Penzioneri BiH primaju najniže penzije u regionu

Najniže penzije u regionu su u Bosni i Hercegovini. Na kraju radnog vijeka penzionere u BiH sljeduje crkavica od koje jedva mogu preživjeti. Bez pomoći rodbine iz dijaspore, kažu, teško bi uspjeli.

Republika Srpska 25.10.2021 | 20:07
Penzioneri BiH primaju najniže penzije u regionu

“Ja sam zadovoljan, samo da bude mir”, kaže penzioner iz Bijeljine.

Upravo je ovo rečenica koja se mota u glavama mnogih građana BiH. Mota se zahvaljujući vlastima koji umjesto da vode računa o životnom standardu svojih građana, iznova pale varnice i zaoštravaju ratoriku. Sama pomisao na rat unosi zebnju, od koje čovjek zaboravi kako živi., a živi teško.

“Ko nas pita, dobiješ 200 maraka i razvuci dokle ima. Ako nema inostrane penzije ne može se razvući to”, kaže jedna penzionerka.

I dok je politička situacija došla do usijanja, dok su nam nametnute teme od koji se ne hrane gladna usta, BiH nastavlja da zauzima neslavne pozicije. Tako je i po visini prosječne penzije na zečelju u regionu.

U Hrvatskoj je prosječna penzija 373 evra. Nakon Hrvatske, slijedi Crna Gora u kojoj penzioneri mjesečno u prosjeku primaju oko 293 evra.  U Sjevernoj Makedoniji prosječna penzija je 255 evra. U Srbiji 250 evra.
Na začelju je Bosna i Hercegovina u kojoj penzioneri u prosjeku mjesečno primaju oko 215 evra.

I svaku tu marku valja dobro isplanirati, ali ni sto planova nije dovoljno za pristojan život.

“Ćuti I trpi i opet narod je dobar, ne buni se, trpi jadan, ali opet 90 posto naroda mi stari imamo nekoga tamo, pa kad ti pošalje recimo 50 dolara, maraka dobro ti dođe”, kaže penzioner.

I opet ništa nama bez dijaspore. A od dijaspore korist ima i država.

“Oduvijek su i u bivšoj Jugoslaviji to bila značajna sredstva u budžetu države, doznake iz inostranstva, tako da je to i dan danas. Međutim, žalosno je da nam mladi odlaze, jer sa odlaskom mladih naš penzioni
sistem ovakav kakav je i sada teško održiv, u budućnosti će biti zaista potpuno neodrživ i neku reformu će morati da doživi”, kaže ekonomista Mirjana Orašanin.

Trenutni sistem međugeneracijske solidarnosti postaje neodrživ, kaže Orašanin, jer da bi jedan takav sistem bio efikasan potrebno je da imamo tri zaposlena radnika na jednog penzionera.

“A kod nas u RS kako čujemo to je 1 na 1, dakle jedan zaposleni radnik koji uplaćuje doprinose na jednog penzionera ili negdje kažu 1,8 dakle manje od 2. A penzionera imamo oko 250 hiljada. Znači najmanje 750 hiljada zaposlenih ljudi bismo trebali imati u RS da bi naš penzioni sistem bio efikasan”, kaže Orašanin.

Dok se vlast hvali da se povećava broj zaposlenih, stvarnost demantuje iskrivljenu statistiku čiji cilj je samo zamazivanje očiju narodu.

(BN)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Marko mitrić

25.10.2021 19:06

Puno im je i to nek se žale drugu Titu za koga su radili Pa zato se zove crkavica jer od te penzije treba da crknu

ODGOVORITE
Name

???

25.10.2021 19:32

Zmas li ti od kada nema druga Tita? Proslo je 30 godina, na zalost te generacije koje su radile za Tita su gotovo sasvim nestale. Danasnji penzioneri su uglavnom zaradjivali penziju kod "privatnika", zato tako "dobro" zive... nasi "privrednici" ne mogu platiti postene plate i utoliti svoju nezasitu glad, pa su primanja mizerna a penzije jos mizernije. Da je nama sada vrijeme druga Tita, taj standard zivota je bio mnogo bolji nego danas.

Name

Papilon

25.10.2021 20:07

42 gidine od a Smrti Tita, eto bas je on kriv

Name

Ministar

25.10.2021 20:47

Sve sto imamo danas jeste posledica onoga sto smo radili zadnjih 100 godina. Nista ne nastaje i nista ne nestaje preko noci. Tito jeste nasa greska. Ko zeli da vidi vidjece. Nema komunisticke zemlje sa dobrim standardom.

Name

@Ministar

26.10.2021 13:07

Jel' ti to ozbiljno tvrdis da smo u SFRJ imali losiji standard nego danas? Malo prouci istoriju, a mogao bi se i osvrnuti na sadasnjost. U Jugi prije socijalizma 90% stanovnistva su bili seljaci koji su se gusili u dugovima; puteva i pruga nigdje nije bilo, a skole i bolnice bile su misaone imenice za 90% ljudi. Sve sto imamo a sto zaista sluzi gradjanima napravljeno je za vrijeme Tita: toliko infrastrukture, svako selo je imalo ambulantu i skolu, desetine univerziteta, o industriji da i ne govorim... ako je to greska, onda ok. Imas pravo da mislis da gradjani ove zemlje danas zive bolje, iako te to cini neopisivom budalom. P.S. Jugoslavija nije bila komunisticki uredjena, vec je to bila na principima samoupravnog socijalizma, sto su dvije veoma razlicite stvari.

Name

miloš

25.10.2021 19:21

Puno i je i to Ima ih toliko da se opredjela za jednu stranku ta bi imala dvotrčinsku večinu u parlamentu nebitno FBIH ILI RS al oni za poglavicama I kad dođu izbori za kilo brašna i kesicu germe prodaju obraz i onda opet kukajuSmanjiti penzije 50% pod hitno,

ODGOVORITE
Name

Iskreno

25.10.2021 19:34

Mislim da bi ovi što negativno i nepristojno komentarišu penzionere trebali imati bar malo kulture i poštovanja prema ovim ljudima. Imate li u porodici penzionera??!! Stvarno, ništa nije čudno šta bam se sve dešava.

ODGOVORITE
Name

Bane

25.10.2021 19:41

To govori samo jedno. Najgluplji penzioneri u regionu

ODGOVORITE
Name

Prijedorcanin M.

26.10.2021 05:54

Bane i ja mogu da kazem naj gluplja omladina u evropi i regionu nece da uci nece da rade trose drogu kradu otimaju i.gleda.da mu djeda plati diplomu da mu isti uplati vozacki...Mi smo imali i imamo moral a vi ne znate sta jfe to.

Name

Zvornik

25.10.2021 19:42

Sve opisano u pjesmi Vladislava Petkovića Disa " Naši dani". Još 1910 godine.

ODGOVORITE
Name

Laki

26.10.2021 02:04

Zato su nam lijekovi najskuplji u regionu 250 hiljada penzionera biraju sebi predstavnike zato neka malo razmisle kad glasaju kome daju glas.Dakle najveci krvci su sami dozvolili da im radovan bira predstavnike nista bolje nisu ni zasluzili .

ODGOVORITE
Name

Acim

26.10.2021 04:39

Kaze gospodja da bi bio penzioni sistem odrziv morali bi smo imati naj manje 750.000 zaposlenih . Pa uskoro Republika Srpska nece imati toliko stanovnika .

ODGOVORITE