Turski farmer koristi virtuelnu stvarnost na kravama za veći prinos mleka! (VIDEO)

Potaknut sličnom praksom u Rusiji, Izzet Kočak turski farmer je svoje krave opremio VR opremom virtuelne realnosti.Sa VRopremom koje koriste njegove krave on ih “transportuje” na virtuelne zimzelene pašnjake u pokušaju da poveća prinose mleka, i to mu je na kraju i uspelo!

Zanimljivosti 10.01.2022 | 16:29
Turski farmer koristi virtuelnu stvarnost na kravama za veći prinos mleka! (VIDEO)

Uzgajivač, Izzet Kočak se od 2018. godine bavi stočarskim poslom u centralnoj turskoj provinciji Aksaraj, ambiciozno radi na povećanju prinosa mleka od svojih 180 goveda.

Prvo je počeo puštajući klasičnu muziku za životinje, nešto što su neki uzgajivači koristili da bi obezbedili mirnu atmosferu. Sada se odlučio da kod dve krave koristi tehnologiju virtuelne realnosti (VR).

“Tražimo alternativne načine da povećamo prinose kako su cene hrane i sena porasle. Čuo sam da koriste VR opremu u Rusiji i odlučio sam da ih isprobam ovde. Posmatrao sam ih deset dana i ustanovio da su se povećali i kvalitet i količina mleka”, rekao je on u četvrtak za agenciju Anadoliju.

Napominjući da je svestan studija o faktorima životne sredine koji utiču na proizvodnju mleka, Kočak je objasnio: “Mi obično proizvodimo 22 litra mleka dnevno. Prosečna količina mleka od dve krave sa VR opremom sada je dostigla 27 litara mleka dnevno piše Daily Sabah

Oni posmatraju zeleni pašnjak i to im daje emocionalni podsticaj. Sada su manje pod stresom“, rekao je on. Kočak je sada naručio još 10 komada VR opreme za svoje krave kako bi ih isprobao na više krava te samim tim povećao prinos mleka kod svojih krava

“U Rusiji su koristili VR opremu na oba oka, ali mi smo zatvorili samo jedno oko životinje da bismo eksperimentisali o njegovom uticaju. Dok nose VR, slušaju i klasičnu muziku“, rekao je on.

(Zanimljivostidana.com)

Komentari / 0

Ostavite komentar