Zbog ovih stvari u nekim zemljama bi mogli biti kažnjeni!

Svaka zemlja ima svoju kulturu, tradiciju, zakone i naravno, zabrane. Tako nije retkost da turista koji je prvi put došao u određenu zemlju nema pojma da su određna ponašanja ili stvari zabranjene.

Zanimljivosti 26.10.2021 | 17:25
Zbog ovih stvari u nekim zemljama bi mogli biti kažnjeni!

U ovim zemljama sa veoma bizarnim propisima i zabranama možete se uvaliti u probleme ako učinite sledeće.

 

Kenija

Plastične kese su strogo zabranjene u ovoj afričkoj državi. Ne samo da se ne mogu koristiti, već se ne mogu uopšte doneti u Keniju. Kazna za nepoštovanje ovog propisa je vrlo teška, najmanje 38 hiljada dolara. Zabrana je povezana s činjenicom da su brojni turisti pre njenog uvođenja ostavili ogroman broj plastičnih kesa, zagađujući okolinu.

Danska

Ako se kojim slučajem roditelji odluče detetu da daju neko neobično, ili uvreljivo ime, u tome će ih sprečiti niko drugi nego država. Naime, danska vlada odlučila je na ovaj način da zaštiti svoje najmlađe građane od mogućeg ismevanja u budućnosti. Pred danskim roditeljima je dugačak spisak  24 hiljade imena koje je država legalizovala. Ako baš želite neko ime van te liste možete dobiti dozvolu od državnih službenika. Nakon analize, posebna komisija će donieti presudu.

Pixabay
 

Kanada

Ni svi Kanađani nisu svesni da je striktno zabranjeno koristiti hodalicu kao oslonac za mališane koji još ne mogu da hodaju. Za ovaj roditeljski propust predviđena je novčana kazna od 100 hiljada kanadskih dolara ili šest meseci zatvora. Mnogi pedijatri veruju da upotreba ovog pomagala zapravo nanosi nepopravljivu štetu detetu, jer se opterećenje na zglobove, mišiće i kosti bebe ne raspoređuje pravilno.

Burundi

Ako turista ne može bez džoginga u društvu prijatelja, onda ne bi trebalo da smatra Burundi mestom za opuštanje. U ovoj zemlji trčanje u grupi smatra se potencijano opasnim činom. S obzirom da u ovoj maloj zemlji postoji mnogo etničkih grupa između kojih često dolazi do sukoba, zajedničko trčanje može biti okidač za ozbiljnu svađu. Da bi se izbegle provokacije, velika grupa „sportista“ može jednostavno biti stavljena iza rešetaka. Usamljeni trkači, s druge strane, nisu sumnjivi.

Pixabay
 

Severna Koreja

Čini se da ova zemlja ima najveći broj bizarnih zabrana. Državljani Koreje mogu napraviti samo frizuru dozvoljenu u zemlji, iako je spisak vrlo oskudan. Strancima koji su stigli u zemlju nije dozvoljeno da idu u lokalne prodavnice ili posećuju udaljene delove grada, gde pogled nije tako raskošan kao u centru.
Koka-kola i kontraceptivna sredstva su ovde su strogo zabranjena, nemoguće je kupiti strane časopise, a biblioteka vam neće iznajmiti štampu od pre mnogo godina. Međutim, sve ove zabrane su sasvim razumljive: Kim Džong Un samo pokušava da učini sve što je u njegovoj moći da zaštiti mlade od zapadne kulture i tradicije.

(24sedam.rs)

Komentari / 0

Ostavite komentar