Pivo ima četiri nevjerovatna efekta na zdravlje

Istraživanje otkrilo da pivo, u umjerenim količinama, ima višestruko dobar uticaj na zdravlje!

Zdravlje 13.01.2022 | 09:16
Pivo ima četiri nevjerovatna efekta na zdravlje

Ako volite pivo, ova vijest će vas obradovati! Istraživanje sprovedeno u Španiji je pokazalo da ovo piće, ako se konzumira u umjerenim količinama, imaju višestruko dobar efekat na zdravlje.

U ovoj meta-analizi koja je nedavno objavljena u žurnalu "Nutrijenti", tim naučnika u Španiji je analizirao studije od 2007. do 2020. godine, u kojima su razmatrani efekti većine alkoholnih pića na zdravlje.

Evo šta je otkriveno o uticaju piva, ali imajte na umu da to važi samo za umjerenu konzumaciju - dnevni maskimum je jedno piće za žene i dva za muškarce.

Štiti od kardiovaskularnih bolesti

Naučnici ističu da je pet od šest studija koje su analizirali utvrdilo da "umjerena konzumacija ovog alkoholnog pića štiti odkardiovaskularnih bolesti"

Ova tvrdnja važila je za one koji su redovno konzumirali 3,9 decilitara piva nedjeljno, u poređenju sa onima koji ga piju tek povremeno ili ne piju uopšte.

Smanjuje rizik od dijabetesa

"Muškarci koji ne piju imaju znatno veći rizik od problema u regulaciji glukoze, u poređenju sa onima koji povremeno piju pivo, iz čega se zaključuje da povremeno konzumiranje piva muškarce štiti od dijabetesa", poručili su naučnici.

Dobro je za kosti

Analizirajući gustinu kostiju i rizik od frakture kod starijih učesnika studije, naučnici su izveli zaključak: "Veoma nizak nivo konzumacije piva je povezan sa smanjeni rizikom od frakture".

Ovu tvrdnju naučnici objašnjavaju time da "bezalkoholne komponente koje pivo sadrži stimulišu šelije osteoblasta, poboljšavaju strukturu kostiju i pomažu u remineralizaciji kostiju i zuba".

Snižava holesterol

Naučnici su izjavili da je nekoliko studija dokazalo da pivo povećava nivo dobrogholesterola i reguliše način na koji tijelo obrađuje loš holesterol, zahvaljujući antioksidantima koje ovo piće sadrži.

Oni ističu da ovakav efekat ima veoma mala količina piva, te da je dovoljno konzumirati između 0,1 i 0,2 decilitra dnevno.

(Mondo)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

fino ali

13.01.2022 09:28

preporučljiva količina mi se ne uklapa..

ODGOVORITE
Name

Teodora

20.01.2022 20:21

Ja ne volim pivo ali zato volim preciscenu vodu to jest hidrogenizovanu vodu obogacenu vodonikom, koja pozitivno deluje na nase i veliki je antioksidant jer tako cuva zdravlje i unistava slobodne radikale.

ODGOVORITE