Austrija: Usvojen zakon o obaveznoj vakcinaciji

Austrijski parlament večeras je, poslije višesatne burne debate, usvojio zakon kojim se uvodi opšta obavezna vakcinacija protiv virusa korona i stupiće na snagu početkom februara.

Region 20.01.2022 | 20:34
Austrija: Usvojen zakon o obaveznoj vakcinaciji

Odluka o obaveznoj vakcinaciji punoljetnih građana donijeta je velikom većinom. Od 170 predatih glasova, 137 poslanika je glasalo "za", a 33 "protiv" zakona.

Inače 13 poslanika, gotovo iz svih parlamentarnih stranaka, iz protesta protiv obavezne vakcinacije, ili bolesti, nije prisustvovalo sjednici.

Za Zakon su glasali poslanici vladajućih Narodne partije Austrije (OVP) i Zeleni, kao i opozicione Socijaldemokratske partije (SPO) i Neos-a.

Slobodarska partija (FPO) je glasala protiv ove mjere, optužujući vlasti i sve koji su glasali za obaveznu vakcinaciju, da time uvode totalitarizam i "zdravstveni komunizam" u Austriji.

Na zahtjev FPO glasanje je sprovedeno prozivanjem poslanika, tako da su poslanici nakon prozivanja imena morali da ubacuju svoj glas u za to predviđene glasačke kutije.

Koliko je zakon o obaveznoj vakcinaciji podijelio društvo pokazuje da je na sajt parlamenta poslato, tokom perioda javne rasprave, više od 100.000 stavova građana.

Tokom debate sve stranke su uputile kritiku FPO, optužujući slobodarce za nisku stopu vakcinacije.

Na drugoj strani, poslanici FPO su podvukli da je takav zakon neviđen u demokratskoj Austriji i da je time vlada izgubila povjerenje građana.

Lider FPO Herbert Kikl najavio je da se neće vakcinisati i pored obavezne vakcinacije.

Prema usvojenom zakonu, svi punoljetni građani koji su prijavljeni u Austriji, moraće da se vakcinišu protiv virusa korona.

Zakon predviđa prelazni period tokom kojeg će se nevakcinisani opominjati, a od sredine marta kreće i novčano kažnjavanje od 600 do 3.600 evra.

Bundesrat, pokrajinski dom parlament, treba još 3. februara da potvrdi zakon, tako da će stupiti na snagu odmah poslije toga.

Austrijska vlada, u dogovoru sa opozicijom koja je podržala obaveznu vakcinaciju, dogovorila je prethodno i lutriju za sve građane koji se vakcinišu.

Tako će svaki deseti vakcinisani građanim moći da osvoji bon u vrijednosti od 500 evra koji će moći da potroši u austrijskim prodavnicama, gastronomiji, hotelima i slično.

Austrija je prva zemlja u EU koja je uvela opštu obaveznu vakcinaciju.

(Tanjug  Foto:EPA)

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Đoka

20.01.2022 20:17

Pada pada pada vlada

ODGOVORITE
Name

EU-projekt

20.01.2022 20:26

Ova idiotska vlada ce uskoro zbog odluke da zazali, ali neko mora i u tome da bude prvenac!

ODGOVORITE
Name

Vidite

20.01.2022 21:22

Da su kao liberali i kao konhervativci isti cak i tamo a zamislite kod nas svi su oni isti i rade za iste gazde. Ljevicari i desnicari a glasaju isto.

ODGOVORITE
Name

petra

20.01.2022 21:30

Ako i padne vlada, ova uredba će ostati na snazi. Austrija je država u punom smislu te riječi. A sada auslenderi antivakseri pakujte kofere i nazad svome domu.

ODGOVORITE
Name

Za Petru

21.01.2022 03:26

Da je Austrija izgubila smisao kao država i postala banana država u svakom smislu te riječi, jasno je i Austrijancima, koji su svakodnevno na ulici... To što misliš da će "auslenderi" kući samo zbog obavezne vakcinacije, varaš se, živi bili, pa vidjeli, zakon koji je donesen održiv je kao i ti što si vidjela dalje od Krkojevaca.... I zato ne laprdaj po portalima, nego idi kod šporeta, i skuhaj nešto.

Name

Re: petra

21.01.2022 07:20

Pa nesto tu ne stima - jer jedina partija u parlamentu koja se zauzela protiv je bas desnicarska, pa onda pitanje: odkud onda to "auslenderi"? Jer desnicari ne podrzavaju bas nesto te "auslendere". Inace u ovoj parlamentarnoj odluci su prekrsena sva ljudska prava koja cine zapadnu demokratiju i vrijednosti... a o posljedicama da i ne pricamo....

Name

Vlad Tepeš

20.01.2022 21:44

Strašno

ODGOVORITE
Name

Re petra

21.01.2022 04:53

Ima kupiti,na hiljade je vec kupilo propusnice po 150 ojra...

Name

Re petra ?

21.01.2022 06:48

Ne moraju se vracati mogu kupiti propusnice. A ti jesi se vratila ili nisi nigdje ni isla? Cekas li petu dozu spasa ?

Name

Nole

20.01.2022 22:39

Znaci,Britanija ukida sve mjere,propusnice,skidaju maske...a Austrija uvodi obaveznu vakcinaciju.Hahahaahaah,i dalje vi vakseri smatrate da se krizni stabovi brinu za nase zdravlje.Ma ne,nije politika,oprostite.Debili...

ODGOVORITE
Name

Linz

20.01.2022 23:46

Nema od tog nista.

ODGOVORITE
Name

Mitar

21.01.2022 06:14

Svaka cast Austrijancima . Ova odluka parlamenta spasava ljudske zivote . To su hrabri parlamentarci koji su stavili opste interese iznad licnih . Tako nesto mogu samo uciniti civilizovani ljudi. A za sve ostale koji misle drugacije piranje kako se zivi u Austriji a kako kod nas ?

ODGOVORITE
Name

Pitanje

21.01.2022 06:59

Da li je vlast Austrije, kao predstavnik države, preuzela i odgovornost za negativne posledice vakcine? Nekada, kada je država propisivala OBAVEZNU vakcinaciju, preuzimala je i ODGOVORNOST za negativne posledice vakcine! A vakcine su bile ispitane. A sada? Vakcine koje nisu ispitane i svaki primalac je obavezan da se potpiše da DOBROVOLJNO pristaje na vakcinaciju.

ODGOVORITE
Name

hm

21.01.2022 08:20

hoce da gore na lomaci vlasti.

ODGOVORITE