Farmeri ne mogu opstati u ovim tržišnim uslovima

- Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Stojan Marinković upozorio je da farmeri ne mogu opstati u otežanim tržišnim uslovima kada su izrazito visoke cijene žitarica i evidentan prekomjeran uvoz mesa.

Republika Srpska 22.01.2022 | 09:05
Farmeri ne mogu opstati u ovim tržišnim uslovima

"Nas muči prekomjerni uvoz. To je gorući problem. Primjetno je poskupljenje mesa u mesarama i tržnim centrima, ali to ne prati i povećanje cijena žive mjere. Tako da je ponovo uvoz onaj koji remeti poljoprivrednu proizvodnju u ovakvim otežanim uslovima", naveo je Marinković.

On kaže Srni da uzgajivači ne mogu biti optimistični za naredni period uz izrazito visoku cijenu sojine sačme kao osnove za pripremanje stočne hrane.

Marinković kaže da poljoprivredni proizvođači apeluju na nadležne da zaštite domaću proizvodnju i traže da se taj problem konačno stavi na listu prioriteta i riješi.

On napominje da pojedine države u EU i u okruženju već realizuju planove pomoći poljoprivrednim proizvođačima, jer su potpuno svjesni energetske krize u svijetu koja je u direktnoj vezi sa poskupljenjem mineralnog đubriva.

"Vidjeli smo da vodeći proizvođači mineralnih đubriva ne mogu doći ni do sirovina. S obzirom na visoku cijenu gasa koji učestvuje u toj proizvodnji, možemo očekivati da u ovoj godini neće biti pojeftinjenja mineralnih đubriva", rekao je on.

Marinković smatra da države moraju da nađu mehanizme da subvencionišu komponente koje su neophodne za pravilnu sjetvu i za obezbjeđenje profita za poljoprivredne proizvođače.

(Srna Foto: Srna) 

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

???

22.01.2022 08:30

Svi vi kukate na sva usta da vam je teško i da ne možete poslovati, ali niko neće reći da sve te vaše ujdurme plaća krajnji potrošač koji ne može sastaviti kraj s krajem koji i onako nema novca ni za trećinu potrošačke korpe nažalost.

ODGOVORITE
Name

Ne lazi

22.01.2022 08:38

Odkud to a prasad 6 km,i vi vise ne kukajte samo lazete hrana poskupila 20 posto vi podigli cjene 50.

ODGOVORITE
Name

Zizi

22.01.2022 08:41

Nemorate ni opstati. Uvozno je daleko jeftinije. Vi stalno kukate da vam drzava mora pomoci, a u dvoristima po dva automobila i sva oprema za rad. Ko pomaze penzionere i one koji nerade.

ODGOVORITE
Name

Laktaši

22.01.2022 09:08

Pa vrati se i ti na selo i budi bogat.Lakše je tipkati po telefončiću i šetati Godpodskom.

Name

re

22.01.2022 09:38

Sve su ovo udruzenja za otimanje novca od drzave i fondova ,a sve kako bi zaradili sluzbenici drzavnih institucija i ovi iz raznih institucija.Sad se raznim poljoprivrednim granama bavi ko nikad nije ,sve bivsi sverceri ,dezerteri ,sponzoruse raznih nakupina da bi im opravdale porjeklo imovine .Nema ovdje nista vise od poljoprivrede .

Name

Dok Holidej

22.01.2022 10:15

RE ZA ??? ,NE LAŽI I ZIZI , GOSPODO NERADNICI KAD JE NAMA POLJOPRIVREDNICIMA TOLIKO DOBRO PA ŠTO SE I VI NEBAVITE TOM DOBROTOM. ONI U SARAJEVU SU POJELI KENGURE TREBALI BI I VI. JA SAM MLJEKAR CJENE SU UVEK ISTE A SVE SKUPI . KAD ONAJ U EUROPI POMUĆA ŠOLJE OD MLIJEKA E TO ĆETE PITI AKO MI PROPADNEMO.ZNAMO MI DA 80% GRAĐANA MISLE DA SE NAS SELU SUPER ŽIVI IZOBILJE A POBJEGLI SU OD TOG IZOBILJA POLJOPRIVREDNIK OD 24h RADI 25h NEMA MORA NEMA ZIMOVANJA I NA BOŽIĆ SMO U ŠTALI I MOGLO BI SE DO SUTRA NABRAJATI . KAD UĐEM UMORAN I NEJEDE MI SE .ZBOG OVAKVIH KOMENTARA VOLEO BI DA SVE POSKUPI DESET PUTA DA I JA NEMOGU KUPOVATI BRAŠNO MLIJEKO ITD.PA DA VIDIM KAKO ĆETE ONDA I DA NEZABORAVIM OPET GLASAJTE ZA SNSD-e SAD ĆE BITI PAŠTETA PRED IZBORE .

