aleksandrovačkog jezera iz Holandije, s druge strane, nisu gubili vrijeme i nakon što su svoje kamp vozilo parkirali, zatečene gomile otpada prikupili su u džakove. Uz džakove, onima koji bi trebali da brinu o jezeru i njegovoj prirodi, ostavili su napisane i dvije jasne poruke: “Divno jezero, ružno đubre. Stidite se!” i “Poštujte prirodu, održavajte je čistom”.

Foto: Privatna arhiva, ustupljene fotografije

Aleksandrovačko jezero je vještačka akumulacija koja se nalazi na 7-8 kilometara jugozapadno od Vranja. Dugo je 500 metara, najveća širina mu je 250 metara, a prosječna dubina je oko 2,5 metra.

Napravljeno je 1964. godine za potrebe navodnjavanja po sistemu „kap po kap“ poljoprivrednog kombinata „Poljoprodukt“, koji se prvobitno starao o jezeru.

Jezero je nekada bilo omiljeno izletište Vranjanaca. Potom je dugo vremena bilo zapušteno, a kako se pojedini žitelji ovog područja odnose prema njemu i njegovoj prirodi najbolje svjedoče fotografije gomila razbacanog đubreta, prije nego što ih je u neplaniranoj “radnoj akciji” pokupila porodica holandskih turista.

Grupa “Pokret za uređenje Aleksandrovačkog jezera” na svojoj FB stranici objašnjava da njihovo osnivanje predstavlja jednu od mjera koje lokalno stanovništvo u reonu Aleksandrovačkog jezera preduzima da bi ubrzalo vlast Grada Vranja da nakon decenijske nezainteresovanosti za potencijale Aleksandrovačkog jezera i razvoj izletničkog turizma, da obezbijedi građanima mjesto za odmor i rekreaciju.

– Cilj grupe je praćenje radova na uređenju-sanaciji, kao i kontrola gradskog vijeća u poštovanju obećanja datih građanima i utrošku finansijskih sredstava i pokretanje dijaloga sa građanima. U fokusu bi trebalo biti i podizanje ekološke svijesti građana da ne ostavljaju otpad za sobom jer time neće ubrzati sređivanje priobalja, već naprotiv doprinijeti da budemo zatrpani još većim đubretom jer komunalno preduzeće otpad odnosi jednom godišnje – kažu u “Pokretu za uređenje Aleksandrovačkog jezera”, piše Blic

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Muca

25.10.2021 14:35

Tako je isto prljavo na jezerima Sljunkare-Karanovac kod Banjaluke.Nas patriotizam u pravom smislu se vidi u odnosu sa prirodom.

ODGOVORITE
Name

Takvi smo

25.10.2021 16:00

Tako je u kompletnoj BiH i gdje god kreneš po čitavom Balkanu.To je već davno nazvano balkanski primitivizam

Name

Stid me

25.10.2021 14:48

Mi smeće a oni osiromašeni uranijum. Mi smeće po svojoj zemlji, oni osiromašeni uranijum po tuđoj zemlji. Ko tu treba da se stidi?? Pa mi, jer ih ne treba ni pustiti da uđu u Srbiju i RS.

ODGOVORITE
Name

Tako je stid me

25.10.2021 15:33

Kome se ne svidja,ne mora da gleda.

Name

Мрки

25.10.2021 17:05

Па ако су нас они загађивали, не морамо сами себе.

Name

Re

25.10.2021 20:24

Brkas nesto

Name

Jaffa

25.10.2021 14:57

To je naša (ne)kultura, naš mentalitet.

ODGOVORITE
Name

Pa da

25.10.2021 15:45

Ovo smeće što su oni skupili neće ga niko odnijeti! Šta mislite?

ODGOVORITE
Name

Zlatne kashike

25.10.2021 16:26

Ne moze Djokovic sve sam.

ODGOVORITE
Name

Tatar

25.10.2021 18:04

Kada se mi svi pojedinačno očistimo neljudskih osobina i životinjskih poriva tada će i naša okolina biti blistava čista i za primjer drugima

Name

nuto

25.10.2021 17:11

Nema smeća dok ne dođe dijaspora.

ODGOVORITE
Name

Kaki

25.10.2021 20:25

Jos malo

Name

BOB ROCK

25.10.2021 18:46

Mi smo patriote ničeg se ne stidimo

ODGOVORITE
Name

Бојан

26.10.2021 19:14

Е живим у Холандији и они нашли неком да соле памет а њихови канали пуни смећа до те мере да постоји хоби где магнетом извлаче старе бицикле, колица за самопослугу итд.Прошле године су у Ротердаму изукли не активирану кашикару коју неко фркнуо бежећи од претреса.Дакле ови самозвани зелени Србије нека неко време живе у Холандији па онда прихватају критике странаца.

ODGOVORITE