Drogu zaplijenjenu u luci Ploče uvozila firma iz Trebinja

U Luci Ploče zaplijenjeno je 220 kilograma heroina i 62 kilograma kokaina ukupne vrijednosti 17 miliona evra, što je do sad najveća zaplijena droge u Hrvatskoj. Policija je otkrila da je firma iz Trebinja u BiH bila uvoznik 220 kilograma heroina koji je stigao u kontejneru iz Turske, objavio je Jutarnji list.

Region 13.01.2022 | 15:17
Drogu zaplijenjenu u luci Ploče uvozila firma iz Trebinja

Firma iz Trebinja angažovala je hrvatskog špeditera za prevoz kontejnera s drogom koja je trebala doputovati do krajnjeg odredišta u Belgiji, ali je izvađena u Hrvatskoj, nakon čega su kocke s olovom zavarene, a samo je jedna pošiljka s heroinom stigla do odredišta.

Međutim, krajnji naručilac milionske pošiljke droge, koja je bila namijenjena zapadnoevropskom tržištu, nije preuzeo teret, i to se još uvijek utvrđuje.

Ono što je sa sigurnošću ustanovljeno jest da špediter, a riječ je o lokalnoj firmi, ni na koji način nije bio involviran u sadržaj 80 tona olova koji je stigao do pločanske luke. Upravo su sadržaj kontejnera, uvoznik i krajnje odredište izazvali sumnju kod carinika prilikom profiliranja kontejnera koji stižu u pločansku luku, pri čemu je kontejner koji je stigao iz Turske bio označen kao potencijalno sumnjiv.

Piljenjem kontejnera i vađenjem droge policijski posao hrvatske policije nije bio završen. U saradnji s policijama drugih država, kamion koji je prevozio olovne kocke imao je diskretnu pratnju tokom cijelog puta do Belgije kako bi zaštitili vozača koji je dovezao olovo, ali bez heroina na odredište. Heroin je u pločanskoj luci zaplijenjen 11. oktobra prošle godine, a kontejner s olovnim kockama, koje su bile ponovo zatvorene, nastavio je put za Belgiju.

Kad je riječ o zaplijeni 62 kilograma kokaina sakrivenog u 54 paketića na brodu koji je prevozio ugalj iz jedne kolumbijske luke, "roba" je bila smještena na 16 metara ispod morske površine pa je postojala opasnost da se kokain, koji je kao i heroin bio namijenjen zapadnoevropskom tržištu, odvoji od broda.

Kako saznaje Jutarnji list, skladište s drogom držali su jaki magneti, a nije bio zavaren kako to obično krijumčari rade.

Prema prvim policijskim procjenama, droga bi na ilegalnom tržištu vrijedila 17 miliona evra, a u manje od pola godine.

To je već treća takva velika zaplijena droge u pločanskoj luci.

Antonio Gerovac, pomoćnik glavnog direktora policije, rekao je da je pločanska luka samo jedna od luka kojom kokain iz Južne Amerike stiže u Evropu i da se u drugim evropskim lukama bilježe puno veće zaplijene droge.

S ciljem ostvarenja zajedničkih interesa u borbi protiv nezakonite trgovine narkoticima, juče je u Upravi policije potpisan Memorandum o saglasnosti između Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Hrvatske, Uprave policije i Agencije Sjedinjenih Američkih Država za borbu protiv narkotika.

Pomoćnik glavnog direktora policije i načelnik Uprave kriminalističke policije u Upravi policije Antonio Gerovac te ataše regionalne Kancelarije  DEA-e u Hrvatskoj Kevin Fejeran, potpisnici su Memoranduma koji je dokaz jačanja hrvatsko-američke saradnje u borbi protiv nezakonite trgovine drogama i ostalih oblika transnacionalnih kaznenih djela. 

foto:  Tonci Plazibat/Cropix

Jutarnji list

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Ja

13.01.2022 16:13

Proradile sankcije. Udaraju po džepu.

ODGOVORITE
Name

SAD UHVATIŠE

13.01.2022 16:20

SAD SE SJETILI. PA PROŠLO VAM JE DESETINE TONA. KO JE FIRMA IZ TREBINJA, AJMO IME KAKVA ISTRAGA. IME.

Name

Leotar

13.01.2022 16:28

Što se nekaže koja firma i ime vlasnika.

ODGOVORITE
Name

Auuuu

13.01.2022 16:54

Baš čudno, da je u Srpskoj i to u Trebinje neverovatno.

ODGOVORITE
Name

v.d. komentator

13.01.2022 17:51

Sad će Vukan i Vasković preko svojih tajnih veza da otkriju čija je firma.

ODGOVORITE
Name

Jaran

13.01.2022 18:16

Steta sto trebinje jos nije napravilo aerodrom... to bio pun pogodak....!!!!

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

13.01.2022 19:51

Znaci 17 miliona manje za opstinu Trebinje sad nema teorije da se radi Aerodrum.

ODGOVORITE
Name

Dragan

13.01.2022 20:24

MUP se neoglašava a nadam se da preduzima potrebne mjere prema firmi ig Trebinja ili će Vukan to uraditi.

ODGOVORITE
Name

Kriminalci

13.01.2022 22:28

Rijec je o kojoj firmi? Sta krijete tajkune i firme?

ODGOVORITE