Šest zlatnih ribica naučile da upravljaju robotskim vozilom! (VIDEO)

Šest zlatnih ribica koje su učestvovale u eksperimentu izraelskih iostraživača -naučnika, su pokazale da mogu da upravljaju robotskim vozilom i kreću se kopnom gde god požele…

Zanimljivosti 12.01.2022 | 16:23
Šest zlatnih ribica naučile da upravljaju robotskim vozilom! (VIDEO)

Sve  u ime nauke, naravno!

Tim je već neko vreme smišljao načine da testira navigaciju ribama, kaže Šačar Givon sa Univerziteta Ben-Gurion u Negevu, prvi autor studije objavljene u časopisu Behavioral Brain Research.

“Nedavno smo se čak odvažili i na koralni greben Eilata u stalnom pokušaju da proučavamo navigaciju u većoj, prirodnijoj skali“, kaže ona. “Tako da uvek pokušavamo da izazovemo sebe – i naše ribe. Ideja da se riba kreće po kopnu izgledala je baš kao nemoguća vrsta izazova sa kojim volimo da se nosimo. Na našu sreću ipak nije bilo tako nemoguće.” rekla je naučnica prenosi britanski “Gardijan”.

Istraživanje, stručno nazvano istraživanjem metodologije prenosa domena, imalo je za cilj da utvrdi može li određena vrsta, u ovom slučaju zlatna ribica, funkcionalno obavljati određene aktivnosti van svog prirodnog habitusa. Za inspiraciju su im poslužili ranije objavljeni radovi gde su glodari i psi podučavani da upravljaju vozilima.

Istraživački tim koji je predvodio profesor Ronen Segev najpre je konstruisao akvarijum na točkovim koji se pokreće reagirajući na pokrete ribice. Zatim su krenuli učiti ribice kako da voze baš kao što bi učili čoveka da vozi automobil ili bicikl. Ribicu je bilo ključno povezati s vozilom kako bi shvatila da njezini pokreti tijekom plivanja upravljaju. U prostoriju su postavili ružičastu metu, a kada bi se ribica dovezla do nje, dobila bi hranu. Njene pokrete beležila je i “prevodila” kamera postavljena na vrh vozila. Kako bi se ribica kretala, tako bi kamera komunicirala s vozilom i navodila ga.

Kompjuterizovani sistem kamera priključen na ovo “vozilo kojim upravljaju ribe” snimao je i prevodio uputstva za plivanje ribe.

Nakon nekoliko dana treninga, ribe su uspešno vodile vozilo docilja sa različitih početnih pozicija u prostoriji – čak i ako su se suočile sa preprekama poput lažnih prepreka ili udaranja u zid. Neki su se posebno dobro snašli.

“Gospodin Darsi i Gospodin Bingli, imenovani po likovima iz Ponosa i predrasuda, bili su jako dobri, prave su zvezde”, rekla je Givon.

Iako su i ranije studije već pokazale da su ribe odlični navigatori u svom prirodnom okruženju, autori ovog istraživanja ističu kako je sada jasno dokazano da je sposobnost navigacije u potrazi za hranom ili sigurnim utočištem, odnosno s ciljem preživljavanja, univerzalna svim vrstama, bez obzira na okruženje u kojem se nalaze.

(Zanimljivostidana.com)

Komentari / 0

Ostavite komentar