Name

RT

22.01.2022 10:25

Za Laktasi. Zizi ne kuka vec je napisao svoj komentar. Niko ih ne tjera da obradjuju tudju zemlju.

Name

Bosko

22.01.2022 10:27

Nema Drzave bez poljoprivrede i jakog seljaka! Kakav crni uvoz, ne mlatite!

Name

Re Dok Holidej

22.01.2022 12:46

Jarane ne mlati,svi mi imamo veze i radimo u nekim kolicinama to sve,a ne kukamo ko ti i slicni,prasad 7km,kukuruz 70km,sve bi vi utrostrucili da mozete,neka nama uvoza i ne brini ti kakav je kvalitet,nije ni vas bolji,cime hranite vi???

Name

za D H

22.01.2022 12:47

Na kog seljaka tezaka mislis ,na onog sto je po sjeme i djubar iso u ZZ (zemljoradnicku zadrugu)a Stocar otkupljivo mu stoku ,Mljekara Banjaluka mlijeko ,Papriku prodavo Vitaminci.Taj nije dobio podsticaj , prezivljavao je i nije odustajo i bjezo sa zemlje!I sad ima poljoprivrednih proizvodjaca koji tesko rade i muce se ,al do njih ne stize podsticaj.Oni odustaju svakako i ostaju samo staracka domacinstva.E to je steta .A ovi sto su se pojavili skorije ,podsticani parama iz ministarstava ,parama raznih mikri te raznih medjunarodnih fondova,ti niti rade planski ni sistematski,niti su njihovi programi razvoja prilagodljivi nasim uslovima i stvarnoj perspektivi,samo ubacuju i peru pare.Od toga se grad nece najesti hljeba ,a bogami ni posteni seljak i njegova proizvodnja nece prezivjeti!Svi smo mi sa sela i cjenimo rad i sami sebi svakako proizvodimo za svoje potrebe

Name

Re Dok Holidej

22.01.2022 13:12

Cijene mlijeka i mliječnih proizvoda u trgovinama su porasle sad kolika je Vaša otkupna cijena to ne znam al u svakom slučaju ako ste nezadovoljni profitom i ne isplati Vam se onda smanjite broj muznih krava i proizvodite isključivo za sebe i svoje potrebe. Narod ne može trošiti više nego što ima

Name

Janos

22.01.2022 09:23

Zato "jadni farmeri " kažu da više vole da bace proizvode nego da prodaju potrošačima za onu cijenu koju oni ne smatraju adekvatnom npr. ako ne zarade na tome barem 200 posto

ODGOVORITE
Name

Dzoni

22.01.2022 10:18

Pa zato su Vam i napravili takve trzisne uslove, kako nebi opstali. Pa kako ce raditi njihov uviznicki lobi ako ti proizvodis tu nesti. Svaka kila i tona koju ti poljorivredniku proizvedes, je tona i kila manje nekom crvenim sektasu na uvozu.

ODGOVORITE
Name

NIKO POSTEN OVDJE

22.01.2022 14:13

NE MOZE OPSTATI!!!!

ODGOVORITE
Name

Pa od podsticaja

22.01.2022 14:19

iz ministarstva poloprivrede bar cetvrtinu sredstava uzmu oni koji djele podsticaje? I Bato i Seka su takodje poloprivrednici, zar ne? Izmedju ostalog, posto su supermeni, pa su super uspjesni u svemu cime se bave?

ODGOVORITE
Name

Realista

22.01.2022 18:15

Ja sam poljoprivrednik čitav život i ne plačem kao ovaj. Nisam u kreditima, jer nisam pravio kuće, stale, kupovao nova auta i traktore. Kupim što mogu, zaradi se solidno, zapravo daleko više nego da radim za platu a ovakvi "veliki" poljoprivrednici nikad nisu siti. Samo uzimaj još zemlje, potsticaja.

ODGOVORITE