Paracetamol utiče na psihu pacijenata?

Kod glavobolje ili zubobolje mnogi posežu za lekovima protiv bolova poput paracetamola. No ovaj lek ne umanjuje samo bol nego, kako je sada otkriveno, utiče i na psihu.

Zdravlje 26.12.2021 | 13:05
Paracetamol utiče na psihu pacijenata?

Paracetamol ni u kom slučaju nije bezopasan, kako kaže Gerhard Muler-Švefe iz Centra za palijativnu medicinu Gopingen.

"Paracetamol može oštetiti jetru što je posebno opasno kod dece kod koje je lako prekoračiti dopuštenu dnevnu dozu“, kaže ovaj lekar. On kaže da prekomerna doza može vrlo brzo dovesti i do zatajenja jetre. "Jetra je pogođena jer štetne materije ne mogu biti izbačene iz organizama što izaziva imunološku reakciju. To vodi ka upali jetre i što više ćelija u jetri biva uništeno kroz ovaj proces to je stanje dramatičnije“, kaže on.

Opasnost od zavisnosti

Paracetamol može s vremenom stvoriti i zavisnost. "Dugo vremena nije bilo poznato da paracetamol deluje u središnjem nervnom sistemu, dakle mozgu i kičmenoj moždini gde lek utiče na sistem koji je odgovoran za kontrolu bolova", kaže Muler-Švefe.

Pritom naš organizam raspolaže različitim sopstvenim sredstvima protiv bolova. Jedan od njih je i endorfin, u određenoj meri sličan morfijumu kojeg telo samo proizvodi i koje u kriznim trenucima može da potisne bol. Paracetamol deluje tako da "blokira" receptore za bol pa tako i smanjuje osećaj boli.

"Smanjuje se sposobnost promene raspoloženja. To znači da pogođeni reaguje ni pozitivno niti negativno na situacije", kaže Gerhard Muler-Švefe i dodaje: „Pogođeni su emotivno potpuno izolovani". No i neke druge osobine se menjaju: povećava se spremnost na rizik, na brže donošenje odluka.

To ima evolutivne korene: "Kada vam je život u opasnosti i morate da bežite, snažni bolovi vas u tome mogu sprečiti. I u takvim situacijama nemate vremena da razmišljate treba li levo ili desno, nego treba brzo donositi odluke", kaže ovaj doktor specijalizovan za pitanje bolova.

Studije na temu paracetamola

Kako bi produbili saznanja o nepoznatom delovanju paracetamola, proteklih godina su sprovedene mnogobrojne studije, jedna od njih 2020. na Državnom univerzitetu Ohajo koja je takođe došla do zaključka da paracetamol može delovati na ljudsku svest i menja karakterne crte.

Grupa učesnika studije koja je redovito konzumirala paracetamol se ponašala mnogo rizičnije i hrabrije ali istovremeno i s mnogo manje empatije uz bezosećajne i grube reakcije na račun drugih.

"Ima ljudi koji paracetamol ne uzimaju samo protiv bolova nego kako bi se izolovali, kako bi izbegli emotivne stresove, kako pozitivne tako i negativne. To nekima može biti i motivacija za redovno uzimanje ovog leka", kaže Muler-Švefe.

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Zasto sad

26.12.2021 12:27

Zasto se bas sad pise o tom leku? Eto Ja onako, samo pitam. Da nije i on zivotinjski lek?

ODGOVORITE
Name

?

26.12.2021 13:08

ODJEDNOM STETAN PARACETAMOL A NISU ONI LIJEKOVI KOJI SE DAJU KOVID PACIJENTIMA U BOLNICAM OD KOGA NAPROSTO IZLUDE I DOVEDE IH DO SAMOUBISTVA ONI KAD VIDE DA JE NEKI LIJEK DOBAR ODMAH GA PRPGLSAVAJU SETNIM A NEIZPITANA VAKCINA KAO NEOPHODNA NIKAD VISE NAUCNIKA KOJI SIJU STRASAN STRAH

Name

Tako

27.12.2021 14:27

Ćim je nešto dobro a jeftino svjetska mafija ga napada.

Name

Poznato

26.12.2021 13:03

Je da ni jedan farmaceutski proizvod nije bezopasan,pa,zašto bi paracetamol bio izuzetak???

ODGOVORITE