Ne zna se odakle novac za nove institucije Srpske

U budžetu za narednu godinu nisu predviđena sredstva za finansiranje institucija koje bi trebale promijeniti nadležnost i sa državnog nivoa biti prenesene u nadležnost Republike Srpske.

Republika Srpska 07.12.2021 | 20:17
Ne zna se odakle novac za nove institucije Srpske

Okvirni iznos budžeta Republike Srpske za 2022. godinu je 4 milijarde i 24 miliona maraka. Nijedan pfening iz tih sredstava nije predviđen za institucije koje bi, kako to uporno najavljuje Milorad Dodik, trebale biti vraćene Republici Srpskoj.

Za vojsku, Upravu za indirektno oporezivanje, bezbjednosne i obavještajne agencije, te pravosudne institucije nema sredstava jer one na nivou Srpske ne postoje, pojasnila je ministar finansija Zora Vidović. 

„Konkretno, na takve stavke nismo mogli pošto i ne postoje. Budžetom nismo planirali, ali zato smo ostavili određene rezerve na određenim pozicijama, ako dođe do određenih stvari, koje moramo finansirati iz tih oblasti, naravno da smo spremni za to“, kaže Vidović.

Vidovićeva ipak ne pojašnjava iz kojih rezervi će Republika Srpska izdvojiti ta sredstva.

Ekonomista Zoran Pavlović kaže da je to moguće samo prebacivanjem sredstava sa jedne stavke na drugu, ali da je i to u ovom slučaju nerealno jer se radi o institucijama koje ne postoje. 

„Procedura da se formira bilo šta, Uprava za indirektno oporezivanje na nivou RS je proces koji traje 2-3 godine. To ne može da se uradi preko noći. Sjećate se koliko nam je vremena trebalo kada smo uvodili fiskalne kase.“, navodi ekonomista Zoran Pavlović.

Na koji način i iz kojih budžetskih sredstava bi se finansirale eventualno prenesene nadležnosti ne znaju ni predstavnici većine u Narodnoj skupštini Republike Srpske. 

„Nisam se dovoljno upoznao sa samom strukturom budžeta, tako da ne bih želio da vam dajem odgovor, jer nisam bio u prilici da se bliže upoznam sa samim budžetom.“, rekao je potpredsjednik NS Republike Srpske Denis Šulić.

Da Vlada RS zaista ima namjere da vrati nadležnosti na nivo Republike Srpske sredstva u budžetu bila bi planirana, poručuju iz opozicije. Ističu da se očigledno radi o političkoj igri.

„Priča o 6 mjeseci da Vlada donese zakone, pa još treba 6 mjeseci zakoni da zažive, imajući u vidu proceduru koja treba da ide, i Vijeće naroda i Ustavni sud i ostalo, to je godina dana i to je više od dana izbora. Prema tome, ovo je još jedna kampanja SNSD-a.“, poručuje poslanik SDS-a u NS Republike Srpske Nedeljko Glamočak.

I iz PDP-a smatraju da je u pitanju farsa u režiji SNSD-a. 

„Mi imamo ako ništa drugo Agenciju za lijekove RS, koja se formira tačno se zna koji dan, to je 6 mjeseci nakon zakona. Ako ništa drugo, moralo je za to bar da budu predviđena sredstva u budžetu. S obzirom da toga nema, ja ne očekujem da gđa Vidović istinski ima spremna sredstva ni za vojsku Republike Srpske, ni za UIO RS, ni sa VSTS Republike Srpske.“, kaže narodni poslanik Igor Crnadak.

Zabrinutost pričom oko prenosa nadležnosti i finansijama BiH, izrazili su i predstavnici MMF-a.

Šef misije MMF-a za BiH Alina Iancu, nedavno se pismom obratila predsjedavajućem Savjeta ministara BiH, Zoranu Tegeltiji, tražeći da hitno zakaže sjednicu Fiskalnog savjeta BiH, kako bi razgovarali o implikacijama povlačenja Republike Srpske iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

„Mi smo veoma zabrinuti zbog planova vlasti Republike Srpske, ne samo zbog toga što je UIO najznačajniji izvor prihoda za Republiku Srpsku, Federaciju BiH i Brčko distrikt BiH. Ostavljajući po strani pravnu problematiku o kojoj nismo u poziciji da govorimo, naše je mišljenje da bi povlačenje Republike Srpske iz UIO BiH imalo velike ekonomske posljedice za sve. Željeli bismo da objasnimo naše zabrinutosti i da čujemo stavove članova Fiskalnog vijeća o ovom pitanju“ - stoji između ostalog u pismu Aline Iancu upućenom Zoranu Tegeltiji.

A kako stvari stoje Tegeltija je ipak poslušao predstavnike MMF-a. Portal „Avaz“ prenosi da je za petak zakazana sjednica Fiskalnog savjeta BiH, na koju su pozvani, između ostalih  i premijeri Republike Srpske i FBiH, te ministri finansija.

(BN)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Romanija

07.12.2021 19:36

Vjerovatno ce mu Rusi jedno vrjeme pomagati.

ODGOVORITE
Name

Vanzemaljac Romanija

08.12.2021 06:18

Tvoj bog samo pare čuva u Srbiji i Rusije,daće bog da ih đavo odnese.

Name

BL

07.12.2021 19:42

Ne zna se odkud novac za postojece institucije, a kamo li za neke nove.

ODGOVORITE
Name

ZORAAAA

07.12.2021 19:56

ZORA SANJELAAAAA.. A BISERKA OKOTILA..

ODGOVORITE
Name

Ipe

07.12.2021 21:13

Budžet RS-a za narednu godinu isti,ili čak veći nego ove tekće,u kojoj Dodig i oligarhija zadužiše na berzama za novu skoro milijardu. Znači još milijardu paniraju zaduženja za narednu godinu (ako je isti budžet,ista izvorna primanja,pdv i dr. porezi) Tu je vama panika BAGRO,nema se više šta "založiti" za keš kod svjetskih lihvara. Bakira u Tunjice Dodika u Zenicu Čovića u Foču

ODGOVORITE
Name

Re

07.12.2021 22:20

Ma ne, kako kaže Zora, mi ćemo se zadužit 1mia, vratit 780mio i to je neto zaduženje od 220mio.

Name

Milan za Ipe

08.12.2021 06:57

Po Zakonu o izvršnom postupku imovina Republike Srpske prirodna bogatstva se ne mogu založiti i zato prestani ponavljati jednu te istu priču kao pokvarena ploča.

Name

Tatar

08.12.2021 08:04

Novac nece biti ni potreban jer ako Mile vrati prirodna bogatstva pod patronat RS ona au vec zalozena na Londnskoj berzi tako da ce vrlo brzo promeniti vlasnika

Name

Biće biće

08.12.2021 07:59

Ne sikiraj se narode. Daće Vučić. Koliko može. Putin ni rublje, ni feninga ne da. Rus je to, on gleda samo kako da sebi izvuče.

ODGOVORITE
Name

O my God

08.12.2021 10:39

I da imaju odakle im.Mozda ce Milokrad finansirat iz svojih licnih fondova..Milorad Dodik je prevarant,rasturac droge ,pljackas i borac za vlast .Njega narod na sledecim izborima treba oborit sa vlasti kako god

ODGOVORITE