Ovo je najmanji bioskop na svetu! (VIDEO)

“Sol cinema” je najmanji bioskop na svetu, Ovo je mobilni biosko smešten u starinskom modelu karavana iz 60-tih godina i koji se u potpunosti napaja solarnom energijom…

Zanimljivosti 22.11.2021 | 16:34
Ovo je najmanji bioskop na svetu! (VIDEO)

Od 2010. putuje Velikom Britanijom i prikazuje kratke ekološke filmove koje zajedno može da pogleda samo osam osoba.

Publika se dočekuje na crvenom tepihu, uz osoblje obučenu u vintidž garderobu karakterističnu za starinske bioskope. Kokice se podrazumevaju.

Filmovi se prikazuju na malom LED projektoru sa litijum-jonskim baterijama koje se napajaju uz pomoć solarnih panela koji su okačeni na spoljnoj strani prikolice. Pošto baterije mogu da skladište energiju, bioskop radi dan i noć i stalno posećuje događaje, festivale i druge zabave.

Za izgradnju ovakvog minijaturnog bioskopa (kina) je zaslužan filmski reditelj Pol O`Konor koji je tražio jedinstven način prikazivanja kratkih filmova na festivalima.

Kako im nisu potrebni nikakvi kablovi, već samo Sunce, filmove su prikazivali u šumama, fabrikama, na groblju, njivama, ulicama, zoološkom vrtu…

U izgradnji karavana-bioskopa uglavnom su korišćeni reciklirani materijali. Tepihe su dobili od kompanije koja se bavi iznajmljivanjem šatora za venčanja a crvene zavese od kolekcionara antikviteta.

Kućište LED projektora je smešteno u lampu koja je bila deo dekora u pozorištu dvadesetih godina XX veka.

(24sedam.rs)

Komentari / 0

Ostavite komentar