Antioksidansi štite od tumora i usporavaju starenje

​Antioksidansi su najveći saveznici organizma u prevenciji karcinoma i hroničnih bolesti, ali i starenja ćelija. Najviše ih ima u povrću te orašastim plodovima.

Zdravlje 29.10.2021 | 21:52
Antioksidansi štite od tumora i usporavaju starenje

Bobice djeluju protiv upala
Polifenoli, aktivni sastojci u bobičastom voću odlično se bore s upalama u organizmu. Zahvaljujući njima, rizik od bolesti srca je manji, djeluju blagotvorno na artritis, usporavaju starenje kože, djeluju antikancerogeno i jačaju imunitet.

Orašati plodovi u obrani od raka
Minerala selena u velikoj koncentraciji ima u brazilskim oraščićima, ali i ostali nutrijenti iz orašastih plodova poput badema, oraha ili makadamije djeluju razarajuće na slobodne radikale koji oštećuju ćelije. Tako smanjuju rizik od karcinoma.

C vitamin štiti krvne žile
Vitamin C moćan je antioksidans, a presudna je njegova uloga u prevenciji bakterijskih i virusnih infekcija, kao i sintezi kolagena te zaštiti krvnih žila. Takođe štiti i DNK ćelije te smanjuje rizik od genskih mutacija. Najbolji prirodni izvori vitamina C su citrusno voće, papaja i brokula.

Paradajz je najzdravije povrće
Ljudi koji redovno jedu paradajz time značajno snižavaju rizik od srčanog udara, utvrdila je studija finskog Univerziteta Juopio. Zdravi sastojak koji smanjuje vjerovatnost zgrušavanja krvi i masne naslage na zidovima žila je likopen, antioksidans koji se osim u paradajzu nalazi i u lubenici.

Avokado usporava starenje
Avokado za razliku od drugog voća i povrća bogatog antioksidansima može uništiti i slobodne radikale u mitohondrijima, čime štiti od nastanka tumora, a ulje od ploda avokada djeluje blagotvorno na izgled kože.

Time sprečava štetu u organizmu nastalu pušenjem, pijenjem alkohola i izlaganja različitim zračenjima.

Mrkva je moćan saveznik zdravlja
Mrkva je značajan izvor betakarotena i različitih minerala koji štite vid i srce. Prirodan su lijek i kod probavnih problema jer neutraliziraju prekomjernu želučanu kiselinu, smanjuju simptome žgaravice, reduciraju rizik od dijabetesa te jača jukosti.

(Ljepota&Zdravlje) 

Komentari / 0

Ostavite komentar