Preminuo novinar i publicista dr Milorad Đoković

Novinar, publicista i teoretičar ruskog anarhizma dr Milorad Đoković (1953 – 2021) preminuo je u Lazarevcu poslije kraće bolesti.

Srbija 25.10.2021 | 18:41
Preminuo novinar i publicista dr Milorad Đoković

Đoković je sarađivao sa više od 40 glasila, gdje je objavio oko 8.000 tekstova, među kojima su „Politika“, „Politika-Ekspres“, TANJUG, „Borba“, „Dnevni telegraf“, „Večernje novosti“, „Revija 92“, „Novosti 8“, „Svet“, „DEM“, „Blic“, „Svedok“, „Glas javnosti“, „Danas“, „Status“, „Nedeljnik“, „Ekspres“.

U Rudarskom basenu „Kolubara“ radio je kao novinar od 1976. do 2014. godine, a bio je i rukovodilac Odjeljenja za informisanje i glavni i odgovorni urednik lista „Kolubara“ u tri navrata.

Dobitnik je brojnih nagrada od koje su najvažnije Nagrada i povelja „27. juni“ Veća saveza sindikata Srbije sa seriju reportaža u dnevnim listovima, „Borbina“ nagrada „August Cesares“ za reportažu „Sudbina referenta za šifre“, godišnja nagrada Tanjuga za najboljeg dopisnika u Srbiji, diploma „Zlatna Nika“ za reportažu na Internacionalnom festivalu reportaže i medija „INTERFER“, nagrada Udruženja novinara Srbije „Svetozar Marković“ za pisanje u različitim medijima i prva nagrada UNS „Pera Todorović“ za najbolji feljton objavljen u „Politici“ o Petru Kočiću.

Pored novinarstva, bavio se naukom. Važi za jednog od najboljih poznavalaca političke teorije ruskog anarhizma na ovim prostorima na čijoj je temi i doktorirao na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu.

Napisao je više knjiga – „Kosmetski dosije“, „Srpski rulet – anatomija političkih obračuna u Srbiji“, „Kostur sa Vida – ostrva smrti“, „Novinske priče“, „Srpska golgota 1914-1916“, „Ruski anarhizam – ideal koji izmiče“, „Anarhizam – od Bakunjinove ideje do pada sovjetske države“, „Tragika Petra Kočića“, „Smrt devet avijatičara“.

Predavao je na osnovnim studijama Poslovnog fakulteta Univerziteta „Singidunum“ za predmete Sociologija i Metodologija društvenih nauka i bio mentor na master studijama. Sarađivao je sa Institutom za strateške studije Fakulteta za diplomatiju i bezbjednost.

Đoković je bio član Udruženja novinara Srbije, Međunarodne federacije novinara i Glavnog odbora Evropskog pokreta u Srbiji.

Sahrana će se obaviti u srijedu, 27. oktobra u 14 časova na groblju u Lazarevcu.

(Blic)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Jbg

25.10.2021 20:22

...nije imao sreće...

ODGOVORITE